Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek dolot zimnego powietrza co iak ?

wiemarcel

Recommended Posts

Ufffff :cool: No to wreszcie odetchnąłem, bo "namachałem" się wielce usiłując TO z Ciebie wydobyć :D

Przepraszam, że wcześniej nie zrozumiałem problemu. Niestety konstruktorzy kominków mają nikłą wiedzę na temat spalania drzewa. Kto wie, że drzewo pali się inaczej "postawione" a inaczej "położone". Kto wie, że piroliza głownie zachodzi w zakończeniach szczapy.

Co do wiedzy konstruktorów to można dyskutować ..

Czasami zaglądając do wnętrza paleniska ręce opadają..

Po co mi ta wiedza zduńska o optymalnym spalaniu??

Czy nie lepiej byłoby nieświadomie sprzedać "dużo tanich wkładów" ??

Najgorzej że bardzo popularne ostatnio marki wkładów upraszczają konstrukcje komory spalania .. Po prostu tnąc koszty produkcji .

Czy jest to wina konstruktorów czy może szefostwa nastawionego na "większy zysk przy niższej cenie "??

Gość Konto usunięte_12*
Przepraszam, że wcześniej nie zrozumiałem problemu.

Pod koniec ubiegłego sezonu "kominkowego" przekonałem się osobiście co to nieszczelność, bo po porządnym rozpaleniu kominka gdy ciąg kominowy wzrastał - terkocząca szyba wkładu zaalarmowała, że zapomniałem o niezbędnej wymianie uszczelki ;)

Pod koniec ubiegłego sezonu "kominkowego" przekonałem się osobiście co to nieszczelność, bo po porządnym rozpaleniu kominka gdy ciąg kominowy wzrastał - terkocząca szyba wkładu zaalarmowała, że zapomniałem o niezbędnej wymianie uszczelki ;)

To już wiesz skąd moje wątpliwości jak ktoś pisze, że ma szczelny kominek. To "porządne rozpalenie" wskazało nieszczelność, która była już prawdopodobnie wcześniej. Ty poznałeś jedną przyczynę nieszczelności, jest ich wiele. Wywołanych zużyciem, bylejakości produkcyjnej, błędami montażowymi itd.

Kominek pracuje przepustnica otwarta. Przepustnicę zamyka się gdy kominek kończy pracę. Wszystkie termostaty regulujące pracę kominka w rzeczywistości zaburzają jego pracę. Wszystkie rady dotyczą poprawnej instalacji i prawidłowo przygotowanego opału.

dobra kominek chodzi doplyw zimnego otwarty a co z szybrem ? zmakniety ?

dobra kominek chodzi doplyw zimnego otwarty a co z szybrem ? zmakniety ?

Szyber - nieszczelna przesłona czopucha otwarty całkowicie. Przy poprawnie wykonanym kominku dźwignia obrotu równoległa do czopucha. Przesłona czopucha - ma za zadanie zmniejszenie ciągu kominowego. Szyber (w przeszłości) to blacha całkowicie zamykająca możliwość odprowadzenia spalin. W zamierzchłych czasach komuny zakazano (tak pamiętam, mogę się mylić) montowania. Powodem były liczne zaczadzenia. Były też wypadki zgonów, gdzie nie można było ustalić - wypadek (głupota) czy rozmyślne działanie (morderstwo)

Witam.

Przepustnice szczelne mają kołnierz gumowy lub silikonowy na przymykającym je talerzyku.

Sporo firm ma takie w swojej ofercie, najpopularniejsze to Darco i Kratki.pl (przepustnice ręczne oraz z cięgnem linkowym). Również producenci przepustnic automatycznych i regulatorów procesu spalania produkują je z kołnierzami - Tatarek, Plum, Kratki.pl. Co raz więcej już także producentów palenisk kominkowych wyposaża je od razu w szczelne sterowanie dolotem z takową przepustnicą wmontowaną we wkład.

Wiemarcel ... szyber w szczelnym wkąłdzie kominkowym, w którym steruje się dolotem powietrza jest rzeczą zbędna, a nawet można by powiedzieć - szkodliwą i zagrażającą bezpieczeństwu użytownika takiego kominka. Za zrobienie pieca kaflowego (który jest przecież ze swego założenia własnie paleniskiem szczelnym ze szczelnymi drzwiczkami) z wylotem wyposażonym w szyber, wylatywało się (i to z hukiem) kiedyś z cechu rzemieślniczego ...

Pozdrawiam.

Gość Konto usunięte_12*
Przepustnice szczelne mają kołnierz gumowy lub silikonowy na przymykającym je talerzyku.

Sporo firm ma takie w swojej ofercie, najpopularniejsze to Darco i Kratki.pl

Wiem, znam, ale one też nie są w 100% szczelne. Przykładem szczelnej przepustnicy byłaby przemysłowa zasuwa klinowa. Ale do kominków konstrukcyjnie raczej się nie nadaje :no: :D

Witam.

JTD ... pracuję na tych przepustnicach od wielu lat - praktycznie odkąd weszły na rynek. Są wystarczająco szczelne i podłączone do szczelnego paleniska mogą jak najbardziej całkowicie wstrzymać ruch powietrza i gazów w palenisku. Miałem okazję mierzyć nawet anemometrem w kominie przepływ powietrza na takim układzie.

Parokrotnie też miałem okazję widzieć na własne oczy lub na zdjęciach skutki nierozważnego użytkowania tych przepustnic, czyli wkłady (bez żadnych szybrów zamykających wylot spalin) po detonacji gazów spalinowych. Jeżeli te przepustnice oraz paleniska do nich montowane nie były by szczelne, to nie miały by prawa takie gazy się zebrać w palenisku i detonować - najnormalniej by sobie "uciekły" do komina :rolleyes:

Pewnie że jak trafisz na niedokładnie zrobioną lub pogiętą to i widać w nich szpary ... zdarza się i tak, pewnie że jak byś mierzył ich szczelność pod dużo większym ciśnieniem niż to, jakie panuje w kominach to też okazało by się że w stu procentach nie są szczelne. Ale jak najbardziej wystarczą we wszelkiego typu realizacjachpiecowych i kominkowych, w których zapewniają praktycznie całkowite wstrzymanie ruchu powietrza w palenisku.

Super - hiper szczelne przepustnice masz tylko w wentylacjach przemysłowych i instalacjach p-poż. oddymiających. Ale to całkiem inne konstrukcje, średnice i zastosowania.

Pozdrawiam.

Gość Konto usunięte_12*
JTD ... pracuję na tych przepustnicach od wielu lat - praktycznie odkąd weszły na rynek. Są wystarczająco szczelne i podłączone do szczelnego paleniska mogą jak najbardziej całkowicie wstrzymać ruch powietrza i gazów w palenisku.

Przy tak silnym ciągu kominowym jaki występuje w moim kominie i przy tej przepustnicy z gumową (silikonową?) "wargą" podczas postoju kominka we wnętrzu wkładu (zimą) panowało przenikliwe zimno (a taki zimny wkład skutecznie chłodził salon). Powodem tego były dwie niewielkie szczeliny w pobliżu ośki. ;) Szybra na wylocie spalin (zgodnie z zasadami bezpieczeństwa) - nie mam!

P.S. Chodzi oczywiście o przepustnicę zamontowaną na dolocie powietrza

z zewnątrz.

Pozdrawiam

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Witam.

No niekoniecznie ... zjawisko napływu zimnego powietrza i wypierania przez nie zimową porą powietrza stojącego w kominie, które jest dużo lżejsze i cieplejsze bo przecież odbiera ciepło z wnętrza domu poprzez ściany komina jest powszechne i często spotykane. Im komin większy tym podatniejszy na to, a kominy do kominków są duże.

Wcale bym sięnie zdziwił gdyby właśnie napływ powietrza do wkładu był tym właśnie powodowany,a nie trzema, czterema milimetrami kwadratowymi szpary na ośce przepustnicy ... ;)

Tak naprawdę to trzeba by zmierzyć kierunek przepływu tego powietrza - wtedy będziesz wiedział skąd faktycznie "duje".

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Gość Konto usunięte_12*
No niekoniecznie ... zjawisko napływu zimnego powietrza i wypierania przez nie zimową porą powietrza stojącego w kominie, które jest dużo lżejsze i cieplejsze bo przecież odbiera ciepło z wnętrza domu poprzez ściany komina jest powszechne i często spotykane.

Być może masz rację. Byłoby tak, gdyby w kominie z odciętym napływem powietrza z zewnątrz zachodził obustronny ruch powietrza jednocześnie: w górę ciepłego, a w dół zimnego, wypierającego to ciepłe, tym bardziej, że mam komin o dużej średnicy (fi 200) :rolleyes: