badaczkotłów 02.10.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 W marketach budowlanych i na allegro są tanie kotły na ekogroszek - można je kupić za 5000 zł a nawet poniżej. Czy ktoś ma doświadczenie z takim kotłem ? Obiegowa opinia jest że takie tanie konstrukcje rozwalają się po paru sezonach. Chcę zweryfikować opinię w oparciu o użytkowników . Czy ktoś użytkuje ? Jak wygląda zużycie paliwa ? Jak jakość i trwałość podajnika? Prośba o posty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 02.10.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Sorki ale w tych pieniądzach to lepiej porządnego dolniaka kupić niż pchać się w nieudane konstrukcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 02.10.2014 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 ja mam marketową bestię za 4800 z groszamiwłaśnie zaczyna 6 sezon i ma się doskonale. jedynie wewnątrz kosza niewielkie ogniska rdzy ale to moja wina- w pierwszym sezonie sypałem mokry węgiel i takie tego efekty. palnik żeliwny w dobrym stanie, ślimak nie wytarty, osprzęt sprawny. nie jest to mercedes ale w tyłek mi ciepło zimą jak ktoś musi to czemu nie ale z pełną świadomością ułomności takich konstrukcji. mój kocioł różni się od serii sprzedawanej bezpośrednio przez producenta brakiem deflektora i akcesoriów do czyszczenia. grubości blach nie mierzyłem- jest deklaracja 5mm i myślę że tyle ma- ciężki jest okrutnie a powietrze chyba aż tyle nie waży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 02.10.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Nie miałem na myśli rdzewienia. Masę konstrukcji jest mocno skopanych. Często z rusztem wodnym zachęcającym bardziej posiadaczy śmieciuchów. Zdanie o nich mam takie że jest to tylko kocioł z podajnikiem, który z eko nie ma za wiele wspólnego. Drugim argumentem jest rodzaj sterownika. Dla świeżej krwi, co nie miała nigdy nic wspólnego standardowy, najtańszy, dwustan to przecież spora mordęga. Jeśli masię jakiegoś guru w okolicy ok - można zaoszczędzić. Widzę że Ty zmieniłeś sterownik (stopka). Z tych powodów pisałem z myślą o dolniaku. Z tym że i tu zdarzają się mocno nieudane konstrukcje. Kolega z naszego forum pozbierał wiedzę o kotłach i w miarę przystępny sposób zamieścił na stronie czysteogrzewanie.pl. Warto doczytać przed wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.10.2014 02:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 mam Cobrę ponieważ dostałem ją do długofalowych testów i jest już u mnie 3 sezon. przyznaję jednak że to o czym piszesz często nawet nie jest brane pod uwagę przy zakupach "budżetowych"potem sa problemy z ustawianiem parametrów kopceniem i syfem na całym wymienniku ze względu na ruszt wodny albo złe parametry pracy. do tego ogrzewanie atmosfery bo wszystko idzie w komin i spalanie 2 krotnie wyższe niż by być mogło jeśli ktoś jednak dokonuje świadomego wyboru to znajdzie coś dla siebie. wszystko zalezy od priorytetów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 04.10.2014 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 http://allegro.pl/piec-piece-kotly-kociol-z-podajnikiem-tlokowym-i4667576327.htmlja mam ten....i uzywam go od października 2009 roku....i w skali 1 do 10 dałbym mu 9spala i groszek i miał....prosty w obsłudze...gdyż nawet moja żona jest wstanie go ustawić i rozpalić...ostatni sezon roczny (CO+CWU zimą oraz CWU latem ) spaliłem 2,8 t MIAŁU 19MJ z JANINY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 04.10.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Na jednym z forów użytkownik ma problemy z ustawieniami dla podajnika tłokowego. Dostał w odpowiedzi pożyteczny link do poradnika: TUTo w razie podobnych problemów. Zastanawiające jest że tłokowce nie są wykonywane w mniejszych mocach. Ślimaki schodzą do 10kW, a i 7kW na zamówienie można zdobyć. Z Twojego zapotrzebowania widzę że prowadzisz go na bardzo niskiej mocy a więc i sprawność cierpi. Na mocy nominalnej powinien spalać około 115kg/dobę. Czyli w miesiącu wychodzi jakieś 3,5t Twojego opału. Jak ktoś potrzebuje tak dużego pudła niech wybiera go świadomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badaczkotłów 16.10.2014 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 dzieki za info, a co to za model ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badaczkotłów 16.10.2014 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Sądzac po przeglądzie konstrukcji kotłów w tej cenie, to zazwyczaj starsze konstrukcje wymienników, mniej sprawne ale nie uważam że jakieś dużo gorsze jakościowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts