Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza, alternatywy dla welny i pianki

Pulse

Recommended Posts

wypadało by tutaj wkleić linka do metodologi ocieplania styropianem, miał byś tam mnóstwo informacji które w 5 min rozwiały by twoje wątpliwości, ale ty przecież nie masz czasu na zdobywanie wiedzy, nie zamierzasz dyskutować, wolisz bić pianę dla zamaskowania braków wiedzy

jak dla mnie EOT, przynajmniej do czasu jak pogłębisz wiedzę w temacie o którym próbujesz dyskutować

Zadałem proste pytanie i chciałbym uzyskać od Ciebie konkretną odpowiedź, chyba że nie umiesz na nie udzielić odpowiedzi...

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cena to wada pianki .. bardzo mocna wada .. jak 1m3 będzie kosztował koło 150zł..

po za tym materiał ma parametry białego styropianu jeśli chodzi o izolacyjność

Kolega mocno akcentuje szczelność i nieszczelność ... dzięki temu że wymieniliśmy dość dużo zdań i

temat przekopałem ... pozorny problem z szczelnością wełny można przekuć na coś zupełnie nie osiągalnego na innych materiałach ..ale sza...

jak na tym filmie ... krokwie w większości nie zostają osłonięte ... cóż

Cena to wada pianki .. bardzo mocna wada .. jak 1m3 będzie kosztował koło 150zł..

po za tym materiał ma parametry białego styropianu jeśli chodzi o izolacyjność

Kolega mocno akcentuje szczelność i nieszczelność ... dzięki temu że wymieniliśmy dość dużo zdań i

temat przekopałem ... pozorny problem z szczelnością wełny można przekuć na coś zupełnie nie osiągalnego na innych materiałach ..ale sza...

jak na tym filmie ... krokwie w większości nie zostają osłonięte ... cóż

Nie odwazylbym sie tryskac piane na pelne deskowanie.

mam u siebie ekofiber - grubość 25cm... sciany docieplone grafitem 031 o grubości 20cm... mam poddasze użytkowe (wysokość pomieszczeń między 3 a 4 metry)... po dociepleniu dachu ekofibrem jest tak gorąco że chodzenie w swetrze jest mało komfortowe... każdy kto wchodzi na góre od razu narzeka że jest za gorąco.... z punktu widzenia docieplenia spełnia role... jednak chyba zbyt dobrze dociepla dach bo poźniej wytworzone cieplo przez grzejniki nie przenika i trzeba otwierać okno aby trochę powietrza wleciało (zimnego i świeżego)... będę musiał pomyśleć o rekuperacji bo na chwile obecną na poddaszu ciężko się mieszka...

Czy na etapie wykonywania dachu trzeba jako uwzględnić póżniejsze ocieplenie celulozą ?

jak wypada cenowo względem wełny wykonawstwo i materiał?

Witam, na wiosnę planuję zmiany w domu. Jakie macie doświadczenia z Paroizolacja isover? Lepiej w ścianie czy w w stropie montować?

Witam,

Paroizolacja powinna być montowana wszędzie tam gdzie istnieje ryzyko, przenikania pary wodnej do wnętrza przegrody wypełnionej np. wełną mineralną.

Paroizolację układać można we wszystkich przegrodach, jednak nie zawsze jest taka konieczność. Aby pomóc muszę poznać więcej szczegółów, jaki rodzaj materiału izolacyjnego ma Pan wbudowany w przegrody oraz dlaczego chce Pan układać paroizolację w trakcie eksploatacji domu, czy ma już Pan problemy z wilgocią na ścianach/stropach?

Pozdrawiam,

Paweł Stefański

Online Ekspert ISOVER

Para wodna, jej ciśnienie cząstkowe chce dążyć do wyrównania, to samo dzieje się w atmosferze, przez co mamy wyże i niże ...

z wyżu prze powietrze do niżu... to samo dzieje się z parą wodną ...

http://www.odbiory.pl/index.php/poradnik-automatyki-i-bms/item/wykres-molliera-i-x

http://siwinska.zut.edu.pl/fileadmin/Pliki_tekstowe/Cisnienie_czastkowe_pary_wodnej_nasyconej_w_powietrzu.pdf

Powietrze przy -5 prawie nie ma ciśnienia pary wodnej ... a w domu przy +20 ma i 50% względnej wilgotności ...

i ten gaz wredny chce się wydostać na zewnątrz ... potocznie w tym wydostaniu ma pomagać wełna ...:bash:

to tak jak byś miał przełyk jak rura 110 pcv i żarł wiadro frytek .. gorzej że żołądek (przegroda) może tylko pomieścić talerz

reszta prowadzi do niestrawności ( kondensacji) ...

a wełna + tynk = niczym włożenie kołka w rzopę ...wiadro frytek się zjadło .. ale tylko 1 zajęczy bobek może opuścić

... czyli trzeba było zjeść tyle co na zajęczy bobek .. a nie na placek słonia.

I paroizolacja to jest kaganiec który borni przed przejdzeniem i żeby było tyle aby była równowaga ... i nie było zastojów.

Tak własnie mam problem, chcę dom zabezpieczyć przed wilgoią, chyba, że ma Pan inne pomysły?

Niestety, nie odpowiedział Pan na wszystkie zadane przeze mnie pytania: jaki rodzaj materiału izolacyjnego ma Pan wbudowany w przegrody oraz dlaczego chce Pan układać paroizolację w trakcie eksploatacji domu? Jak będę znał na nie odpowiedzi, dopiero wtedy będe mógł coś podpowiedzieć.

Pozdrawiam,

Paweł Stefański

Online Ekspert ISOVER

To jak z tymi alternatywami bo niewiele z wątku wynika.

Są jakieś przeciwwskazania do stosowania styropianu między krokwiami + ewentualnie drugiej warstwy pod krokwiami dla likwidacji mostków termicznych ?

Czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania zwykłego styropianu grafitowego przeznaczonego do elewacji zamiast droższego dachowego ?

tak są, między krokwie używa się najtańszego najlżejszego najzimniejszego styropianu, bo jest najbardziej miękki i najłatwiej wchodzi na wcisk, jak użyjesz twardego sztywnego grafitu to trochę się napocisz zanim wszędzie go nawciskasz

Miałem raczej na myśli przeciwwskazania w sensie trwałość, ograniczenie oddychania krokwi etc. i to dotyczy ogólnie styropianu, na razie z tego co wyczytałem to największa wada to kiepska izolacyjność akustyczna, twardszy będzie ją miał nieco lepszą.

Co do wpychania styropianu pomiędzy krokwie - by zniwelować niedokładności wykonania więźby, jakieś skręcenia krokwi, niedokładność przycięcia styropianu i zapewnić odpowiednią dokładność izolacji zastanawiam się, czy nie można by zastosować piankowej taśmy dylatacyjnej 10mm o szerokości takiej jak grubość styropianu (w moim przypadku 15cm) na boczne powierzchnie krokwi a dopiero między to styropian - pozwoli to uszczelnić te nierówności i być może łatwiej wepchnąć styropian pomiędzy krokwie, oczywiście przycięty z pewnym luzem.

Edytowane przez _olo_

Całkiem pozbawione sensu nie jest, użycie EPS"a między krokwie, po prostu nie każdemu chce się wykonać nowe połączenia

w główce i zrobić całą procedurę porządnie.

Pierwsze co mi się nasuwa, to że wzrasta sztywność całej konstrukcji, EPS ciut sztywności posiada, a że duża powierzchnia ...

Przeliczył bym krokwie na ugięcia od śniegu .. aby więźba dachowa nie za dużo ulegała odkształceniu ... lepiej dla EPS"a

po prostu nie każdemu chce się wykonać nowe połączenia

w główce

Tego nie rozumiem ?

Dla mnie główna zaleta tego rozwiązania to 0,031 niezależnie od wilgotności (zwłaszcza zamkniętoporowy grafit nie powinien się zawilgacać) co jest znacznie lepszym wynikiem niż 0,04 dla typowej wełny w stanie suchym a w zawilgoconym 0,06, 0,08 ??? Pozwala to zmniejszyć nieco grubość izolacji. Z czasem nie osiądzie jak to bywa z wełną, nie wiem jednak jak z utlenianiem niezabezpieczonej powierzchni styropianu.

Druga to pewność wykonania wentylacyjnej szczeliny poddeskowej (krokwie 17,5, styropian 15) co w przypadku wełny nie jest takie znowu pewne, że wyjdzie jak należy.