Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Defro Duo 15kW - ustawienia.

Bazyl3

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak wygaśnie w podtrzymaniu to skróć przerwe pomiędzy przedmuchami

musisz tez obserwować poziom paliwa na palniku- jak zacznie zbyt mocno schodzic w dół to skróć czas pomiędzy podaniami w podtrzymaniu

Ostro, np. z 40 min. na 30, czy delikatnie np. o 2 minuty? Czas pomiędzy podaniami? Który to, bo się pogubiłem z deka :)

rozmawiamy o podtrzymaniu zatem piszę o parametrach podtrzymania

tutaj możesz zrobić większy skok powiedzmy 10-15% jednorazowo czyli z 40 minut na okolice 35 minut a nawet mocniej

jeśli chodzi o podawanie w podtrzymaniu to tu już na podstawie obserwacji- jeśli żar schodzi szybko to wcześniej musisz uzupełnić paliwo na palniku

• 2 weeks później...

A jak ustawić histerezy CO i CWU przy ręcznym? I jak powinien wyglądać płomień przy pracy, bo jak daję wentyl na 40% to płomień jest rachityczny i nie sięga deflektora. Ładny i wysoki robi mi się dopiero w okolicach 90-100% ?? :(

PS. Ciągle jadę na PIDzie, bo nie mam wystarczająco dużo czasu, żeby stanąć przy kotle na obserwacje :(

płomieniem się nie pzejmuj

ważne co w popielniku i na palniku, są węgle które palą się długim płomieniem i które mają krótki- ważne aby popiół był dopalony a na wymienniku nie było mokrych zacieków smolnych świadczących o niedoborze tlenu

poza tym co to za obserwacja przy otwartych drzwiach kiedy do komory spalania wprowadzasz mnóstwo lewego powietrza- bez sensu

nie gapić się w płomień tylko patrzeć na wynik spalania

histereza

moim zdaniem CO 2st a CWU zależnie od potrzeb

jak często i dużo idzie to musisz mieć szybciej dogrzane więc mniejsza w okolicy 4-5st a jak rzadziej to wystarczy 10st

płomieniem się nie pzejmuj ważne co w popielniku i na palniku,

Ok, puszczę w sobotę na ustawieniach, o których wcześniej była mowa i zobaczę. Ale jednak żeby kontrolować co na palniku, to muszę drzwiczki otworzyć :)

PS. Jak czyścić wymiennik od spodu, żeby nie spierniczyć sobie deflektora na retortę? Szczota i ostrożność? :p

• 1 month później...
  • 3 years później...
Mam pięć Defro Duo komfort 15KW. Odpalony na sezon jesień-zima system pod, trzeci dzień ogrzewania a w domu nie da się wytrzymać 26C . Proszę o podpowiedź co zrobić by te temperaturę zmniejszyć. Nadmieniam że jestem kobietą i nie bardzo się orientuję ,jak ktoś może mi to opisać co zrobić będę wdzięczna.