Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HST w otworze 540x230

Recommended Posts

Witam,

Mam takie marzenie żeby w otworze 540x230 zainstalować drzwi HST z PCV, w okleinie winchester, z minimalną liczbą podziałów, najchętniej 1/2 fix, 1/2 przesuwne.

Szukam producenta takich drzwi - lokalni nie podejmują się, podobnie Adams, MS, czekam na odpowiedź z oknoplastu.

Może jednak ta koncepcja jest nietrafiona - nie bez powodu producenci takich nie produkują? Nie mam wyobraźni jak ciężkie będzie takie skrzydło, czy trudno będzie je otwierać...

Czy ktoś się podzieli doświadczeniem?

pozdrawiam,

Jakub

Mam takie marzenie żeby w otworze 540x230 zainstalować drzwi HST z PCV, w okleinie winchester, z minimalną liczbą podziałów, najchętniej 1/2 fix, 1/2 przesuwne

Albo jest to kolejna reklama jakiegoś podrzędnego producenta i dowiemy się w kolejnym poście kto się tak prymitywnie reklamuje (mam jeden typ) albo daj sobie spokój z PVC w tym rozmiarze i zamów ALU albo drewno. Chyba, że szukasz kłopotów.

żadna reklama, tylko dylemat inwestora. Rozwiniesz temat, dlaczego pcv=kłopoty? Uświadomiono mnie że negatywny wpływ ma rozszerzalność temperaturowa barwionych profili. A może opcja którą proponuje MS - tzw schemat C - (dzielenie na 4 , rozwierne 2 środkowe ćwiartki) - mimo że nie do końca jest to to, czego oczekuje Najlepsza z Żon - jest rozsądna?

żadna reklama, tylko dylemat inwestora. Rozwiniesz temat, dlaczego pcv=kłopoty? Uświadomiono mnie że negatywny wpływ ma rozszerzalność temperaturowa barwionych profili. A może opcja którą proponuje MS - tzw schemat C - (dzielenie na 4 , rozwierne 2 środkowe ćwiartki) - mimo że nie do końca jest to to, czego oczekuje Najlepsza z Żon - jest rozsądna?

a nie myślałeś żeby zmniejszyć trochę otwór na 5000 wtedy łapiesz się na z podziałem na 1/2

Podział 4/4 jest nieporozumieniem. Skrzydło wychodzi na tyle wąskie (ok.1,2mb), że użytkowanie jest kłopotliwe z uwagi na mały rozstaw wózków i mały ciężar.

Optymalny byłby podział 3/3, można zastosować szyby 4mm tym samym skrzydło nie będzie ciężkie i łatwo będzie wprowadzić je w ruch, światło przejścia (około 1,6 mb) w zupełności wystarczające.

5,4 mb jednak jest przesadą. Ciężar skrzydła (o ile ktoś je wykona) będzie ok 300 kilo i rusz to to w ruch

Edytowane przez nikt ważny

a po co aż takie światło przejścia ? Realnie wystarczy 90 cm a dla większej wygody 180 (więcej komarów wleci ;) )

HS owszem jest wygodny, ma wiele zalet, montuję tego 30-40 sztuk w ciągu roku ale jak rozmawiam z klientami po zamieszkaniu nigdy nie jest otwierany na oścież. Uchylaja na tyle by wyjść.

Jako komuś zależy na pełnym otwarciu otworu niech zamontuje sobie harmonijkę ;)

Ale to moje zdanie.

a po co aż takie światło przejścia ? Realnie wystarczy 90 cm a dla większej wygody 180 (więcej komarów wleci ;) )

HS owszem jest wygodny, ma wiele zalet, montuję tego 30-40 sztuk w ciągu roku ale jak rozmawiam z klientami po zamieszkaniu nigdy nie jest otwierany na oścież. Uchylaja na tyle by wyjść.

Jako komuś zależy na pełnym otwarciu otworu niech zamontuje sobie harmonijkę ;)

Ale to moje zdanie.

Skoro montujesz ich tak dużo to proszę odpowiedz na moje pytanie. Okno HS 375/220 ma być posadowione na płycie fundamentowej w której zrobiony jest uskok jak na rysunku poniżej.

http://i.imgur.com/qDcPWw4.jpg

Przed realizacją płyty szukałem wykonawcy montażu okna w celu ustaleń technicznych i do wczoraj byłem pewny że te wykonanie uskoku na 15cm załatwi sprawę i takie były nasze ustalenia :(

Niestety Pan stwierdził że to za mało bo Veka Slide ma 17cm a ogólnie to on potrzebuje 23 minimum :confused: ze względu że muszą mieć dostęp do klinów.

Czy montaż takiego okna na tych 15 cm grozi komplikacjami w czasie użytkowania bo obawiam się że nie dam rady dociąć brakujących 2 cm (zbrojenie).

A może wysunąć te jedno okno te w ocieplenie ale to chyba jeszcze mniej stabilne dla takiego okna niż podparcie go na 15 cm na zbrojonym betonie o grubości 16cm.

A może przykręcić do tego uskoku co kilka centymetrów jakieś płaskowniki które zrobią podparcie dla tych 2 cm.

Pod ramą ma być 4 cm poszerzenie.

Co możecie poradzić w takiej sytuacji, w poniedziałek idę do nich z rysunkami i zdjęciami ale chciałbym być lepiej przygotowany na tę rozmowę.

Edytowane przez kwasniak

Montaz nie grozi powiklaniami o ile uda sie go dobrze przeprowadzic/ wypoziomowac okno. Jak widac czlowiek z ktorym teraz rozmawiales jest praktykiem i jego warto sluchac. Ludzie w biurze moga znac schemat ale juz brakuje im wyobrazni jak to sie robi.

Montaz nie grozi powiklaniami o ile uda sie go dobrze przeprowadzic/ wypoziomowac okno. Jak widac czlowiek z ktorym teraz rozmawiales jest praktykiem i jego warto sluchac. Ludzie w biurze moga znac schemat ale juz brakuje im wyobrazni jak to sie robi.

O to chodzi że na razie rozmawiałem tylko z ludźmi z biura przedstawiciela Vetrexu jutro poproszę o kontakt do monterów.

Wysunięcie na 2-3 cm nie ma realnego wpływu na stabilność podparcia, miedzy innymi dlatego, że część suwana wypada od wewnątrz

Gorzej, że faktycznie może być problem w podparciem - brak dostępu dla dłoni ale . . . Vetrex ma swój system podarcia HS-ów więc nie będzie to miało znaczenia, gdyż najpierw montuje się podparcie na której później posadawia się HS-a