Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jatojejo

Recommended Posts

Witam, mam okazje kupić mieszkanie 38,4m2. Rozmyślam nad dobrym rozwiązaniem urządzenia mieszkania. Załączam rzut.

Nasze dotychczasowe pomysły to:

1. otworzyć kuchnie na salon

lub

2. w miejsce kuchni zrobić sypialnie a w salonie aneks kuchenny za ścianą "sypialni" w rogu pod oknem i poza nim. Odpływy, wodę, gaz chciałbym poprowadzić po ścianie pod oknami, wentylacje- obniżyć sufit i nad nim podłączyć/przedłużyć przewód wentylacyjny z wentylatorem?

Łazienki nie chciałbym "dotykać", choć nie ukrywam trochę bolący komfort "prosto z salonu do toalety".

mieszkanie 1.jpg

A nie możesz drzwi do łazienki przenieść na stronę przedpokoju? Co będzie w tym wielkim załomie w przedpokoju?

Skoro kuchnia ma być na ścianie sypialni, to wejście do łazienki, nawet bez zmian, tez będzie zasłonięte...

Witam,

dokładnie tak jak pisze alicyja - mam w zasadzie taki sam układ mieszkania.

Od kwietnia do sierpnia bardzo intensywnie myślałem nad rozkładem i chcąc znaleźć kompromis między małym metrażem (u mnie niecałe 33 m2), a checią posiadania wydzielonej sypialni - zdecydowałem się na następujący układ:

http://images66.fotosik.pl/234/1bf37bcd94239f9fm.jpg

Przez ten czas parę wersji się przez moją głowę przewinęło i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że taki rozkład jest zdecydowanie najbardziej optymalny i funkcjonalny, ze wszystkich jakie przerabiałem.

Teraz jestem na etapie remontu.

Póki co jedynie bez koncepcji na kolorystykę łazienki :p, reszta w zasadzie klepnięta.

Z dwóch względów masz zdecydowanie łatwiej:

- większy metraż

- okno położone na środku krótszej ściany.

Jakby co - to służę pomocą, przy przebudowie parę fajnych sztuczek udało mi się zastosować.