szb 02.10.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Witajcie! Nie jestem ekspertem, a mam dylemat z powodu tego co mi projektant zaproponował.Z pewnością chcemy podnieść teren o 40cm. Cały czas myślałem, że ławy będą wylane na jakiejś głębokości, do tego wysoki fundament i poziom parteru będzie po prostu 40cm wyżej niż obecny grunt. Na koniec trzeba by było podsypać budynek tak, żeby grunt zrównał się z wejściem do budynku. Projektant powiedział mi, że przed budową będzie trzeba podsypać miejsce pod fundamentami, zagęścić i na o dać niższy fundament. Na koniec podsypać. Czy to bezpiecznie robić taką podsypkę (z zagęszczeniem) zaraz przed robieniem fundamentów? Nie będzie to osiadać i potem powodować pęknięć w budynku? Proszę podpowiedzcie jaką decyzję w tym przypadku należy podjąć. Pozdrawiam,Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 02.10.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Zmień projektanta. Twoje rozumowanie jest poprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.10.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Zagęścić się da... i można to zrobić, tylko pytanie czy koń ma pchać wóz pod górę zadem ... Jeśli grunt ogólnie nie był by nośny, to wypadało by zagęszczenie mu zrobić. Ale podnieść grunt aby zrobić płytszy fundament Do tego stosuje się opaskę przeciw wysadzionową np .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts