Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza, alternatywy dla welny i pianki

Pulse

Recommended Posts

Witam,

Mam do ocieplenia poddasze. Nie chce stosowac welny (z wyjatkiem drzewnej), pianki, oraz ekofibru.

Z tego co wiem to zostaja mi nastepujace opcje

- styropian

- welna drzewna

Krokwie 15cm. Dachowka, papa, pelne deskowanie.

Czy poza tymi dwiema opcjami jest cos jeszcze?

Jaka grubosc styropianu lub welny drzewnej musialbym zastosowac, zeby dach byl dobrze zaizolowany?

Czy w przypadku ocieplenia styropianem stosuje sie dylatacje?

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jest jeszcze coś takiego zamiast wełny lub styropianu
:lol2: to już jest ściema dla frajerów :lol2: i kpienie z ludzi .. było poruszane przy isoboosteże :D gdzie się na szczęście przyznali że to działa normalnie zgodnie z prawami fizyki ... i tym co już nie raz zostało przeliczone ...

no ale maluczkich można szybko złowić ... :lol2:

Ekofiber jaknajbardziej ...

[ATTACH=CONFIG]282519[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]282520[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]282521[/ATTACH]

Pięknie, ktoś ma fantazję żeby zwykłym styropianem ocieplać poddasze, ale co tak przecież papierem toaletowym też można wytrzeć nos... a ten gościu od tego styro na poddasza to chyba szczeliny zapomniał zrobić, może zrobi ją po montażu :D

wełny drzewnej nie znam...

Nie znam, nie znaczy , nie umiem wygooglować;)

mam u siebie ekofiber - grubość 25cm... sciany docieplone grafitem 031 o grubości 20cm... mam poddasze użytkowe (wysokość pomieszczeń między 3 a 4 metry)... po dociepleniu dachu ekofibrem jest tak gorąco że chodzenie w swetrze jest mało komfortowe... każdy kto wchodzi na góre od razu narzeka że jest za gorąco.... z punktu widzenia docieplenia spełnia role... jednak chyba zbyt dobrze dociepla dach bo poźniej wytworzone cieplo przez grzejniki nie przenika i trzeba otwierać okno aby trochę powietrza wleciało (zimnego i świeżego)... będę musiał pomyśleć o rekuperacji bo na chwile obecną na poddaszu ciężko się mieszka...

CIezko upilnowac dobrego wykonania. Widzialem juz w kilku miejscach problemy z welna.

Styropian do skosow to termoorganika superpoddasze.

Co sadzicie o Steico? http://www.ekombig.pl/steico-flex.html Jaka grubosc powinienem zastosowac zeby izolacja byla dobra? Lambda welny drzewnej 0.38.

Witam,

Mój znajomy, nota bene, siedzący mocno w branży drewnianej, zaizolował sobie cały dom wełną Steico. Po dwóch latach sauny na poddaszu pluje sobie w brodę. A mógł wtedy dobrze wybrać bo proponowałem mu IC. Następną jego świeżą inwestycję ocieplam pianką. :)

To, że wełny mineralnej, Kolega nie chce, świetnie rozumiem. Styropian to ewidentnie zły pomysł w przypadku tradycyjnego dachu. Ecofiber jest fajny gdyby nie to, że po pewnym czasie wymaga poprawki.

A jakie konkretnie zastrzeżenia ma Kolega wobec pianki?

Możesz uściślić o jaką poprawkę chodzi?

Grawitacja. Po jakiś czasie, wskutek wzrostu wilgotności (zarazem ciężaru), zwłaszcza w obiektach intensywnie eksploatowanych termicznie, w elementach pionowych i ukośnych mogą powstać, na górze, szczeliny które trzeba uzupełnić bo inaczej powstanie paskudny mostek z konsekwencjami (>zawilgocenie>grzyb). Kolejne ograniczenie występuje w przypadku połączeń wielu elementów więźby pod różnymi kątami (np. styk płatwi i krokwi zwlaszcza na narożach polaci dachów kopertowych) gdzie penetracja i właściwe "dogęszczenie" jest niewykonalne ecofibrem. No chyba, że mamy dostęp od zewnętrznej strony, co raczej rzadko się zdarza. Mam również bardzo duże wątpliwości co do właściwego docieplenia "trumienki"* okna dachowego, rejonu położenia krokwi na murłacie (między murłatą a ociepleniem elewacyjnym i pod krokwiami) oraz wszędzie gdzie szczeliny są wąskie i głębokie.

Główna przewaga ecofiber'u nad wełną wynika z 50'cio krotnie wyższego oporu powietrznego oraz niskiej akumulacji ciepła. Niestety część wad ma wspólnych z wełną a dotyczy to zwłaszcza szczelności aplikacji w miejscach o ograniczonym dostępie. Tam się może sprawdzić (zależy to oczywiście od aplikatora) wyłącznie materiał ekspandujący.

-----------------------------------------------------------

* określenie nieprzypadkowe :( Takie mam zdanie na temat okien dachowych. Jeżeli jest niezbędne ze względu na doświetlenie a nie ma możliwości wykonania lukarny to nie należy dobierać okien zbyt szerokich do rozstawu krokwi (zwłaszcza wysokich). Węższe okno da lepsze doświetlenie poprzez możliwość rozchylenia płaszczyzn bocznych "trumienki" a będzie zdecydowanie lepiej ocieplone na obwodzie.

Edytowane przez mat3006