avenger 01.10.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Witam wszystkich forumowiczów. Jestem zainteresowany kupnem kominka z płaszczem wodnym w układzie zamkniętym.Szukam bezpiecznego rozwiązania z chłodnicą płaszcza oraz dolotem powietrza sterowanym elektronicznie plus zawór zabezpieczający ,szyber i popielnik.Powierzchnia mojego domu to 200 m2 (130m2 parter,73m2 góra-skosy)+ zbiornik do cieplej wody 300 ltr oraz piec olejowy .Dom jest nowy solidnie wykonany oraz ocieplony systemem pustak izolacja pustak.Razem wszystkich grzejników jest 15.160x50 : 2 , 120x50 :2 , 110x50 : 1 , 80x50 : 5 , 70x50 : 2 , 50x50 : 3 Lechma standard lux 19 Kw UZ wygląda solidnie i ma ciekawe osiągi(16 Kw na wodę) oraz blacha 6mm.Czytałem jednak kilka negatywnych opini o tym modelu. Problemem była czarna od sadzy szyba podczas palenia oraz ponoć stara konstrukcja paleniska? Moje pytania to : A) Czy Lechma standard lux 19 Kw z płaszczem UZ bedzie lepszym wyborem od Kratki Zuzia 19 z płaszczem UZ( tylko 13 Kw na wode , blacha 4 mm) B) Czy do Lechmy zastosować sterownik :ecoKom 200 Classic z pilotem + przepustnica fi 100czy lepszym rozwiązaniem był by:Tatarek ZRT08G TD z przep. Fi 100Ważne żeby obsługiwał co najmniej 4 strefy grzania :1)góra , 2)dół salon kuchnia , 3) dół pokoje , 4) woda. C) Czy dobrym wyborem jest kupno szyby pyrolitycznej? D) Ponieważ komin ma skosy instalator zaproponował rure 6 mtr spiro czy to jest dobre rozwiązanie? Bardzo dziękuję za wszelkie konkretne odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 21.11.2014 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Witam.Spróbuję podzielić się info na temat mojego kominka. Ja mam Standard 19 PL UZ 15kw, ogrzewam 116 m2, parterówka. Nie będę się rozpisywał bo gdzieś tam coś usłyszałem tylko to co wiem z doświadczenia. Mam go na sterowniku Tatarek RT-08P, kominek ma własną pompę, droga jest krótka do kotłowni 8m i tam jest podłączone do sprzęgła, za sprzęgłem dwie pompy, jedna do CWU 300l, druga do CO + rozdzielacz na podłogówkę ma swoją pompę. Drewno suche spala się bdb, nie ma czarnej szyby, jak sprawdzałem na dębie nie sezonowanym ściętym na wiosnę to szyba czarna. 39 l wody w płaszczu nagrzewa do rozruchu pompy czyli 45*C w ok. 15 minut, gdzie woda miała 13*C przed rozpaleniem. Jeżeli chodzi o rozdzielenie ogrzewania to chodzi ci o ogrzewanie poszczególnych stref niezależnie? Jeżeli tak to musiałbyś mieć kilka pomp i kilka regulatorów z podziałem na te strefy. Nie mam pojęcia jakiej jakości są kominki Kratki ale tu bym się kierował grubością płyty Lechma ma 6mm. Jedna ważna uwaga, nie daj się namówić na kominek dużej wydajności, kup na zero z wyliczenia zapotrzebowania lub 1kw większy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 21.11.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Witam.Kizior ... prawidłowe temperatury wody w kominku to 70-80 na wyjściu i 50-55 na powrocie. Inaczej wcześniej czy później odbije Ci sie ten kominek "czkawką" ... To tylko kwestia czasu ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 21.11.2014 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Jaśniej Panie, bo nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orcio_kr 21.11.2014 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 to akurat dość jasno jest napisane .. woda wychodząca z płaszcza wodnego ma mieć 70-80, a powracająca do kominka 50-55 stopni. ja mam akurat nieco inaczej a wydaje się że tez dobrze - od 50 w góre na powrocie i 60-65 na wyjściu, ale mam jeszcze warstwę szamotu między ściankami a pąleniskiem więc nieco inne warunki spalania a widzę że w lechmie tego brak .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 21.11.2014 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 to akurat dość jasno jest napisane .. woda wychodząca z płaszcza wodnego ma mieć 70-80, a powracająca do kominka 50-55 stopni. Dlaczego o tym wspomniał, o to mi chodziło, nigdzie nie napisałem jaką temp. mam na wyjściu i powrocie tylko po jakim czasie startują mi pompy przy zadanej temp. startu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orcio_kr 21.11.2014 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 jeśli pompy startuja przy zadanej temperaturze, to oznacza że temperatura na wejściu jest nie większa od niej w tym momencie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.11.2014 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Witam. Kizior ... prawidłowe temperatury wody w kominku to 70-80 na wyjściu i 50-55 na powrocie. Inaczej wcześniej czy później odbije Ci sie ten kominek "czkawką" ... To tylko kwestia czasu ... Pozdrawiam. Napisz co się stanie. Jakieś fotki z tych katastrof pewnie też masz na podorędziu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 23.11.2014 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 (edytowane) Napisz co się stanie. Jakieś fotki z tych katastrof pewnie też masz na podorędziu... Spokojnie, po pierwsze 80*C to musiałbym drewno w benzynie moczyć żeby taka temp. utrzymać, w drugą stronę nie jest u mnie możliwe osiągnięcie takiej straty, mam za krótki obieg. Kominek mam na sprzęgle z piecem JF. Wg mnie trzeba tak hajcować żeby się dobrze paliło a nie dusiło, a czy to będzie 50* czy 60*C na wyjściu to co ma niby się stać. I jeszcze jedno do fachowców, mam problem z grzaniem wody, na sterowniku zadana min. 55*C, max. 70*C, ładowanie od 50*C, delta 2*C a na zasobniku nie przekracza 42*C, wg wskazań sterownika 44*C. Woda letnia z kranu i nie mogę tej temp przekroczyć mimo 60*C na wyjściu z kominka. Za sprzęgłem również gorąca. Niby odpowietrzone, pompa wężownicy jest wyżej od wej/wyj zasobnika. Gdzie może tkwić problem? Edytowane 23 Listopada 2014 przez Kizior Syberyjski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts