Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vaillant ecoTEC VC plus 246/3-5 jak oszczednie ustawic?

karolh90

Recommended Posts

Witam,

Proszę o rade jak oszczędnie ustawić kocioł Vaillant ecoTEC VC plus 246/3-5 + VIH R 120 + calorMATIC 470.

Dom parter+poddasze około 230m2 ocieplony styropian 10cm,kaloryfery płytowe.

1.Jaka temperaturę ustawić na regulatorze pogodowym i jakie programy czasowe?czy np podzielić na dzień (6-20) i noc (20-6)? I jaka krzywa grzewcza ustawić?i temperaturę pokojowa ustawić na termostat czy korektę?

2.Jak ustawić na regulator pogodowy do cieplej wody i do cyrkulacji?

• Odpowiedzi 213
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

funkcja ograniczenia mocy CO-a możesz mi powiedzieć gdzie tego szukać?i skąd mam wiedzieć ile potrzeba?

i dodam jeszcze ze krzywa grzewcza mam ustawiona na 1.0 i jak ustawiłem temperaturę na 20st na dzień to osiągało tylko 18,5 a miałem ustawione grzanie od 6-20 a na noc mam 18st i poszło za dobę niecałe 8m3 gazu,to chyba dużo jak na temperaturę na zewnątrz w ciągu dnia tak do 14 stopni..

i temperaturę pokojowa mam ustawiona na termostat może zmienić na korektę?

Oszczędność będzie wynikała z jakości ocieplenia. Podnoś k.g stopniowo aż kocioł zostanie wyłączony przez sterownik a nie przez automatykę kotła. W okresach przejściowych można wyłączać kocioł na noc, tylko trzeba pilnować aby temperatura nie spadła za nisko bo później trzeba długo budynek nagrzewać.

krzywa grzewcza... zależnośc temperatury wody grzewczej od temperatury zewnetrznej... musisz zobaczyc na wykresie

korekta krzywej grzewczej podnosi lub obniza temperature wody grzewczej o taka sama wartosc niezaleznie od temp zewnetrznej

patrze na rozne krzywe i dla 1.0 przy minus 20 woda grzewcza ma 65 stopni a przy zerze 46, jesli wprowadzisz korekte np. +2 będzie odpowiednio 67 i 48

ograniczenie mocy może być w menu serwisowym w instrukcji serwisowej ale to nie jest bardzo istotne jesli kociol potrafi tak ograniczyc moc zeby chodził w sposób ciągły

ogolnie mozesz miec troche zawysokie temperatury to wtedy sterownik pokojowy wylaczy kociol i po sprawie, nie bedziesz musial sie bawic w dokladne dopasowywanie krzywej

krzywa grzewcza... zależnośc temperatury wody grzewczej od temperatury zewnetrznej... musisz zobaczyc na wykresie

korekta krzywej grzewczej podnosi lub obniza temperature wody grzewczej o taka sama wartosc niezaleznie od temp zewnetrznej

patrze na rozne krzywe i dla 1.0 przy minus 20 woda grzewcza ma 65 stopni a przy zerze 46, jesli wprowadzisz korekte np. +2 będzie odpowiednio 67 i 48

ograniczenie mocy może być w menu serwisowym w instrukcji serwisowej ale to nie jest bardzo istotne jesli kociol potrafi tak ograniczyc moc zeby chodził w sposób ciągły

ogolnie mozesz miec troche zawysokie temperatury to wtedy sterownik pokojowy wylaczy kociol i po sprawie, nie bedziesz musial sie bawic w dokladne dopasowywanie krzywej

A gdzie znajde KG dla tego modelu kotla?

I jak wlacze tryb korekta to ustawiam wtedy jakies parametry?

I dzis sprawdze czy cos sie pokazuje na sterowniku podczas grzania.

Dodam jeszcze ze jak i przy KG 1.0 i 1.2 w domu bylo cieplo a momentami nawet bardzo tylko na sterowniku nie osiagalo temperatury. I dzis jeszcze spisze ustawienia ze sterownika.

Na sterowniku nie ma nigdzie pokazane że kocioł działa. Jest bodajże w oknie c1 stan pompy (włączona wyłączona). Dla k. g nie ma korekty tylko jest przesunięcie lub podniesienie."Korekta" dostosowuje temp. wody grzewczej do obecnej temp. w pomieszczeniu i podnosi albo obniża temp. czynnika grzewczego. Sprawdź wskazania temp. na sterowniku ze zwykłym termometrem pokojowym. Może jest źle ustawiony skoro było bardzo ciepło a sterownik nie osiągnął temp. wyłączenia. Przeczytaj dokładnie instruikcję sterownika.

to może tam gdzie wisi jest chłodniej niż w innych pomieszczeniach. niektóre sterowniki maja takie coś, że wyświetlaną temperaturę można zmienić względem tej zmienionej np. zeby pokazywalo 2 stopnie mniej niż to co zmierzył ale pewnie w tym sterowniku nie będzie czegoś takiego. stawiam na to że sterownik wisi w chłodniejszym miejscu

Oto moje ustawienia na poziomie instalatora:

stan - ok

ciśnienie wody - 1,8 bar

ciepła woda - wył.

opóż.ochrony zamarz. - 4 h

czas blokady pompy - wył.

max wczesne nagrz. - 0 min.

max wyprz wył - 0 min.

ciągłe grzanie - wył.

reguły regulatora - pokaż

urządzenie grzewcze:

stan - wył

VF1- 32st

OBIEG 1:

ogrzewanie auto dzień do 22:00

temp. zadana pokojowa - 20 st C

temp.nocna - 18 st C

temp.zas. zadana - 0 st

temperatura zasilania - 27st

wł.tem pokój. termostat

offset tryb-lato 1K

krzywa grzewcza - 1,2

temp.min. - 15st

tryb auto wył. - EKO

funkcja specjalna -brak

Ciepła woda:

zasobnik - aktywny

tem. zasob.zadana - 55 stopni C

tem. zasob.zadana jest - 46 stopni C

pompa ładująca - wyłączona

pompa cyrkulacyjna - wyłączona

legionella - wylacz

legionella godz. 04:00

offset ładow. zasobn. 25K

wybieg pompy ładuj - 5 min.

Później podjadę kupić termometr i sprawdzę temperaturę.

Sterownik wisi na półpiętrze i tam najchłodniej i brak kolo niego kaloryfera.I mamy na dole kaloryfery na full a u góry tak jak pisałem na 1.5 a w łazience na 3 i na dole jest jak na 18st cieplo natomiast u góry mamy chłodniej. A jak w tamtym roku mieliśmy kaloryfery na full u góry i na dole do było na odwrót z temperaturami.

Edytowane przez karolh90

zużycie gazu w ciagu ostatniej doby to nie cale 6m3..troche duzo wedlug mnie i t omoze byc spowodowane zmiana KG?

i moje ustawienia programow czasowych:

C.O.:

1: 6-8

2: 20-22

temperatura na dzien 20st a na noc 18

C.W.U.:

-przygotowanie:

1: 4:10-4:40

2: 6:10-6:40

3: 20:00-20:40

cyrkulacja:

1: 4:40-5:00

2: 6:40-7:00

3: 20:30-21:00

Może jeszcze skrócić te czasy?

godziny CO ustaw tak jak jesteś w domu w dzień a nocną ustaw na noc i jak Cię nie ma w domu, nie ma co skracać czasu bo kocioł pójdzie z dużą mocą, bo musi wszystko wygrzać, od tego żeby nie grzał ciągle jest sterownik pokojowy, który wyłaczy kocioł ja sie nagrzeje

cyrkulację ogranicz do minimum

CWU jak się nagrzeje to kocioł i tak się nie włączy więc nie ma sensu dawać po pół godziny, jak rano tylko mycie żębów to może wystarczą resztki wody z wieczor dzień wcześniej, ja używam zimnej bo mi się nie chce czekać aż doleci :)

temp zadana cwu to 55 czy 46?

co to jest offset ladowania zasobnika? jaka temp idzie na wężownice?

ogolnie sterownik powinien byc umieszczony w jakims pokoju a nie na polpietrze bo po co kontrolować temp