katiaXX 01.10.2014 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Witam, Mamy ocieplenie, styro zaciągnięty białym klejem do siatki caparol. Znajoma chciała teraz zrobić podobnie ale wykonawca na nią nakrzyczał że nie bierze odpowiedzialności, że klej pęka po latach, że ludzie mają w ciągu 2 lat otynkować a tego nie robią i jest kłopot - faktycznie tak jest ? nie mogę znaleźć info na ten temat ...Nasz klej przeżył jedna zimę, teraz nadchodzi druga, nie wiem czy finansowo dam radę go otynkować w przyszłym roku i trochę mnie to martwi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 01.10.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Witam, Mamy ocieplenie, styro zaciągnięty białym klejem do siatki caparol. Znajoma chciała teraz zrobić podobnie ale wykonawca na nią nakrzyczał że nie bierze odpowiedzialności, że klej pęka po latach, że ludzie mają w ciągu 2 lat otynkować a tego nie robią i jest kłopot - faktycznie tak jest ? nie mogę znaleźć info na ten temat ... Nasz klej przeżył jedna zimę, teraz nadchodzi druga, nie wiem czy finansowo dam radę go otynkować w przyszłym roku i trochę mnie to martwi ... Klej nie powinien zostawac na zime. I po co bialy? Drozszy i gorszy.... Generalnie jest tak, ze wiadomo - czasami musi zostac, czy to ze wzgledu na pogode, czy ze wzgledow finansowych. wtedy gruntuje sie go na zime i na wiosne przed polozeniem tynku gruntuje sie ponownie. Jezeli nie ma kasy na to w 2 sezonie i musi zostac na 3 - nic nie robic - klej popeka, miejscami poodpada, wowczas na wiosne konieczne bedzie miejscowe szpachlowanie, lub polozenie kleju z siatka jeszcze raz (do oceny wykonawcy) Ale generalnie wykonawca ma racje - nie powinno sie zostawiac kleju z siatka na zime. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katiaXX 01.10.2014 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 czyli rozumiem : biały - nie-biały po jakimś czasie -sezon -2 lub 3 może popękać acz nie musi ? Ps pracuję w budynku zaciągniętym klejem szarym+grunt w 2010 od tej pory nic bo nikt nie ma czasu się tym zająć. Specjalnie obeszłam budynek, nic nie pęka, nic nie odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 01.10.2014 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 czyli rozumiem : biały - nie-biały po jakimś czasie -sezon -2 lub 3 może popękać acz nie musi ? Ps pracuję w budynku zaciągniętym klejem szarym+grunt w 2010 od tej pory nic bo nikt nie ma czasu się tym zająć. Specjalnie obeszłam budynek, nic nie pęka, nic nie odpada. To nie jest minus... tylko zupelnie bez sensu jest stosowanie bialego kleju na elewacji. Jest drozszy i gorszy, skad ten wybor? Bialy klej stosuje sie w pewnych uzasadnionych przypadkach, standardowo uzywa sie szarego. Natomiast co do zachowania sie kleju szarego/bialego pozostawionego na zime jest dokladnie tak jak piszesz, moze popekac ale nie musi. Te spekania biora sie z nasiakniecia kleju woda opadowa i zamarzaniu / rozmarzaniu zima. Iles tam cykli zamrazanie/rozmrazanie powoduje ze woda wytwarza sily scinajace - i stad sie bierze erozja tego materialu. Dlatego tez taki klej powinien byc gruntowany - grunt stanowi powloke hydrofobizujaca - lub optymalnie: grunt i tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Porter_ 02.10.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Dlaczego biały jest gorszy? Logika podpowiada że skoro jest droższy to powinien być lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katiaXX 02.10.2014 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 wybór padł na biały bo wiedzieliśmy że tynk położymy za jakiś rok, 2 lata a biały jest zwyczajnie bardziej estetyczny, nawet 20 metrów przed domem - wygląda jakby był położony tynk, klej szary + grunt nie daje tego efektu, nie ma bata, poza tym nikt nie powiedział że to jest gorszy klej, ani w hurtowni nie odradzono ani wykonawca nic nie mówił, ani nie spotkaliśmy się z taką opinią, może coś przeoczyliśmy. Ponieważ różnica w cenie nie była powalająca a jeszcze mieliśmy trochę kasy więc poszedł biały. Ale to tak w kwestii wyjaśnienia tylko - bo to już nie ma znaczenia dlaczego biały - biały JEST i tego nie zmienimy, pytanie teraz czy NA GWAŁT mamy robić strukturę w przyszłym roku bo istnieje dużo większe prawdopodobieństwo że popęka niż przy opcji szary klej. A myślę że jedna ściana jest wyjątkowo narażona, był taki moment zimą że siekał lodowaty deszcz i natychmiast zamarzał, drzewa były wtedy piękne bo każda gałązka osobno - oblodzona, oblodzony był również mój dom, zwłaszcza ta strona z której siepało, nic mu nie było ale ile takich zim wytrzyma ? nie ma co , myślę że struktura musi wejść na nr 1 listy z priorytetami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 02.10.