R3D3 02.10.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Witam Otóż mam pewien problem,Zainstalowałem w regale 5 metrów diod LED RGB , całość oświetla terraria.Jest jednak pewien irytujący problem, światło ustawione mam na białe jednak po przejściu przez przykrycie terrarium (metalowa drobna siatka) rozbija się na poszczególne kolory RGB i widać to w postaci nieładnych pasków http://www.iv.pl/images/53316804502756750731_thumb.jpgNie wiem za bardzo jak to zniwelować o ile w ogóle się da. Ma ktoś jakiś pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 02.10.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Zapakuj te ledy do korytka z rozpraszającą (mleczną, matową) pokrywą, może trochę pomoże. Albo zamontuj pod siatką. Albo, zamiast RGB po porstu użyj białej ciepłej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R3D3 02.10.2014 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 (edytowane) Zapakuj te ledy do korytka z rozpraszającą (mleczną, matową) pokrywą, może trochę pomoże. Albo zamontuj pod siatką. Albo, zamiast RGB po porstu użyj białej ciepłej. Ledy mam poprzycinane w paski po 100 cm i w rzędzie są 4 bardzo blisko siebie, dodatkowo taśma która na nich była nie trzymała i całość została przyklejona klejem i nie chciałbym już tego odrywać więc rozpraszająca pokrywka taka do ledów odpada, właśnie dlatego piszę żeby zastosować coś innego niestandardowego. Co do RGB to w drugiej półce mam założone 5 metrów RGB 150 LED/m oraz 5 metrów białych jednak efekt wciąż występuje. Nie ma możliwości wrzucenia ledów pod siatkę. Co do zastosowania RGB zrobiłem to ponieważ chciałem mieć możliwość sterowania barwą bieli i to właśnie daje taśma RGB. Edytowane 2 Października 2014 przez R3D3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 02.10.2014 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 No to niestety, na coś musisz się zdecydować, albo przysłaniasz ledy tak jak są samą pokrywką od korytka, albo je odrywasz. Inaczej tego nie rozwiążesz, taśma RGB przez gęstą siatkę zawsze da taki efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R3D3 03.10.2014 00:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Pytanie tylko czy owa pokrywka się sprawdzi bo kupić i nie użyć to nie sztuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 03.10.2014 04:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Jeśli kupisz w sklepie typu castorama i jej nie potniesz od razu, to możesz zawsze oddać.Ewentualnie zrób próbę z czymś w tym stylu, poszukaj w domu, może znajdziesz kawałek półprzezroczystego tworzywa, może poskładaną "na dziesięć razy" mleczną torbę foliową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitar34 03.10.2014 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Podobnie jest w Leroy Merlin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakub_b 03.10.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 jak ze szkoły wiemy nastapiła dyfrakcja czyli ugiecie fali na szczelinie musisz zmodyfikowac albo odleglość źródła światła od szczeliny, albo szczeline i powinno byc dobrze a jak tu pisza uzyl jakiejsc ciezkiem plexi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 03.10.2014 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 To co tu nastąpiło ma niewiele wspólnego z dyfrakcją, ale efekt, owszem, podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts