Pulse 01.10.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Witam, Mam do ocieplenia poddasze. Nie chce stosowac welny (z wyjatkiem drzewnej), pianki, oraz ekofibru.Z tego co wiem to zostaja mi nastepujace opcje- styropian- welna drzewna Krokwie 15cm. Dachowka, papa, pelne deskowanie. Czy poza tymi dwiema opcjami jest cos jeszcze?Jaka grubosc styropianu lub welny drzewnej musialbym zastosowac, zeby dach byl dobrze zaizolowany?Czy w przypadku ocieplenia styropianem stosuje sie dylatacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 01.10.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Styropianem nie ociepla się poddasza, wełny drzewnej nie znam......możesz napisać czemu nie chcesz stosować "normalnej" wełny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pulse 01.10.2014 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 CIezko upilnowac dobrego wykonania. Widzialem juz w kilku miejscach problemy z welna.Styropian do skosow to termoorganika superpoddasze.Co sadzicie o Steico? http://www.ekombig.pl/steico-flex.html Jaka grubosc powinienem zastosowac zeby izolacja byla dobra? Lambda welny drzewnej 0.38. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 01.10.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 To mi klina zabiłeś ciekawe jak z tym styropianem się pracuje. Dobra izolacja, dla jednego będzie 30cm dla drugiego 50cm napisz ile masz na ścianach to coś dobierzemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.10.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Cena ... zabija ...w lambdzie na 99,99% zjadłeś jedno zero .. ma być 0,038 W/mK.. I tak wypada dać 2x 20cm ... nie inacy .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pulse 01.10.2014 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Sciana Ytong 24cm, styropian grafit 15cm 0.031 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 01.10.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 ściany masz ~ U=0,143 gdybyś dał między krokwie 12cm tak żeby zostawić szczelinę wentylacyjną 3cm i pod krokwie 20cm wyszło by ~ U=0,123 powinno być dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.10.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 No i super przykład partactwa budowlanego, nie chodzi o izolację .. a o ścianę szczytową .. gdzie powinno być jeszcze z 20cm luzu do krokwi, znając życie podmurowane jest równo z krokwiami od góry .. lub nawet z kontr łatą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tuznajdziesz.pl 02.10.2014 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Jest jeszcze coś takiego zamiast wełny lub styropianu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 02.10.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Witam, Mam do ocieplenia poddasze. Nie chce stosowac welny (z wyjatkiem drzewnej), pianki, oraz ekofibru. Z tego co wiem to zostaja mi nastepujace opcje - styropian - welna drzewna Dlaczego odrzucasz ekofiber? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.10.2014 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Jest jeszcze coś takiego zamiast wełny lub styropianu to już jest ściema dla frajerów i kpienie z ludzi .. było poruszane przy isoboosteże gdzie się na szczęście przyznali że to działa normalnie zgodnie z prawami fizyki ... i tym co już nie raz zostało przeliczone ... no ale maluczkich można szybko złowić ... Ekofiber jaknajbardziej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 02.10.2014 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 [ATTACH=CONFIG]282519[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]282520[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]282521[/ATTACH] Pięknie, ktoś ma fantazję żeby zwykłym styropianem ocieplać poddasze, ale co tak przecież papierem toaletowym też można wytrzeć nos... a ten gościu od tego styro na poddasza to chyba szczeliny zapomniał zrobić, może zrobi ją po montażu wełny drzewnej nie znam... http://www.muratorplus.pl/technika/izolacje/ocieplenie-poddasza-krok-po-kroku_66721.html Nie znam, nie znaczy , nie umiem wygooglować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deredas 02.10.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 mam u siebie ekofiber - grubość 25cm... sciany docieplone grafitem 031 o grubości 20cm... mam poddasze użytkowe (wysokość pomieszczeń między 3 a 4 metry)... po dociepleniu dachu ekofibrem jest tak gorąco że chodzenie w swetrze jest mało komfortowe... każdy kto wchodzi na góre od razu narzeka że jest za gorąco.... z punktu widzenia docieplenia spełnia role... jednak chyba zbyt dobrze dociepla dach bo poźniej wytworzone cieplo przez grzejniki nie przenika i trzeba otwierać okno aby trochę powietrza wleciało (zimnego i świeżego)... będę musiał pomyśleć o rekuperacji bo na chwile obecną na poddaszu ciężko się mieszka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.10.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Nawet nie rekuperator a z dwa kanały aby mieszać ciepłe powietrze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 04.10.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 a po kiego grzyba mu ta szczelina ?? zdradź co konkretnie miałeś na myśli ?? Zazwyczaj szczelinę stosuję się, gdy jest pełne deskowanie. Jeśli nie zrobi się szczeliny "grzyba" można wychować na poddaszu. Nie wiesz o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 04.10.2014 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Izolację zrobisz tak szczelnie, że para wodna nie przeniknie do drewna ? wiesz co zrobi drewno, gdy będzie wilgotne i nie wentylowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 04.10.2014 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 W nocy to ja śpię a co będzie kiedy krokiew się wykrzywi/skręci ? wełnę tniesz z naddatkiem ok. 2cm a co ze styropianem, rozciągnie się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 04.10.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 CIezko upilnowac dobrego wykonania. Widzialem juz w kilku miejscach problemy z welna. Styropian do skosow to termoorganika superpoddasze. Co sadzicie o Steico? http://www.ekombig.pl/steico-flex.html Jaka grubosc powinienem zastosowac zeby izolacja byla dobra? Lambda welny drzewnej 0.38. Witam, Mój znajomy, nota bene, siedzący mocno w branży drewnianej, zaizolował sobie cały dom wełną Steico. Po dwóch latach sauny na poddaszu pluje sobie w brodę. A mógł wtedy dobrze wybrać bo proponowałem mu IC. Następną jego świeżą inwestycję ocieplam pianką. To, że wełny mineralnej, Kolega nie chce, świetnie rozumiem. Styropian to ewidentnie zły pomysł w przypadku tradycyjnego dachu. Ecofiber jest fajny gdyby nie to, że po pewnym czasie wymaga poprawki. A jakie konkretnie zastrzeżenia ma Kolega wobec pianki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 04.10.2014 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Ecofiber jest fajny gdyby nie to, że po pewnym czasie wymaga poprawki Możesz uściślić o jaką poprawkę chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 05.10.2014 04:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 (edytowane) Możesz uściślić o jaką poprawkę chodzi? Grawitacja. Po jakiś czasie, wskutek wzrostu wilgotności (zarazem ciężaru), zwłaszcza w obiektach intensywnie eksploatowanych termicznie, w elementach pionowych i ukośnych mogą powstać, na górze, szczeliny które trzeba uzupełnić bo inaczej powstanie paskudny mostek z konsekwencjami (>zawilgocenie>grzyb). Kolejne ograniczenie występuje w przypadku połączeń wielu elementów więźby pod różnymi kątami (np. styk płatwi i krokwi zwlaszcza na narożach polaci dachów kopertowych) gdzie penetracja i właściwe "dogęszczenie" jest niewykonalne ecofibrem. No chyba, że mamy dostęp od zewnętrznej strony, co raczej rzadko się zdarza. Mam również bardzo duże wątpliwości co do właściwego docieplenia "trumienki"* okna dachowego, rejonu położenia krokwi na murłacie (między murłatą a ociepleniem elewacyjnym i pod krokwiami) oraz wszędzie gdzie szczeliny są wąskie i głębokie. Główna przewaga ecofiber'u nad wełną wynika z 50'cio krotnie wyższego oporu powietrznego oraz niskiej akumulacji ciepła. Niestety część wad ma wspólnych z wełną a dotyczy to zwłaszcza szczelności aplikacji w miejscach o ograniczonym dostępie. Tam się może sprawdzić (zależy to oczywiście od aplikatora) wyłącznie materiał ekspandujący. ----------------------------------------------------------- * określenie nieprzypadkowe Takie mam zdanie na temat okien dachowych. Jeżeli jest niezbędne ze względu na doświetlenie a nie ma możliwości wykonania lukarny to nie należy dobierać okien zbyt szerokich do rozstawu krokwi (zwłaszcza wysokich). Węższe okno da lepsze doświetlenie poprzez możliwość rozchylenia płaszczyzn bocznych "trumienki" a będzie zdecydowanie lepiej ocieplone na obwodzie. Edytowane 5 Października 2014 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts