Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samodzielna budowa kominka

Turner

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć!

Z tego co przeczytałam, stopień skomplikowania takiej konstrukcji zależy od tego jakie funkcje ma kominek

spełniać.

Jeżeli to ma być system grzewczy kominowy (zagospodarowanie

ciepłego powietrza z kominka do ogrzania domu),

to radzę jednak firmę,gdyż jest to bardziej skomplikowane.

Kominek taki powinien być zamknięty (między innymi ze względu

na bezpieczeństwo).

Jeśli chodzi o kominek , który ma być ozdobą salonu,

to sądzę że można się skusić na samodzielną budowę (kominek otwarty).

Kiedyś miałam artykuły na ten temat -jak znajdę (o ile nie wylądowały w makulaturze)to ci prześlę.

Radzę też dobrze poszukać odpowiedniej firmy - rozpiętości

cenowe są szokujące.

Pozdrowionka

Turner, nie wiem czy warto sie samemu z tym grzebac. Mozna znalezc fachowca, ktory zrobi to porzadnie za kilkaset zlotych. Nie wiem, gdzie mieszkasz - jesli w Poznaniu, to moge Ci podrzucic konkretne namiary. Facet pracuje w firmie wykonujacej kominki, ale dorabia po godzinach. Niestety, cos za cos: ten akurat nie jest ucielesnieniem punktualnosci... A i browarek lubi lyknac...

W dużych księgarniach znajdziesz przyzwoite książki (postaram się znaleźć w swoim "archiwum" tytuł i autora) z dokładymi instrukcjami jak zbudowac kominek. Jednak pamiętaj dobry kominek nie jest łatwo postawić (zwłaszcza otwarty), co wiecej nie oszczedzaj na tym! niestey źle wykonane kominki bardzo często stają sie przyczyną nieszczęść (od pożarów, do zaczadzenia).

Fachowcy naprawdę są rózni wiec warto zapoznać się z kilkoma ofertami (i nie zawsze należy wybrać tę najtańszą).

Jeżeli już zdecydujesz się na pracę samemu, policz sobie rzetelnie wszystkie koszty! często okazuje się że po fakcie gra wcale nie była warta świeczki.

Pamiętam o tym co obiecałam- tylko w niedzielę

mam czas na szukanie.

Co do fachowców, to już tyle rzeczy mam przez nich zawalonych!!!

Nie wiem czy zauważyliście, że każdy z nich ma inne zdanie na temat budowania.

Każdy z nich też krytykuje poprzedniego, że coś żle zrobił.

Mam wrażenie, że jest to zawód wysoce artystyczny, nie obrażając artystów.

Nigdy niewiadomo jak wyjdzie i zależy co się komu podoba.

Napewno samodzielne wykonanie wymaga przestudiowania pewnych zagadnień.

Napewno jednak samemu robi się to dokładniej , a nie żeby tylko skasować, jak to robią niektórzy.

Zresztą w dobie strasznego bezrobocia pojawiło się wielu "pseudo-fachowców".

Trzeba być bardzo ostrożnym !!!!!

Jasne, dlatego najlepiej brac fachowcow poleconych przez kogos. Moj kominek robil facet wlasnie przez kogos polecony. Ten natomiast, o ktorym Ci pisalem, budowal kominek u sasiadow - i okazal sie trzy razy tanszy niz tamten. U mnie tylko cos poprawial, konkretnie - uzupelnial stary kominek o plyty z marmuru i piaskowca.