Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbicie światła z LED RGB

Recommended Posts

Witam

Otóż mam pewien problem,

Zainstalowałem w regale 5 metrów diod LED RGB , całość oświetla terraria.

Jest jednak pewien irytujący problem, światło ustawione mam na białe jednak po przejściu przez przykrycie terrarium

(metalowa drobna siatka) rozbija się na poszczególne kolory RGB i widać to w postaci nieładnych pasków

http://www.iv.pl/images/53316804502756750731_thumb.jpg

Nie wiem za bardzo jak to zniwelować o ile w ogóle się da. Ma ktoś jakiś pomysł ?

Zapakuj te ledy do korytka z rozpraszającą (mleczną, matową) pokrywą, może trochę pomoże. Albo zamontuj pod siatką. Albo, zamiast RGB po porstu użyj białej ciepłej.

Ledy mam poprzycinane w paski po 100 cm i w rzędzie są 4 bardzo blisko siebie, dodatkowo taśma która na nich była nie trzymała i całość została przyklejona klejem i nie chciałbym już tego odrywać więc rozpraszająca pokrywka taka do ledów odpada, właśnie dlatego piszę żeby zastosować coś innego niestandardowego.

Co do RGB to w drugiej półce mam założone 5 metrów RGB 150 LED/m oraz 5 metrów białych jednak efekt wciąż występuje.

Nie ma możliwości wrzucenia ledów pod siatkę.

Co do zastosowania RGB zrobiłem to ponieważ chciałem mieć możliwość sterowania barwą bieli i to właśnie daje taśma RGB.

Edytowane przez R3D3

Jeśli kupisz w sklepie typu castorama i jej nie potniesz od razu, to możesz zawsze oddać.

Ewentualnie zrób próbę z czymś w tym stylu, poszukaj w domu, może znajdziesz kawałek półprzezroczystego tworzywa, może poskładaną "na dziesięć razy" mleczną torbę foliową?