Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Defro Duo 15kW - ustawienia.

Bazyl3

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie znam się na instalacjach, powiem Ci tylko jak to było u mnie. Dom podobnej wielkości. Pierwsze rozpalenie było 26.10.2013 wówczas średnia za 5,5 dnia czyli do 31.10.2013 wyniosła 10,9 kg/doba.

I to rozumiem. Z podłogówką? Na PID czy ustawiany ręcznie? Wszystkie czujniki podpięte? Mieszanie automatem czy ręcznie? Pokojowy regulator?

Całość podłogówka + jeden grzejnik w łazience. Sterownik ecoal był wtedy puszczony w automacie. Czujniki wszystkie podpięte. Sterowanie- każdy pokój z osobna (siłowniki+regulatory pokojowe). Instalacja w układzie zamkniętym.

Spalanie, które podałem było bez rozbioru CWU.

Edytowane przez pawko_

Nie znam się na instalacjach, powiem Ci tylko jak to było u mnie. Dom podobnej wielkości. Pierwsze rozpalenie było 26.10.2013 wówczas średnia za 5,5 dnia czyli do 31.10.2013 wyniosła 10,9 kg/doba.

Na to wpływ ma dużo czynników, np. kiedy były robione wylewki i tynki i czy zdążyły podeschnąć przez lato, czy instalacja jest na kaloryferach czy podłogówce, jaka była temperatura na zewnątrz , jak w środku i do jakiej było grzane, jak szybko chcemy uzyskać temperaturę zadaną, jaki węgiel był ładowany (u mnie w tym samym czasie po rozgrzaniu potrafił spalić 12kg/24h innego 18kg/24h) itd.

U mnie szkoda że nie uruchomiłem wcześniej statystyk, ale wiem że kupiłem przy rozpalaniu dwa worki i rano musiałem jechać po następne.

Tynki maj 2014, suszone cały czas. Instalacja na podłogówce (wiatrołap, hol do schodów, kuchnia i łazienki (góra, dół), reszta tradycyjnie. Temperatura na zewnątrz jakieś 14-16 w nocy nie wiem (5-7??). W środku RTLe na podłodze ustawione na 20, a na grzejnikach nie wiem, bo jeszcze nie mam głowic. A może olać automat i ustawić ręcznie?

Pytania dodatkowe czy dołożenie sterownika Defro MZ sprawi, że ręczną regulację zaworu mieszającego przejmie automat? Czy dodatkowo potrzeba siłownika elektrycznego? Jak macie ustawione (u mnie na afriso jest skala 1-10) położenie na regulatorze tegoż zaworu? Na razie tyle, pewnie niedługo znów będę dopytywał :p

EDIT: Sterownik DEFRO K1P posiada wbudowany moduł sterujący do zaworu mieszającego. Przyznaję, pogubiłem się w tych pompach, sterownikach i zaworach. Jak to humanista :p

Edytowane przez Bazyl3

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Ja z konkretnym pytaniem, czy jak podłączę czujnik temp. do sterownika w miejscu opisanym na schemacie jako "temperatura zewn." i wyrzucę na zewnątrz a na zawór trójdrożny założę toto: http://www.ceneo.pl/15693772?se=koaQu4CDIH03sqlIgxD0V8suYNmaiX-8&gclid=CMPrxvCXhMICFWL4wgodbnQAlw to będę mógł korzystać z tzw. pogodówki??

• 1 month później...
  • 2 weeks później...