Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szczelne drzwi a wentylacja mechaniczna ?

Recommended Posts

Czy spotkaliście się z jakimś patentem jak pogodzić szczelność (akustyczną) drzwi wew a wentylację mechaniczną ?

Może jakieś przysłaniane kratki, albo przebicie w ścianie przy drzwiach ?

To co chciałbym osiągnąć to z jednej strony zapewnienie przepływu powietrza ale z drugiej jak zajdzie taka potrzeba to kosztem przepływu izolacja akustyczna (dom z antresolą)

To moze drzwi ktorych dla cyrkulacji powietrza nie bedziesz domykal..?

a samo skrzydlo z progiem opadajacym.

Dobre:yes: Glupio się przyznać, ale tez zastawiałem się nad czymś podobnym. Jak zauważył to theme, producenci drzwi stalowych właśnie raczej właśnie starają się o dużą szczelność drzwi. Jak masz okno w tym pomieszczeniu, to do okna są takie nawiewki które dają dodatkową wentylacje.

Nad pomysłem niedomykania myślałem, ale może być trudny w realizacji i pilnowaniu.

Najlepiej jest mieć oczywiście nawiew / wywiew w obrębie pomieszczenia, ale tak nie jest, jest zrobione tradycyjne, czyli nawiewy w pokojach wywiewy w pomieszczeniach mokrych.

Zastanawiam się na ile akustycznie dałoby zamontowanie wlotu przy ścianie / nadprożu pod kątem, czyli np kratka na korytarzu w ścianie przy drzwiach a wyjście w ościeżnicy. Tam gdzie chce zastosować mam ściany 25cm, więc wejdzie kolanko. Pytanie na ile to pozwoli na zablokowanie przenoszenia się dźwięków. Jeżeli nic to bezsensu inwestować w szczelne drzwi oraz kombinacje z wentylacją.

Może ktoś ma jakieś inne pomysły ?

Tu trzeba było by mieć coś co mierzy decybele, empirycznie badać.

Ale czy pod drzwiami rodzaj "szczotki" lub porowatego filcu nie był by dobry ?

Tak aby nie blokowało przepływu powietrza nadto ?

Jak teraz idę gotować sobie wodę na kawę, to nakrywam czajnik el. kilkoma ścierkami

w sumie jest luz, aby powietrze mogło przepływać, a hałas zdecydowanie mniejszy.

Oczywiście przy drzwiach coś pod w formie kurtyny alla tak aby powietrze menadrowało niczym ulec poza ?

Edytowane przez מרכבה

Tu trzeba było by mieć coś co mierzy decybele, empirycznie badać.

Ale czy pod drzwiami rodzaj "szczotki" lub porowatego filcu nie był by dobry ?

Tak aby nie blokowało przepływu powietrza nadto ?

Jak teraz idę gotować sobie wodę na kawę, to nakrywam czajnik el. kilkoma ścierkami

w sumie jest luz, aby powietrze mogło przepływać, a hałas zdecydowanie mniejszy.

Oczywiście przy drzwiach coś pod w formie kurtyny alla tak aby powietrze menadrowało niczym ulec poza ?

To będzie raczej trudne do wykonania, filcu musiało by być sporo, bo jednak dużo ograniczy przepływ powietrza, a tak szczotka chyba nie wiele da. Szczelina wg projektu to 80cm2 netto, czyli prawie 1cm szpary.

Są też nawiewniki do okien w wersji akustycznej, ale chyba nie da się ich prosto zaadaptować i to tak, żeby nie szpeciły.

Zastanawiam się, czy z taką szparą byłaby różnica w drzwiach zwykłych i akustycznych ? Tzn na ile ta szczelina powoduje, że bezsensu inwestować w szczelniejsze drzwi.

Saman wentylacja mechaniczna ma inne zasady jak grawitacyjna i tu nawiewnikow sie nie stosuje. Ruch powietrza ma być miedzy pomieszczeniami zeby zażywać powietrze odpowiednimi kanałami.

Mniej więcej znam zasady wentylacji. Nawiewnik ma podobne cechy jak uchylenie drzwi, czy inne pomysły. Kupowanie szczelnych drzwi, żeby je rozszczelnić jest bez sensu. Może jeśli masz gdzieś trochę miejsca to zrobić okno PCV jako np. naświetle i je w razie potrzeby rozszczelnić.

Mniej więcej znam zasady wentylacji. Nawiewnik ma podobne cechy jak uchylenie drzwi, czy inne pomysły. Kupowanie szczelnych drzwi, żeby je rozszczelnić jest bez sensu. Może jeśli masz gdzieś trochę miejsca to zrobić okno PCV jako np. naświetle i je w razie potrzeby rozszczelnić.

tutaj chodzi o zasadę taką, że nie poto inwestuje się w WM z reku, żeby potem sobie z nawiewników zimne powietrze wpuszczać.

Kupowanie drzwi szczelnych żeby je rozszczelnić jest bez sensu oczywiście, ale zastanawiam się czy da się zrobić coś co przepuści powietrze a ograniczy hałas. W nawiązaniu do nawiewników to są specjalne wersje akustyczne, czyli jednak się da :). W poprzednim mieszkaniu miałem nawiewniki, takie zwykłe sterowane wilgotnością i mimo, że mieszkałem przy osiedlowej ulicy to jak się nawiewnik otworzy strasznie wszystko było z zewn słychać ;)

Wracając do drzwi to po analizie katalogów różnych producentów oraz rozmowie z technikiem dochodzę do wniosku, że wszystkei drzwi akustyczne wyzsze parametry akustyczne zawdzięczają głównie opadającymi progowi. Jedna z firm robiła badania i różnica z progiem i bez jest duża bo o ile zapamiętałem to 26dB do 34dB.

Jednak chyba nie da się tych rzeczy prosto pogodzić, albo jest szczelnie dla powietrza i akustycznie albo mamy podcięcie czy kratki i tracimy sporo dB

Skomplikowana sprawa sprawa, nie zawsze też izolacja akustyczna idzie w parze z izolacją termiczną. Chyba taki rozsądny i komfortowy parametr akustyczności to ok 30dB. Mam tańsze, budżetowe drzwi, do tego drzwi wewnętrzne, pełne Porty z wiatrołapie i przez drzwi nic nie słychać. Za to wszelkie odgłosy dochodzą oknami i wentylacją.

Nawiewniki to sprawa, a tak zbaczając z tematu, byłeś zadowolony z nawiewników sterowanych wilgocią?

Skomplikowana sprawa sprawa, nie zawsze też izolacja akustyczna idzie w parze z izolacją termiczną. Chyba taki rozsądny i komfortowy parametr akustyczności to ok 30dB. Mam tańsze, budżetowe drzwi, do tego drzwi wewnętrzne, pełne Porty z wiatrołapie i przez drzwi nic nie słychać. Za to wszelkie odgłosy dochodzą oknami i wentylacją.

Nawiewniki to sprawa, a tak zbaczając z tematu, byłeś zadowolony z nawiewników sterowanych wilgocią?

30dB chciałbym tak mieć, ale nikt nei robi badań na drzwiach z podcięciem i w sumie nie potrafi odpowiedzieć na ile się dźwięki przeniosą, gdy się drzwi podetnie np na 1cm.

Zadowolony z nawiewników nie byłem bo latem na prawdę było głośno, a zimą wiało lodowatym powietrzem, fakt że miałem WM, która to wspomagała ale że był to blok to nie było reku.

Przydatna informacja z nawiewnikami. Jeszcze poczytam o tym, trochę wybiłeś mi to z głowy. Drzwi chcesz podcinać pod tą wentylację? Faktycznie nikt nie da Ci dB z czymś takim. Na pewno strata jest dosyć wielka. Jak patrzyłem na stronie Wikędu to jest podane 31dB - ale w drzwiach bez przeszkleń. Czyli samo przeszklenie ładnie musi dawać, a tu do tego wentylacja. A może zamiast kombinować w ingerencję w drzwi, dorzucić jakieś przeszklenie, czy w ścianie zastosować wentylację.

Przydatna informacja z nawiewnikami. Jeszcze poczytam o tym, trochę wybiłeś mi to z głowy. Drzwi chcesz podcinać pod tą wentylację? Faktycznie nikt nie da Ci dB z czymś takim. Na pewno strata jest dosyć wielka. Jak patrzyłem na stronie Wikędu to jest podane 31dB - ale w drzwiach bez przeszkleń. Czyli samo przeszklenie ładnie musi dawać, a tu do tego wentylacja. A może zamiast kombinować w ingerencję w drzwi, dorzucić jakieś przeszklenie, czy w ścianie zastosować wentylację.

Zdecydowanie wentylacja w drzwiach wykonana we własny zakresie to słaby pomysł, mam na myśli gwarancję. Jeżeli chcemy poprawić wentylację w domu to można założyć kratkę wentylacyjną z wentylatorem i gdy jest taka potrzeba uruchomić.

Parametry podawane przez producentów bardzo często są uzyskiwane na podstawie obliczeń a nie badań. Jeśli komuś wyjątkowo zależy na akustyce to warto tez pomyśleć nad montażem. Po obwodzie ościeżnicy też potrafi przedostać się sporo hałasu.

Przeszklenie to nie problem, sa wkłądy 8mm + odpowiednie uszczelki i nadal są to drzwi "akustyczne".

Aha i ja pisałem o drzwiach wew.

Przeszklenie do wentylacji ma się nijak, w ścianie właśnie można by zrobić przepust wentylacyjny, ale nie wiem na ile to rozwiąże sprawe ..

• 1 month później...