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 to nie jest zalecenie techniczne od razu mowie - po moja opinia na podstawie doswiadczen, pod tym Caparol sie nie podpisze. Gdybym nie bardzo mial kase, albo mozliwosci zrobienia tego teraz - zagruntowalbym gruntem Caparol Sylitol Konzentrat 111 rozcienczonym woda w stosunku 1:1. Jest to najtanszy, skuteczny i bezinwazyjny sposob zabezpieczenia na zime elewacji. Przed polozeniem tynku oczywiscie Putzgrunt610 i tynk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katiaXX 02.10.2014 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 ok. ok. rozumiem dziękuje za opinię, kolejny dowód na to że jak się czegoś nie zrobi od razu potem wychodzi tylko drożej, ech, taki los Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Porter_ 03.10.2014 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 faktycznie biały klej wygląda bardzo ładnie - prawie jak gotowy tynk, a fighter dalej nie wyjaśnił dlaczego uważa że biały jest gorszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 03.10.2014 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 bo bialy cement inaczej wiaze niz szary, i inaczej pracuje. Balto na ten temat zaraz strzeli mega wywod jak zobaczy wpis o cemencie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 03.10.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 fighter\: jak mawiał poeta nad szlaneczka czegoś mocniejszego: chcieliście to macie...Po kolei: Biały tynk jako materiał wiążący powinien mieć biały cement (pomijam cyganerię stosowaną na bazie dwutlenku tytanu). Cementy białe są zasadniczo klasy 52,5 (wiem, są słabsze ale zwykle z różnymi dodatkami), ale te najczęściej spotykane na rynku to o klasę mocniejsze, choć ich realna ich wytrzymałość jest jeszcze większa. Zwykle skład klejów jest mniej więcej podobny: ok 13 - 18% cementu plus chemia i wypełniacze. Pęknięcia na białym kleju oznaczają zbyt szybkie tempo wiązania co oznacza że są duże skurcze, a to owocuje pęknięciami tzw. skurczowymi. Wykorzystanie białego cementu jako tynk zewnętrzny jest możliwe, wykorzystanie do tego kleju - mija się z celem. Będzie zbyt mocny a to będzie skutkowało rysami skurczowymi i pęknięciami. Jeszcze w l. 80 tych przepis na tynk zewnętrzny był (wagowo) cement / wapno / wypełniacz : 4 / 10 - 12 / 84 - 86. Różnica jest zasadnicza. Tynki zewnętrzne powinny być słabsze od zapraw używanych do cegły a tutaj zwykle jest skład pomiędzy 1 / 7 do 1/8. Czyli w najgorszym razie ok 10 procent cementu, a z racji że powinno się brać pod uwagę materiały wiążące, a takowym jest wapno - to jeszcze mniej. Chcesz biały tynk - nie ma sprawy: kup albo zrób, ale nie używaj kleju. Jest po prostu za mocny - wystarczy, że przyjdzie mgła i zbyt duża wilgoć to to wszystko szlag trafi. Zwiąże za szybko. Poza tym kleje zwykle mają jakąś grubość graniczną natomiast tynki - niby też, ale ta grubość w zależności od składu może być i zwykle jest dużo większa od warstwy kleju białego nakładanego na ścianę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 07.10.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Balto: podziekowal _Porter_: mam nadzieje ze odpowiedz speca na FM od cementow uzasadnila dlaczego bialy klej na elewacji < szary klej na elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Porter_ 10.10.2014 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Dużo tego było i nie wszystko zrozumiałem W takim razie jakie ma zastosowanie biały klej Caparola? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.10.2014 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Przy elewacjach w tynku mineralnym np. dopuszcza sie nie stosowanie gruntu odcinajacego Putzgrunt610, niestety szary cement niesie ze soba ryzyko powstawania wykwitow, dlatego mozna myslec o stosowaniu bialego kleju na inwestycjach 10-12tys m2 gdzie zrezygnowanie z PG610 (koszt materialu, a przede wszystkim - koszt robocizny ma znaczenie) i wtedy dosc rozsadne jest zastosowanie bialego kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
questa 18.10.2016 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 (edytowane) Przy elewacjach w tynku mineralnym np. dopuszcza sie nie stosowanie gruntu odcinajacego Putzgrunt610, niestety szary cement niesie ze soba ryzyko powstawania wykwitow, dlatego mozna myslec o stosowaniu bialego kleju na inwestycjach 10-12tys m2 gdzie zrezygnowanie z PG610 (koszt materialu, a przede wszystkim - koszt robocizny ma znaczenie) i wtedy dosc rozsadne jest zastosowanie bialego kleju. Witam czy to oznacza ze na bialym kleju ryzyko powstania wykwitow jest mniejsze (planuje na czesci elewacji klasc deske greinplasta: bialy klej i tak gruntowac PG610, ale roznica w cenie miedzy bialym a szarym jest mniejsza niz miedzy bialym a bezcemnetowym). Dziekuje za dopowiedz i pzdr Edytowane 18 Października 2016 przez questa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 18.10.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Tak ogranicza. Z prostego powodu: dawno dawno temu (zapraszam na stronę w stopce, tam znajdziesz dokładnoiejsze dane) nie było w ogóle alkaliów w cemencie, mając na myśli w ogóle, mówię o poziomie od ok 0,2 do 0 proc. W chwili obecnej norma dla niskoalkalicznych to 0,6. Szare mają więcej. Bywa, że nawet bardzo dużo. Poza tym szary to szary, bywa że bazą są cementy popiołowe a popiół tam ma bardzo różny skład. Aby zapobiec by te wszystkie paści nie wyszły gruntuje się. Aby jeszcze być pewniejszym zaleca się biały klej. Stąd także obawa wszystkich producentów tynków mineralnych (wielkich) o barwienie w masie (żeby na kolorze nie wyszło, pomijam kwestię tego że na kolorze widać wszelkie niedoróbki machera który to wykonuje) i zasadniczo kolory blady lila róż i pochodne. Ja mam barwione w masie... ale to detal. O barwienie czy malowanie, czasem dla uciechy gawiedzi dyskutowaliśmy sobie np. z fighterem na forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
questa 19.10.2016 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Czyli jak dam ten bialy klej caparola (szczegolnie ze teraz juz chlodniej a bialy cement chyba tez ma wyzsza temperature), to bedzie ok? Struktura (tynk silikonowy caparola)w marcu. Zachodnia sciane zagruntuje PG610 na zime, reszta pod glebokimi okapami/dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 19.10.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Jeśli producent zaleca biały klej - to tak, jeśli mówi, że wystarczy zwykły szary - daj szary. Nie mam cennika pod ręką, Fighter zna to bardziej na wyrywki... ale różnica na pewno jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 19.10.2016 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 bialy klej zmniejsza ryzyko wykwitow to fakt. ale bialy klej generalnie jako warstwa zbrojaca jest gorszy niz szary i do tego drozszy.jezeli chodzi o wykwity na desce - tego nie wie nikt... ja wpadlem na pomysl zeby pod ta deske wcale nie robic warstwy zbrojacej, bo i po co... tzn pod taka ktora jest nakladana na styropian. zerknij tu w sprawie imitacji drewna: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?230834-Panele-RODEO-imitacja-drewna-na-elewacji-dyskusja-z-Producentem&p=7311462#post7311462 masz wlasnie opisane stosowanie bezcementowego kleju za milion u forumowiczki... i problemy z panelem drewnopodobnym, i do tego po prawie 2 latach roznych rozwiazan drewnopodobnych - chyba znalazlem rozwiazanie... i po prostu bez kleju do siatki i siatki w tym miejscu... bo przy panelu na styro w polaczeniu tak de facto styro-styro - warstwa zbrojaca wydaje mi sie zupelnie zbedna, a wiec nie dostarczamy tam wcale czynnika wykwitotworczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZielinskiLukasz 20.10.2016 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Witam, Pozwolę sobie wtrącić się do dyskusji. questa mówiąc o panelu GREINPLAST ma na myśli Panel elewacyjny akrylowy GREINPLAST OEA-D "Deska". I pod ten konkretnie panel wymagane jest wykonanie systemowego zbrojenia, a sam panel jest przyklejany za pomocą akrylowego kleju GREINPLAST KA. DLaczego akrylowego - mocniej trzyma i nie ma wykwitów. Dlaczego stosować zbrojenie. Mimo iż same panele elewacyjne są wzmacniane siatką - czyli w miejscu gdzie są przyklejone mamy podwójne siatkowanie, to jeśli nie wykonamy zbrojenia na całej elewacji będzie problem połączenia miejsc gdzie jest panel z miejscami gdzie jest tynk. Jeśli nie będzie wartwy zbrojącej na całości elewacji, miejsca te będą znacznie słabsze - pamiętajmy że zakład siatki wynosi minimum cm.Osobiście zalecam Ci questa zastosowanie pełnego systemowego rozwiązania GREINPLAST. Masz sprawdzone i pewne rozwiązanie z Gwarancją Producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts