wiemarcel 02.10.2014 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Witam posiadam kominek z kratki.pl. mam kilka pytań?jak poprawnie korzystać z dolotu zimnego powietrza ? - mam zamontowaną przepustnicę i mam do was pytanie jak z niej korzystać do rozpalania kominka (zamknieta czy otwarta) i przy rozpalonym kominku ? - mam rozprowadzenia po calym domu cieplego powietrza ale jeszcze nie mam turbiny. no i oczywiscie jak wspolgrac razem z dolotem zimnego powietrza oraz z szybrem aby uzyskac jak najwieksza temperature w domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 03.10.2014 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Witam posiadam kominek z kratki.pl. mam kilka pytań? jak poprawnie korzystać z dolotu zimnego powietrza ? - mam zamontowaną przepustnicę i mam do was pytanie jak z niej korzystać do rozpalania kominka (zamknieta czy otwarta) i przy rozpalonym kominku ? - mam rozprowadzenia po calym domu cieplego powietrza ale jeszcze nie mam turbiny. no i oczywiscie jak wspolgrac razem z dolotem zimnego powietrza oraz z szybrem aby uzyskac jak najwieksza temperature w domu ? Kominek pracuje przepustnica otwarta. Przepustnicę zamyka się gdy kominek kończy pracę. Wszystkie termostaty regulujące pracę kominka w rzeczywistości zaburzają jego pracę. Wszystkie rady dotyczą poprawnej instalacji i prawidłowo przygotowanego opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 03.10.2014 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Przepustnica obowiązkowo zawsze otwarta i to przed rozpaleniem.Przepustnice możesz dopiero zamknąć, jak jest całkowicie wygaszony i z niego nie korzystasz.I trzeba pamiętać żeby znowu otworzyć przed kolejnym rozpaleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 03.10.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Witam posiadam kominek z kratki.pl. jak poprawnie korzystać z dolotu zimnego powietrza ? Czy ten wkład jest NAPRAWDĘ szczelny Bo na dolocie wtedy warto stosować SZCZELNĄ przepustnicę, aby podczas postoju kominka nie zawiewało do salonu zimnem Warunkiem tego jest też szczelny wkład, a o taki - naprawdę trudno! Co do mnie, to szukałem w handlu szczelnej przepustnicy i takowej nie znalazłem. W rezultacie sam taką "skleciłem" (choć tak do końca nie udało się jej całkowicie uszczelnić). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 03.10.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Czy ten wkład jest NAPRAWDĘ szczelny Bo na dolocie wtedy warto stosować SZCZELNĄ przepustnicę, aby podczas postoju kominka nie zawiewało do salonu zimnem Warunkiem tego jest też szczelny wkład, a o taki - naprawdę trudno! Co do mnie, to szukałem w handlu szczelnej przepustnicy i takowej nie znalazłem. W rezultacie sam taką "skleciłem" (choć tak do końca nie udało się jej całkowicie uszczelnić). Pozdrawiam Ze względów na bezpieczeństwo użytkowników przepustnica nie może być szczelna (tak jak i przesłona czopucha w kotłach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 03.10.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 (edytowane) Ze względów na bezpieczeństwo użytkowników przepustnica nie może być szczelna (tak jak i przesłona czopucha w kotłach). Brednie prawisz! Po prostu gdy jest naprawdę szczelna ( a przy tym i wkład jest szczelny), to kominka nie uda się rozpalić. Za to zamknięcie tej przepustnicy podczas palenia (co jest zwykłą głupotą) spowoduje jego wygaśnięcie. Gdy się o tym wszystkim nie pamięta, to lepiej w ogóle tej przepustnicy nie stosować (szczególnie przy nieszczelnych wkładach - a takie to niestety większość). Edytowane 3 Października 2014 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 03.10.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Brednie prawisz! Po prostu gdy jest naprawdę szczelna ( a przy tym i wkład jest szczelny), to kominka nie uda się rozpalić. Za to zamknięcie tej przepustnicy podczas palenia (co jest zwykłą głupotą) spowoduje jego wygaśnięcie. Gdy się o tym wszystkim nie pamięta, to lepiej w ogóle tej przepustnicy nie stosować (szczególnie przy nieszczelnych wkładach - a takie to niestety większość). Nie wchodźmy w absurdalne dyskusje. Co to jest szczelny kominek, rozumiem, że każdy odpowiada sam na to pytanie. Kominek w trakcie użytkowania może stracić szczelność, Ty zamkniesz przepustnicę, bo wychodzisz do pracy a inni śpią. Niestety Ty wykonałeś bardzo szczelną przepustnicę, a nie zauważyłeś maleńkiej nieszczelności w skręcanej obudowie kominka. Ogień przygasa, ciąg kominowy maleje a maleńka ilość powietrza utrzymuje śladowy ogień. Oczywiście masz czujnik czadu z nowymi bateriami i rodzina żyje. Moje gratulacje za przezorność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 03.10.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 (edytowane) Moje gratulacje za przezorność Dla czytających ze zrozumieniem z mojej odpowiedzi wynika jasno, że gdy się nie ma naprawdę szczelnego wkładu (lub jak piszesz - kiepski wkład może się szybko rozszczelnić), to lepiej dać sobie spokój z tą przepustnicą (nie ma ona sensu!). Lub inaczej - przy nieszczelnym wkładzie instalowanie nieszczelnej przepustnicy nie ma racjonalnego uzasadnienia Edytowane 3 Października 2014 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 03.10.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Dla czytających ze zrozumieniem z mojej odpowiedzi wynika jasno, że gdy się nie ma naprawdę szczelnego wkładu (lub jak piszesz - kiepski wkład może się szybko rozszczelnić), to lepiej dać sobie spokój z tą przepustnicą (nie ma ona sensu!). Lub inaczej - przy nieszczelnym wkładzie instalowanie nieszczelnej przepustnicy nie ma racjonalnego uzasadnienia Nie rozumiemy się. Ty wiesz który wkład jest szczelny ja nie wiem. Moja wiedza jest za mała i wiem, że moja pomyłka może kosztować czyjeś życie. Nie szczelna przepustnica pozwoli do końca z pewną sprawnością spalić cały opał, nawet w nie do końca szczelnym kominku. Kominek z ogromną nieszczelnością da znać o problemie przy rozpalaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 03.10.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 (edytowane) Witam. JTD ... jest mnóstwo szczelnych palenisk (wkładów) kominkowych.Jedyny problem (dla nabywców) to ten, że są dużo droższe od tych nieszczelnych ... Są także bez problemu dostępne szczelne przepustnice ... Jurgonka ma poniekąd rację ... szczelna przepustnica jest dla ludzi świadomych technicznie tego co użytkują. Dla większości użytkowników kominków dobrze jest montować wkłady nie do końca szczelne i nie do końca szczelne przepustnice. Ludzie już zapomnieli jak się paliło w piecach kaflowych ... a to dokładnie taka sama sprawa jak palenie we współczesnym palenisku kominkowym dobrej klasy, tzn. szczelnym i ze szelnym, regulowanym dolotem powietrza. Pozdrawiam. Edytowane 3 Października 2014 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 03.10.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Nie rozumiemy się. Zapytam wprost - PO CO zatem ta przepustnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 03.10.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 szczelna przepustnica jest dla ludzi świadomych technicznie tego co użytkują. Może innymi słowami, ale przecież TO SAMO powyżej pisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 03.10.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Są także bez problemu(?) dostępne szczelne przepustnice ... Rozpaliłeś moją ciekawość Możesz podać przykłady (bo mnie się nie udało)?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 03.10.