gibbon77 03.10.2014 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Witam,Mam takie marzenie żeby w otworze 540x230 zainstalować drzwi HST z PCV, w okleinie winchester, z minimalną liczbą podziałów, najchętniej 1/2 fix, 1/2 przesuwne.Szukam producenta takich drzwi - lokalni nie podejmują się, podobnie Adams, MS, czekam na odpowiedź z oknoplastu.Może jednak ta koncepcja jest nietrafiona - nie bez powodu producenci takich nie produkują? Nie mam wyobraźni jak ciężkie będzie takie skrzydło, czy trudno będzie je otwierać...Czy ktoś się podzieli doświadczeniem? pozdrawiam,Jakub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 03.10.2014 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 3.5mb x 2.3 w trzech szybach (6x4x6) już trochę czuć przy ruszaniu nimi, później idą już bardzo gładkomyślę, że do ręcznej obsługi 5,4mb HST wymagane będą 3 kwatery może pomyśl o automacie jak znajdziesz producenta w dwóch kwaterach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 03.10.2014 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Mam takie marzenie żeby w otworze 540x230 zainstalować drzwi HST z PCV, w okleinie winchester, z minimalną liczbą podziałów, najchętniej 1/2 fix, 1/2 przesuwne Albo jest to kolejna reklama jakiegoś podrzędnego producenta i dowiemy się w kolejnym poście kto się tak prymitywnie reklamuje (mam jeden typ) albo daj sobie spokój z PVC w tym rozmiarze i zamów ALU albo drewno. Chyba, że szukasz kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gibbon77 03.10.2014 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 żadna reklama, tylko dylemat inwestora. Rozwiniesz temat, dlaczego pcv=kłopoty? Uświadomiono mnie że negatywny wpływ ma rozszerzalność temperaturowa barwionych profili. A może opcja którą proponuje MS - tzw schemat C - (dzielenie na 4 , rozwierne 2 środkowe ćwiartki) - mimo że nie do końca jest to to, czego oczekuje Najlepsza z Żon - jest rozsądna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2905 03.10.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 żadna reklama, tylko dylemat inwestora. Rozwiniesz temat, dlaczego pcv=kłopoty? Uświadomiono mnie że negatywny wpływ ma rozszerzalność temperaturowa barwionych profili. A może opcja którą proponuje MS - tzw schemat C - (dzielenie na 4 , rozwierne 2 środkowe ćwiartki) - mimo że nie do końca jest to to, czego oczekuje Najlepsza z Żon - jest rozsądna? a nie myślałeś żeby zmniejszyć trochę otwór na 5000 wtedy łapiesz się na z podziałem na 1/2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 03.10.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 (edytowane) Podział 4/4 jest nieporozumieniem. Skrzydło wychodzi na tyle wąskie (ok.1,2mb), że użytkowanie jest kłopotliwe z uwagi na mały rozstaw wózków i mały ciężar. Optymalny byłby podział 3/3, można zastosować szyby 4mm tym samym skrzydło nie będzie ciężkie i łatwo będzie wprowadzić je w ruch, światło przejścia (około 1,6 mb) w zupełności wystarczające.5,4 mb jednak jest przesadą. Ciężar skrzydła (o ile ktoś je wykona) będzie ok 300 kilo i rusz to to w ruch Edytowane 3 Października 2014 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 03.10.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 ...może pomyśl o automacie jak znajdziesz producenta w dwóch kwaterachElektryczny napęd do HS-a to koszt około 11 tyś zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 03.10.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Elektryczny napęd do HS-a to koszt około 11 tyś zł Kto bogatemu zabroni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.10.2014 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 540? Tylko????? Ja bym rozkul na maxa;) czyli 620:) Ps . Nie uwazam by schemt C byl czyms gorszym! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gibbon77 04.10.2014 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 540? Tylko????? Ja bym rozkul na maxa;) czyli 620:) Najlepsza z Żon tak chciała, ale konstruktor nie pozwolił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 04.10.2014 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Ja osobiście zastosowałbym schemat A i przymurował boki do maksymalnej możliwej szerokości (w zależności od systemu). Przy schemacie C masz dużo mniej światła i cena znacznie rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 04.10.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Popieram zdanie ok**t w 100 %. W wielkim oknie robi się mały otwór do wychodzenia. Polecam 4 - 4,5m szerokie z podziałem 1/2 Jeżeli koniecznie ma być tak szeroko to 4 skrzydła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 04.10.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 a po co aż takie światło przejścia ? Realnie wystarczy 90 cm a dla większej wygody 180 (więcej komarów wleci ) HS owszem jest wygodny, ma wiele zalet, montuję tego 30-40 sztuk w ciągu roku ale jak rozmawiam z klientami po zamieszkaniu nigdy nie jest otwierany na oścież. Uchylaja na tyle by wyjść. Jako komuś zależy na pełnym otwarciu otworu niech zamontuje sobie harmonijkę Ale to moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 05.10.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 (edytowane) a po co aż takie światło przejścia ? Realnie wystarczy 90 cm a dla większej wygody 180 (więcej komarów wleci ) HS owszem jest wygodny, ma wiele zalet, montuję tego 30-40 sztuk w ciągu roku ale jak rozmawiam z klientami po zamieszkaniu nigdy nie jest otwierany na oścież. Uchylaja na tyle by wyjść. Jako komuś zależy na pełnym otwarciu otworu niech zamontuje sobie harmonijkę Ale to moje zdanie. Skoro montujesz ich tak dużo to proszę odpowiedz na moje pytanie. Okno HS 375/220 ma być posadowione na płycie fundamentowej w której zrobiony jest uskok jak na rysunku poniżej. http://i.imgur.com/qDcPWw4.jpg Przed realizacją płyty szukałem wykonawcy montażu okna w celu ustaleń technicznych i do wczoraj byłem pewny że te wykonanie uskoku na 15cm załatwi sprawę i takie były nasze ustalenia Niestety Pan stwierdził że to za mało bo Veka Slide ma 17cm a ogólnie to on potrzebuje 23 minimum ze względu że muszą mieć dostęp do klinów. Czy montaż takiego okna na tych 15 cm grozi komplikacjami w czasie użytkowania bo obawiam się że nie dam rady dociąć brakujących 2 cm (zbrojenie). A może wysunąć te jedno okno te w ocieplenie ale to chyba jeszcze mniej stabilne dla takiego okna niż podparcie go na 15 cm na zbrojonym betonie o grubości 16cm. A może przykręcić do tego uskoku co kilka centymetrów jakieś płaskowniki które zrobią podparcie dla tych 2 cm. Pod ramą ma być 4 cm poszerzenie. Co możecie poradzić w takiej sytuacji, w poniedziałek idę do nich z rysunkami i zdjęciami ale chciałbym być lepiej przygotowany na tę rozmowę. Edytowane 5 Października 2014 przez kwasniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.10.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Montaz nie grozi powiklaniami o ile uda sie go dobrze przeprowadzic/ wypoziomowac okno. Jak widac czlowiek z ktorym teraz rozmawiales jest praktykiem i jego warto sluchac. Ludzie w biurze moga znac schemat ale juz brakuje im wyobrazni jak to sie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 05.10.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Montaz nie grozi powiklaniami o ile uda sie go dobrze przeprowadzic/ wypoziomowac okno. Jak widac czlowiek z ktorym teraz rozmawiales jest praktykiem i jego warto sluchac. Ludzie w biurze moga znac schemat ale juz brakuje im wyobrazni jak to sie robi. O to chodzi że na razie rozmawiałem tylko z ludźmi z biura przedstawiciela Vetrexu jutro poproszę o kontakt do monterów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 05.10.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Wysunięcie na 2-3 cm nie ma realnego wpływu na stabilność podparcia, miedzy innymi dlatego, że część suwana wypada od wewnątrz Gorzej, że faktycznie może być problem w podparciem - brak dostępu dla dłoni ale . . . Vetrex ma swój system podarcia HS-ów więc nie będzie to miało znaczenia, gdyż najpierw montuje się podparcie na której później posadawia się HS-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts