Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż drzwi kabiny prysznicowej na skośniej ścianie

petruspaulus

Recommended Posts

Mam problem z montażem drzwi do kabiny prysznicowej ( kabina składająca się z dwóch szyb z czego jedna jest mocowana stałe a druga stanowi część ruchomą np. taka : http://allegro.pl/kabina-prysznicowa-kwadratowa-80x190-i-90x190-hit-i4625862105.html ) . Jedna ze ścian tj ta do której mam zamiar przymocować stały element - jest skośna czyli profil zamiast pod kątem 90 stopni będę musiał zamocować pod kątem ok 110 stopni .

Nie znalazłem w internecie systemu, który umożliwiałby dostosowanie kąta mocowania stałego elementu szyby do ściany .

Czy macie jakieś pomysły jak wykonać taką instalację żeby mocowanie było mocne, pewne i zarazem estetyczne ?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie .

PS. W załączeniu przesyłam zdjęcie wnęki w której mam zamiar zamocować drzwi prysznicowe .

pozdrawiam, Piotr

łazienka.jpg

ale o co Ci chodzi

Chodzi mi o montaż jak w tytule . Tylna ściana jest skośna a nie prostopadła do powierzchni mocowania szklanej ścianki kabiny prysznica .

Załączyłem do postu zdjęcie na którym to dokładnie widać . Wkleiłem również link do kabiny jaką chcę zamontować .

kabina1.jpg

kabina2.jpg

Wydaje mi się że opisałem problem w sposób jasny .

Ktoś mi poradził żeby mocować stałe skrzydło kabiny do skośnej ściany na kliny plastikowe . Chciałbym jednak skonfrontować to z wiedzą forumowiczów.

Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu .

Edytowane przez petruspaulus

Witam, Piotrze czy umiejscowienie brodzika pozostaje jak na Twoim zał. zdjęciu ? Jeżeli tak to istnieją podobne kabiny (do tej z linku) z tym że składają się z drzwi i ścianki szklanej o szerokości ½ brodzika, można wtedy domontować do "załomu" (nie wbudowując w głąb widocznej wnęki).

Witam, Piotrze czy umiejscowienie brodzika pozostaje jak na Twoim zał. zdjęciu ? Jeżeli tak to istnieją podobne kabiny (do tej z linku) z tym że składają się z drzwi i ścianki szklanej o szerokości ½ brodzika, można wtedy domontować do "załomu" (nie wbudowując w głąb widocznej wnęki).

Witam, zdjęcie z pierwszego postu ( to wklejone w treści ) to zdjęcie mojej łazienki .

Zastanawiam się jak w praktyce wykorzystać Twój pomysł . Drzwi o pełnej szerokości brodzika mocuję od frontu ( to jasne ) . Tu nie ma żadnego problemu .

Ale jaką korzyść osiągnąłbym z montażu 1/2 ścianki i drugiej części ? Ciągle pozostaje problem z montażem szkła do płytek na skośnej, tylnej ściance .

Ta druga, boczna, stała, szklana ścianka wyobrażam sobie że od frontu licuje brzegiem z drzwiami a z drugiej strony dotyka do tylnej , ukośnej ściany .

• 7 months później...
  • 4 weeks później...