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Witam. JTD ... jest mnóstwo szczelnych palenisk (wkładów) kominkowych.Jedyny problem (dla nabywców) to ten, że są dużo droższe od tych nieszczelnych ... Są także bez problemu dostępne szczelne przepustnice ... Jurgonka ma poniekąd rację ... szczelna przepustnica jest dla ludzi świadomych technicznie tego co użytkują. Dla większości użytkowników kominków dobrze jest montować wkłady nie do końca szczelne i nie do końca szczelne przepustnice. Ludzie już zapomnieli jak się paliło w piecach kaflowych ... a to dokładnie taka sama sprawa jak palenie we współczesnym palenisku kominkowym dobrej klasy, tzn. szczelnym i ze szelnym, regulowanym dolotem powietrza. Pozdrawiam. Za czasów komuny zabroniono sprzedaży szybrów, tak pamiętam. Dziś znowu można je kupić. Niech żyje wolność - a umierają durnie nie umiejący z nich korzystać. Forest-Natura czy te szczelne kominki mają dokumenty to potwierdzające. Ja naprawdę nie wiem a chciałbym wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 03.10.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Zapytam wprost - PO CO zatem ta przepustnica Przepustnica powinna zmniejszyć przelot powietrza przy nie pracującym kominku. A po zatem ludzie lubią bajery i za nie płacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 03.10.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Witam. JTD ... jest mnóstwo szczelnych palenisk (wkładów) kominkowych.Jedyny problem (dla nabywców) to ten, że są dużo droższe od tych nieszczelnych ... Są także bez problemu dostępne szczelne przepustnice ... Jurgonka ma poniekąd rację ... szczelna przepustnica jest dla ludzi świadomych technicznie tego co użytkują. Dla większości użytkowników kominków dobrze jest montować wkłady nie do końca szczelne i nie do końca szczelne przepustnice. Ludzie już zapomnieli jak się paliło w piecach kaflowych ... a to dokładnie taka sama sprawa jak palenie we współczesnym palenisku kominkowym dobrej klasy, tzn. szczelnym i ze szelnym, regulowanym dolotem powietrza. Pozdrawiam. Dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 03.10.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Wiemarcel wam nie podziękował a tak staracie się mu dogodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 04.10.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Przepustnica powinna zmniejszyć przelot powietrza przy nie pracującym kominku. A po zatem ludzie lubią bajery i za nie płacić. Jakoś Forest nie może wygrzebać "namiarów" na te szczelne przepustnice, więc powiem ci jeszcze raz: przy nieszczelnym wkładzie i nieszczelnej przepustnicy powietrze "hula" jak chce. Im więcej przykręcisz tę przepustnicę, tym więcej powietrza wkład zaciąga swoimi nieszczelnościami a także regulacja nieszczelną przepustnicą jest ŻADNA. Bezsensowny to zatem "bajer" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 04.10.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Wiemarcel wam nie podziękował a tak staracie się mu dogodzić. ... bo ktoś mu nagadał, że przy pomocy tej przepustnicy temperaturę w domu będzie regulował, a tu ... "kicha" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 04.10.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Jakoś Forest nie może wygrzebać "namiarów" na te szczelne przepustnice, więc powiem ci jeszcze raz: przy nieszczelnym wkładzie i nieszczelnej przepustnicy powietrze "hula" jak chce. Im więcej przykręcisz tę przepustnicę, tym więcej powietrza wkład zaciąga swoimi nieszczelnościami a także regulacja nieszczelną przepustnicą jest ŻADNA. Bezsensowny to zatem "bajer" Oczywiście , że bezsensowny. Ale polecam doprowadzenie szczelne powietrza do paleniska z zewnątrz pomieszczenia. Jeśli można wstępnie podgrzanego nie -20;) Zamiast przepustnicy i różnych regulacji polecam prawidłowo przygotowane drewno. Cięte w plasterki 15 cm i ciepło regulujesz średnicą opału. Polecam, można zobaczyć efekty w zdjęciach w mojej stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts