malgi 30.09.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 mieszkam w bloku, na I piętrze. Mój sąsiad z góry ocieplił sobie ścianę od wewnątrz mieszkania od klatki wełną i u mnie od roku po jego ociepleniu cała ściana od klatki ma nacieki. Wyglądaja jak zaczątki grzyba. Mam pytanie czy jeżeli u mnie ta ściana również jest bardzo zimna a on swoją ocieplił to może być tak, że dzięki niemu mam taki problem? Co stanie się jak ja ocieplę swoją ścianę (kwestia też co będzie najlepsze przy ociepleniu) czy kolejny sąsiad podemną będzie miał taki sam problem jak ja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.09.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Ocieplić ścianę ocieplił ... tyle że nie zabezpieczył jej przed wnikaniem pary wodnej w głąb. A ten wredny gaz przechodzi każdą szczeliną w stronę muru ... cóż tak to jest jeśli jest różnica ciśnień .. jak by nie było ..przecież i ta para wodna trafia tam gdzie już nie mieści się jej tyle ... i zaczyna się kondensować. Izolacja Twojego sąsiada jest wadliwa ! plus ma dużo tej pary wodnej .. bo pewnie chytrus i trzyma okna pozapierane ... i ma te 60% i więcej wilgotności przy 20 st .. a http://www.odbiory.pl/index.php/poradnik-automatyki-i-bms/item/wykres-molliera-i-x można zobaczyć ile się mieści tej pary wodnej ... ten obrazek lepiej wyjaśnia o co chodzi ... przy 30% ściana musi mieć 2,5 st .. aby zaczęła się wodą pokrywać .. Wełną ocieplił bo jest idioten ... wełna zamiast pomóc to pogarsza sprawę .. ot takie prostackie myślenie .. bo ma oddychać .. tylko że mur jakoś nie jest koherentny na takie zabiegi ... jeśli był by szczelnie dany EPS .. czyli styropian nie było by problemu ... dziada za fraka niech wymienia izolację .. i robi zgodnie ze sztuką .. a nie z czereśniackimi widzi misie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.10.2014 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 mieszkam w bloku, na I piętrze. Mój sąsiad z góry ocieplił sobie ścianę od wewnątrz mieszkania od klatki wełną i u mnie od roku po jego ociepleniu cała ściana od klatki ma nacieki. Wyglądaja jak zaczątki grzyba. Mam pytanie czy jeżeli u mnie ta ściana również jest bardzo zimna a on swoją ocieplił to może być tak, że dzięki niemu mam taki problem? Co stanie się jak ja ocieplę swoją ścianę (kwestia też co będzie najlepsze przy ociepleniu) czy kolejny sąsiad podemną będzie miał taki sam problem jak ja?Tak jak wyżej napisano. Błąd w sztuce. jeżeli to blok spółdzielczy to zgłosić to do administracji. Tak nie wolno robić. Jeżeli wspólnota to... współczuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.10.2014 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Oczywiście że jak sąsiad oportunista to trzeba zgłosić ... Naprawa tylko zgodnie ze sztuką ... a o to jest trudno bo i inż bywają równie nadziani czereśniacką fizyką budowli ... i czasem w hasłach prześcigają pana józia z pod monopolowego .co sączy tanie wino.W ruch musiały by pójść wszelakie taśmy, wykonanie paroizolacji bez demontażu się nie obędzie ...tego kuromysła co wykonał ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grudge 15.10.2014 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 No to ładnie sąsiad Cię urządził. Jeśli nie jesteście jeszcze na ścieżce wojennej to przekazać problem i wskazanie, że to jego wina i że zostanie to zgłoszone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.10.2014 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Aby był wilk syty i owca cała ... musi zrobić porządnie tą izolację, jak widać dostaje się para wodna ...wredny gaz .. a trafia na zimną przegrodę (mur/wk płyta) i wody odchodzą.Wełna mu tak oddycha iż pcha ten nieszczęsny gaz właśnie w zimne czeluści.Zatrzyma wredny gaz i nie będzie wody u Ciebie i jasno trzeba wytłumaczyć.A jak będzie rezystorem to za rzopu i do spółdzielni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 18.10.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 z tego co mi wiadomo to wełna nie może namokną a u Ciebie jest wilgoć więc słabo :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.10.2014 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 (edytowane) Wełna raczej nie namokła.. tylko murem kondensat spływa. Mur zimny działa jak skraplacz.Wystarczy zobaczyć na to http://siwinska.zut.edu.pl/fileadmin/Pliki_tekstowe/Cisnienie_czastkowe_pary_wodnej_nasyconej_w_powietrzu.pdf różnica ciśnień w stężeniu pary wodnej powoduje ten jej ruch.Na co mamy namacalny dowód. Aby to powstrzymać, potrzeba paroizolacji po stronie ciepłej, której to (paroizolacji) temperatura będzie na tyle wysoka że na niej nie nastąpi kondensacja. Wełnie nic się nie stanie od wody, tyle że nie będzie izolować ... bo co może się stać szklanym czy bazaltowym pręcikom. Edytowane 18 Października 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 28.10.2014 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 a nie zmienią się właściwości izolacyjne wełny pod wpływem wody?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.10.2014 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Wełnie nic się nie stanie od wody, tyle że nie będzie izolować ... bo co może się stać szklanym czy bazaltowym pręcikom. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts