Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Defro Duo 15kW - ustawienia.

Bazyl3

Recommended Posts

No i zaczęło się. Kocioł jak w temacie, do ogrzania 137 m2 docieplonego budynku. Podłoga + tradycja. Wczoraj zasypałem ok 90 kg eko i na automacie żre jak smok, nie wiem czy do południa wystarczy :p. Przejść z PID na ręczne nastawy, a jeśli tak, to na jakie? NA PIDzie wentyl zasuwa na 80-90% co jest chyba delikatna przesadą? Wszystkie sugestie pozwalające zejść do realnych 14-16 kg na dobę mile widziane :D

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No i zaczęło się. Kocioł jak w temacie, do ogrzania 137 m2 docieplonego budynku. Podłoga + tradycja. Wczoraj zasypałem ok 90 kg eko i na automacie żre jak smok, nie wiem czy do południa wystarczy :p. Przejść z PID na ręczne nastawy, a jeśli tak, to na jakie? NA PIDzie wentyl zasuwa na 80-90% co jest chyba delikatna przesadą? Wszystkie sugestie pozwalające zejść do realnych 14-16 kg na dobę mile widziane :D

Poczekaj przynajmniej z 3 dni, trochę musi potrwać aż piec dogrzeje te masy betonu i ustabilizuje temperaturę w pomieszczeniach.

Poczekaj przynajmniej z 3 dni, trochę musi potrwać aż piec dogrzeje te masy betonu i ustabilizuje temperaturę w pomieszczeniach.

Mam nadzieję, że masz rację, bo 90 kg/doba to nie na moją kieszeń :D Zastanawiam się też czy jest sens ustawiania pieca przy temperaturze na zewnątrz +15 na 60C? Co prawda producent nie zaleca mniejszej temp. ale ...

Mam nadzieję, że masz rację, bo 90 kg/doba to nie na moją kieszeń :D Zastanawiam się też czy jest sens ustawiania pieca przy temperaturze na zewnątrz +15 na 60C? Co prawda producent nie zaleca mniejszej temp. ale ...

Nie mam u siebie statystyk spalania z uruchomienia kotła, ale pamiętam że były podobne ilości i dopiero po 3 dniach zaczęło spalanie spadać.

Może ktoś z forum ma statystyki spalania z uruchomienia kotła to mógłby podać, aby cie uspokoić.

Nie mam u siebie statystyk spalania z uruchomienia kotła, ale pamiętam że były podobne ilości i dopiero po 3 dniach zaczęło spalanie spadać. Może ktoś z forum ma statystyki spalania z uruchomienia kotła to mógłby podać, aby cie uspokoić.

Przyznam szczerze, że dawka jakiegoś uspokajacza by mi się przydała. Z pewnych powodów muszę wygasić piec na mniej więcej tydzień. Czy to znaczy, że przy ponownym rozruchu znów będę musiał sypać i sypać? :)

PS. W samym domu jest już b. ciepło, a i podłogówka daje sympatyczne ciepło, rozumiem jednak, że kocioł widzi to inaczej?

Pewnie jeszcze nie minęło 24h od uruchomienia kotła, wylewka też nie była wygrzewana i musi cała wilgoć z betonu zniknąć. Druga doba będzie lepsza itd. powoli będzie zmniejszać się spalanie. Dobrze aby wilgoć z podłogi nie weszła ci w ściany, także dobrze wietrz, a to znowu pociągnie większe zużycie węgla, ale to i tak lepsze niż wyhodowanie sobie grzyba w nowym domu (może masz jakąś stacje pogodową z pomiarem wilgotności i staraj się nie dopuścić aby przekraczała 70%).

Oj dużo popsuł. Źle podpięte naczynie wyrównawcze, brak ochrony powrotu ( powrót minimum 55oC), rury PP co najmniej 2m od kotła. Czytałeś instrukcje kotła?

No to już się cieszę. Czytałem przelotnie, powiedzmy że dostałem przyspieszoną instrukcję obsługi :( Z rurami nie było gdzie uciekać bo kotłownia ma ok. 8 m2 :(

Edytowane przez Bazyl3

Przeczytaj w instrukcji warunki gwarancji. Kocioł podpięty nie zgodnie z PN i brak zabezpieczenia temp. minimum 55oC na powrocie może skutkować brakiem gwarancji. Pewnie "Defro" ma jakąś infolinię, zadzwoń i się dowiedz.

Ok, to gwarancja, a teraz pytanie, jak się to ma do jego węglożerności? :)