Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawdziwy Miód Pszczeli z mojej Pasieki.

Recommended Posts

Na forum jestem już ładnych kilka lat. Nigdy jednak jeszcze nie oferowałem Wam tego co produkuję. Pomimo, że sam zajmuję się wszelkimi pracami budowlanymi to z zawodu jestem rolnikiem. Pracę Magisterską pisałem o Pszczołach. Pszczoły bowiem to moje kolejne hobby. W 2000 roku kupiłem pierwsze ule. Potem na studiach zagłębiłem tajniki pszczelarstwa i tak z roku na rok moja Pasieka się rozrasta. Od tego roku prowadzę również FunPage na facebooku. https://www.facebook.com/ekomiody Zapraszam do polubienia mojej strony.

Moja Pasieka ma nietypową nazwę "Pszczoła DeLord". Nazwa pochodzi od mojego przezwiska wymyślonego podczas udziału w programie Zdobywcy. W tym roku po raz pierwszy klienci zaczęli analizować nazwę i doszli do wniosku, że ta nazwa jest angielsko francuska. Pasieka jest stacjonarna co znaczy, że nie przewożę Pszczół na pożytki. Jej miejsce jest na skraju malowniczej Doliny Noteci. Tereny dookoła pasieki są bardzo słabo użytkowane rolniczo. Dlatego też uzyskuję specyficzne miody. Są one cenione za swój smak, aromat oraz różnego rodzaju inne właściwości.

W tym roku nie posiadam już w sprzedaży propolisu. Posiadam natomiast w sprzedaży miód pszczeli Chabrowo-lipowy.

Osoby zainteresowane kupnem miodu jak i pszczelarstwem zapraszam do dyskusji i kontaktu.

16-crop1.jpg

16-crop1.jpg

Jak zrobić nalewkę z propolisu?

Potrzebujemy 50g propolisu oraz 0,25 litra spirytusu.

Wsypujemy propolis do butelki, zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce. Nie zapominamy aby naszą nalewkę 2-3 razy dziennie zamieszać. Po 2 tygodniach mamy gotowe lekarstwo na bardzo wiele dolegliwości.

3a.jpg

3.jpg

• 1 month później...
  • 7 months później...
Hmmm uwielbiam miody prosto z pasieki :) Moja daleka rodzina tez zajmuje sie produkcja miodów, od nich kupuję bo najważniejsze mieć mieć miód sprawdzony. Ale oprócz tego kupuje w sklepie takie kremy miodowe ( HOBEE, marka HUZAR) - one są świetne ze względu na konsystencję bo sie te kremy świetnie rozsmarowuje ( opróćz tego sa smakowe i bardzo pasują moim dzieciom ) - nie wiem czy masz takie kremowe miody w swojej produkcji ale wiem ze ludzie bardzo je cenią

... nie wiem czy masz takie kremowe miody w swojej produkcji ale wiem ze ludzie bardzo je cenią

Produkuję tylko miody naturalne - takie tez rozlewam w słoiki. Nigdy ich nie mieszam ani nie kremuję. Do kremowania najlepszy jest miód który szybko krystalizuje- czyli rzepakowy. Na moich terenach nie uprawia się rzepaku Jest za to bardzo dużo mniszka, chabra bławatka itp.

Dlatego też w ofercie mam:

1. miód z Mniszka Lekarskiego - mniszkowy.

2. Miód akacjowy

3. Miód akacjowo-chabrowy

4. Miód chabrowo- lipowy (będzie pod koniec czerwca)

Sporo informacji oraz linki do allegro i kontakt do mnie znajdziesz na stronie https://www.facebook.com/ekomiody

• 1 year później...

Czy o firmie Huzar to mamy na myśli producenta z Nowego Sącza?

Mam w szafce ten miód i muszę powiedzieć że dla mnie amatora jest dobry ale na etykiecie wyraźnie napisane że miód pochodzenia z UE i miodów z poza UE czyli podejrzewam z Chin.I to w proporcjach wg uznania jak w dowcipie z pasztetem zajęczym mieszanym pól na pól z koniną, czyli jeden zając będę koń.

Sam nie wiem czy chiński miód jest dobry czy zły ale wolalbym nasz krajowy.

Sam nie wiem czy chiński miód jest dobry czy zły ale wolalbym nasz krajowy.

Jeżeli jest tam faktycznie miód to jeszcze pół biedy- niestety miody za naście złotych za słoik zawierają max 1% naturalnego miodu. Reszta to m. in. syrop glukozowo- fruktozowy, dodatki smakowe, barwniki i spora dawka marketingu na temat jego dobroczynnych właściwości :)

Kilka lat temu mój ociec przywoził od kolegi miód z domowej pasieki taki chyba bez gatunkowy bo co pszczoła Se znalazła to przyniosła.Za słoik płacił 20 zł( taki litrowy) i miód był pyszny ale tak od mniej więcej połowy słoika robił się mocno gęsty i się krystalizował co ciężej się go rozsmarowywało.Nie wiem czy krystalizacja jest normalna czy nie ale raczej nie podejrzewam żeby ludzie dla siebie oszukiwali na miodzie.

Za to bylem kilka lat temu w muzeum miodu w chyba Kamianna koło Nowego Sącza i tam można było popróbować kilkanaście gatunków miodu.I to była bardzo ciekawa przygoda która pozwoliła poznać więcej smaków niż miód lipowy czy wielokwiatowy.

No cóż miody tanie nie są i człowiek szuka ceny a mniej patrzy na jakość gdy ten tańszy w smaku jest dobry.Gdybyśmy zarabiali więcej to każdy kupowałbym to co lepsze, zdrowsze i od "rolnika".Smutne ale prawdziwe.

Kilka lat temu mój ociec przywoził od kolegi miód z domowej pasieki (...) miód był pyszny ale tak od mniej więcej połowy słoika robił się mocno gęsty i się krystalizował co ciężej się go rozsmarowywało.Nie wiem czy krystalizacja jest normalna czy nie ale raczej nie podejrzewam żeby ludzie dla siebie oszukiwali na miodzie. (...)

Wystarczy, że np podczas kręcenia miodu np na początku czerwca w ulu będą ramki z miodem mniszkowym i akacjowym i mamy nierówną krystalizację. Miód mniszkowy osadza się na dno i krystalizuje bardzo szybko, a miód akacjowy wypływa na wierzch i nawet ponad rok potrafi być płynny.

Ja mam obecnie miód chabrowy który idealnie skrystalizował (kliknij aby wejść na aukcję allegro).

Co innego miód spadziowy - ma specyficzny zielony odcień i długo jest płynny czyli w postaci patoki. Później jednak bardzo nierównomiernie krystalizuje.

Podobnie z miodem chabrowo-lipowym, z którego moja pasieka najbardziej słynie. Chaber chce krystalizować, a lipa chce być płynna i dochodzi do rozwarstwienia w słoiku.