Bazyl3 02.10.2014 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 No i zaczęło się. Kocioł jak w temacie, do ogrzania 137 m2 docieplonego budynku. Podłoga + tradycja. Wczoraj zasypałem ok 90 kg eko i na automacie żre jak smok, nie wiem czy do południa wystarczy . Przejść z PID na ręczne nastawy, a jeśli tak, to na jakie? NA PIDzie wentyl zasuwa na 80-90% co jest chyba delikatna przesadą? Wszystkie sugestie pozwalające zejść do realnych 14-16 kg na dobę mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 02.10.2014 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 No i zaczęło się. Kocioł jak w temacie, do ogrzania 137 m2 docieplonego budynku. Podłoga + tradycja. Wczoraj zasypałem ok 90 kg eko i na automacie żre jak smok, nie wiem czy do południa wystarczy . Przejść z PID na ręczne nastawy, a jeśli tak, to na jakie? NA PIDzie wentyl zasuwa na 80-90% co jest chyba delikatna przesadą? Wszystkie sugestie pozwalające zejść do realnych 14-16 kg na dobę mile widziane Poczekaj przynajmniej z 3 dni, trochę musi potrwać aż piec dogrzeje te masy betonu i ustabilizuje temperaturę w pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 02.10.2014 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Poczekaj przynajmniej z 3 dni, trochę musi potrwać aż piec dogrzeje te masy betonu i ustabilizuje temperaturę w pomieszczeniach. Mam nadzieję, że masz rację, bo 90 kg/doba to nie na moją kieszeń Zastanawiam się też czy jest sens ustawiania pieca przy temperaturze na zewnątrz +15 na 60C? Co prawda producent nie zaleca mniejszej temp. ale ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 02.10.2014 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Mam nadzieję, że masz rację, bo 90 kg/doba to nie na moją kieszeń Zastanawiam się też czy jest sens ustawiania pieca przy temperaturze na zewnątrz +15 na 60C? Co prawda producent nie zaleca mniejszej temp. ale ... Po to są zawory 3 i 4-ro drożne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 02.10.2014 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Po to są zawory 3 i 4-ro drożne. Jestem zielonym ludzikiem w temacie technik grzewczych i wiem tylko, że mam wstawiony zawór trójdrożny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 02.10.2014 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Zawór ten jest na powrocie czy zasilaniu? Wstaw fotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 02.10.2014 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Zawór ten jest na powrocie czy zasilaniu? Wstaw fotkę. Po południu obfotografuję całość instalacji w kotłowni i będę wdzięczny za sugestie i uwagi Dzięki za poświęcony czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 02.10.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Mam nadzieję, że masz rację, bo 90 kg/doba to nie na moją kieszeń Zastanawiam się też czy jest sens ustawiania pieca przy temperaturze na zewnątrz +15 na 60C? Co prawda producent nie zaleca mniejszej temp. ale ... Nie mam u siebie statystyk spalania z uruchomienia kotła, ale pamiętam że były podobne ilości i dopiero po 3 dniach zaczęło spalanie spadać. Może ktoś z forum ma statystyki spalania z uruchomienia kotła to mógłby podać, aby cie uspokoić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 02.10.2014 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Nie mam u siebie statystyk spalania z uruchomienia kotła, ale pamiętam że były podobne ilości i dopiero po 3 dniach zaczęło spalanie spadać. Może ktoś z forum ma statystyki spalania z uruchomienia kotła to mógłby podać, aby cie uspokoić. Przyznam szczerze, że dawka jakiegoś uspokajacza by mi się przydała. Z pewnych powodów muszę wygasić piec na mniej więcej tydzień. Czy to znaczy, że przy ponownym rozruchu znów będę musiał sypać i sypać? PS. W samym domu jest już b. ciepło, a i podłogówka daje sympatyczne ciepło, rozumiem jednak, że kocioł widzi to inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 02.10.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Kocioł żeby to widział musi mieć podłączony regulator pokojowy. Czy jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 02.10.2014 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 jeśli to budynek nowy...to nie ma co się dziwić....ale 90kg/doba to raczej złeustwienia...powinno być w granicach 35-45 kg....bo u mnie tyle bywało na początku...potem z biegiem coraz wiekszej ilości dni grzania ilość powolutku spadała.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 02.10.2014 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Pewnie jeszcze nie minęło 24h od uruchomienia kotła, wylewka też nie była wygrzewana i musi cała wilgoć z betonu zniknąć. Druga doba będzie lepsza itd. powoli będzie zmniejszać się spalanie. Dobrze aby wilgoć z podłogi nie weszła ci w ściany, także dobrze wietrz, a to znowu pociągnie większe zużycie węgla, ale to i tak lepsze niż wyhodowanie sobie grzyba w nowym domu (może masz jakąś stacje pogodową z pomiarem wilgotności i staraj się nie dopuścić aby przekraczała 70%). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 02.10.2014 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Kocioł żeby to widział musi mieć podłączony regulator pokojowy. Czy jest? Nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 02.10.2014 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 @bigrw @Maher Dzięki za zainteresowanie tematem i uspokajanie przerażonego newbie Na razie wyłączyłem maszynę, zajmę się zabawą w weekend, a w międzyczasie wrzucę foty i posłucham co fachman spsuł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 06.10.2014 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Trochę spóźnione, ale są. Kiepska jakość, ale może coś wyjaśnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 06.10.2014 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Oj dużo popsuł. Źle podpięte naczynie wyrównawcze, brak ochrony powrotu ( powrót minimum 55oC), rury PP co najmniej 2m od kotła. Czytałeś instrukcje kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 06.10.2014 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 (edytowane) Oj dużo popsuł. Źle podpięte naczynie wyrównawcze, brak ochrony powrotu ( powrót minimum 55oC), rury PP co najmniej 2m od kotła. Czytałeś instrukcje kotła? No to już się cieszę. Czytałem przelotnie, powiedzmy że dostałem przyspieszoną instrukcję obsługi Z rurami nie było gdzie uciekać bo kotłownia ma ok. 8 m2 Edytowane 6 Października 2014 przez Bazyl3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 06.10.2014 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Oj dużo popsuł. Źle podpięte naczynie wyrównawcze, brak ochrony powrotu ( powrót minimum 55oC), rury PP co najmniej 2m od kotła. Czytałeś instrukcje kotła? No i najważniejsze, co to oznacza dla mnie, tylko tak językiem dla nietechnicznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 06.10.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Przeczytaj w instrukcji warunki gwarancji. Kocioł podpięty nie zgodnie z PN i brak zabezpieczenia temp. minimum 55oC na powrocie może skutkować brakiem gwarancji. Pewnie "Defro" ma jakąś infolinię, zadzwoń i się dowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 06.10.2014 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Przeczytaj w instrukcji warunki gwarancji. Kocioł podpięty nie zgodnie z PN i brak zabezpieczenia temp. minimum 55oC na powrocie może skutkować brakiem gwarancji. Pewnie "Defro" ma jakąś infolinię, zadzwoń i się dowiedz. Ok, to gwarancja, a teraz pytanie, jak się to ma do jego węglożerności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts