karolh90 04.10.2014 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Witam, Proszę o rade jak oszczędnie ustawić kocioł Vaillant ecoTEC VC plus 246/3-5 + VIH R 120 + calorMATIC 470. Dom parter+poddasze około 230m2 ocieplony styropian 10cm,kaloryfery płytowe. 1.Jaka temperaturę ustawić na regulatorze pogodowym i jakie programy czasowe?czy np podzielić na dzień (6-20) i noc (20-6)? I jaka krzywa grzewcza ustawić?i temperaturę pokojowa ustawić na termostat czy korektę?2.Jak ustawić na regulator pogodowy do cieplej wody i do cyrkulacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 04.10.2014 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 im nizsze temperatury, tym lepiej, jak znajdziesz funkcje ograniczenia mocy na CO to ustaw tyle i potrzebana cyrkulacji trochę energii sie traci więc jej praca do minimumo reszte to sie nie bytaj bo to tak jakbym sie Ciebie zapytal czy wole ogladac polsat czy tvn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolh90 04.10.2014 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 funkcja ograniczenia mocy CO-a możesz mi powiedzieć gdzie tego szukać?i skąd mam wiedzieć ile potrzeba?i dodam jeszcze ze krzywa grzewcza mam ustawiona na 1.0 i jak ustawiłem temperaturę na 20st na dzień to osiągało tylko 18,5 a miałem ustawione grzanie od 6-20 a na noc mam 18st i poszło za dobę niecałe 8m3 gazu,to chyba dużo jak na temperaturę na zewnątrz w ciągu dnia tak do 14 stopni..i temperaturę pokojowa mam ustawiona na termostat może zmienić na korektę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 04.10.2014 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Przy takiej tem. na zewnątrz podnieś k. g. bo termostat (sterownik) nigdy nie dobije do tem. wyłączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolh90 04.10.2014 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 a na ile ja podnieś?i czy jak dojdę do ładu z KG to jak ustawie temperaturę na dzień 20st i w program czasowy 6-20 to będzie oszczędniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 04.10.2014 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Oszczędność będzie wynikała z jakości ocieplenia. Podnoś k.g stopniowo aż kocioł zostanie wyłączony przez sterownik a nie przez automatykę kotła. W okresach przejściowych można wyłączać kocioł na noc, tylko trzeba pilnować aby temperatura nie spadła za nisko bo później trzeba długo budynek nagrzewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolh90 04.10.2014 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 czyli jak na sterowniku temperatura wewnatrz bedzie 20st tzn ze KG jest dobrze ustawiona i kociol zostanie wylaczony przez sterownik?a jak ustawic temperaturę pokojowa ustawić na termostat czy korektę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 04.10.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 krzywa grzewcza... zależnośc temperatury wody grzewczej od temperatury zewnetrznej... musisz zobaczyc na wykresiekorekta krzywej grzewczej podnosi lub obniza temperature wody grzewczej o taka sama wartosc niezaleznie od temp zewnetrznejpatrze na rozne krzywe i dla 1.0 przy minus 20 woda grzewcza ma 65 stopni a przy zerze 46, jesli wprowadzisz korekte np. +2 będzie odpowiednio 67 i 48ograniczenie mocy może być w menu serwisowym w instrukcji serwisowej ale to nie jest bardzo istotne jesli kociol potrafi tak ograniczyc moc zeby chodził w sposób ciągłyogolnie mozesz miec troche zawysokie temperatury to wtedy sterownik pokojowy wylaczy kociol i po sprawie, nie bedziesz musial sie bawic w dokladne dopasowywanie krzywej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolh90 04.10.2014 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 ustawiłem KG na 1.2 i temperaturę na "dzień" 20st i grzanie 20-22 i tez temperatura w wewnątrz osiągnęła 18.5st....sterownik jest na półpiętrze i na dole kaloryfery na max a na gorze w pokojach na 1,5 a w łazience na 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 04.10.2014 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 te 18.5 to sterownik pokazuje? sterownik uznaje ze jest nagrzane czy kocioł się wyłącza bo przekroczył zadaną temp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolh90 04.10.2014 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 tak sterownik pokazuje.a jak mam sprawdzić jak się wyłączył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 04.10.2014 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 (edytowane) jak ma grzac to na sterowniku zazwyczaj pojawia się jakiś znaczek, że wola ogrzewanie, jakiś wiatraczek się kręci czy coś innego wyświetla sie info z temp. zadana? Edytowane 4 Października 2014 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolh90 04.10.2014 23:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 o to tego nie zauważyłem.tak wyświetla info z zadana temperatura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolh90 05.10.2014 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 krzywa grzewcza... zależnośc temperatury wody grzewczej od temperatury zewnetrznej... musisz zobaczyc na wykresie korekta krzywej grzewczej podnosi lub obniza temperature wody grzewczej o taka sama wartosc niezaleznie od temp zewnetrznej patrze na rozne krzywe i dla 1.0 przy minus 20 woda grzewcza ma 65 stopni a przy zerze 46, jesli wprowadzisz korekte np. +2 będzie odpowiednio 67 i 48 ograniczenie mocy może być w menu serwisowym w instrukcji serwisowej ale to nie jest bardzo istotne jesli kociol potrafi tak ograniczyc moc zeby chodził w sposób ciągły ogolnie mozesz miec troche zawysokie temperatury to wtedy sterownik pokojowy wylaczy kociol i po sprawie, nie bedziesz musial sie bawic w dokladne dopasowywanie krzywej A gdzie znajde KG dla tego modelu kotla? I jak wlacze tryb korekta to ustawiam wtedy jakies parametry? I dzis sprawdze czy cos sie pokazuje na sterowniku podczas grzania. Dodam jeszcze ze jak i przy KG 1.0 i 1.2 w domu bylo cieplo a momentami nawet bardzo tylko na sterowniku nie osiagalo temperatury. I dzis jeszcze spisze ustawienia ze sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 05.10.2014 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Na sterowniku nie ma nigdzie pokazane że kocioł działa. Jest bodajże w oknie c1 stan pompy (włączona wyłączona). Dla k. g nie ma korekty tylko jest przesunięcie lub podniesienie."Korekta" dostosowuje temp. wody grzewczej do obecnej temp. w pomieszczeniu i podnosi albo obniża temp. czynnika grzewczego. Sprawdź wskazania temp. na sterowniku ze zwykłym termometrem pokojowym. Może jest źle ustawiony skoro było bardzo ciepło a sterownik nie osiągnął temp. wyłączenia. Przeczytaj dokładnie instruikcję sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 05.10.2014 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 to może tam gdzie wisi jest chłodniej niż w innych pomieszczeniach. niektóre sterowniki maja takie coś, że wyświetlaną temperaturę można zmienić względem tej zmienionej np. zeby pokazywalo 2 stopnie mniej niż to co zmierzył ale pewnie w tym sterowniku nie będzie czegoś takiego. stawiam na to że sterownik wisi w chłodniejszym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolh90 05.10.2014 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 (edytowane) Oto moje ustawienia na poziomie instalatora:stan - ok ciśnienie wody - 1,8 bar ciepła woda - wył. opóż.ochrony zamarz. - 4 h czas blokady pompy - wył. max wczesne nagrz. - 0 min. max wyprz wył - 0 min. ciągłe grzanie - wył. reguły regulatora - pokaż urządzenie grzewcze: stan - wył VF1- 32stOBIEG 1:ogrzewanie auto dzień do 22:00 temp. zadana pokojowa - 20 st C temp.nocna - 18 st C temp.zas. zadana - 0 st temperatura zasilania - 27st wł.tem pokój. termostat offset tryb-lato 1K krzywa grzewcza - 1,2temp.min. - 15st tryb auto wył. - EKO funkcja specjalna -brak Ciepła woda: zasobnik - aktywny tem. zasob.zadana - 55 stopni C tem. zasob.zadana jest - 46 stopni C pompa ładująca - wyłączona pompa cyrkulacyjna - wyłączona legionella - wylaczlegionella godz. 04:00 offset ładow. zasobn. 25K wybieg pompy ładuj - 5 min. Później podjadę kupić termometr i sprawdzę temperaturę.Sterownik wisi na półpiętrze i tam najchłodniej i brak kolo niego kaloryfera.I mamy na dole kaloryfery na full a u góry tak jak pisałem na 1.5 a w łazience na 3 i na dole jest jak na 18st cieplo natomiast u góry mamy chłodniej. A jak w tamtym roku mieliśmy kaloryfery na full u góry i na dole do było na odwrót z temperaturami. Edytowane 5 Października 2014 przez karolh90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolh90 05.10.2014 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 zużycie gazu w ciagu ostatniej doby to nie cale 6m3..troche duzo wedlug mnie i t omoze byc spowodowane zmiana KG?i moje ustawienia programow czasowych:C.O.:1: 6-82: 20-22temperatura na dzien 20st a na noc 18C.W.U.:-przygotowanie:1: 4:10-4:402: 6:10-6:403: 20:00-20:40cyrkulacja:1: 4:40-5:002: 6:40-7:003: 20:30-21:00 Może jeszcze skrócić te czasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolh90 05.10.2014 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 A i tryb pracy mam wybrany automatyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 05.10.2014 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 godziny CO ustaw tak jak jesteś w domu w dzień a nocną ustaw na noc i jak Cię nie ma w domu, nie ma co skracać czasu bo kocioł pójdzie z dużą mocą, bo musi wszystko wygrzać, od tego żeby nie grzał ciągle jest sterownik pokojowy, który wyłaczy kocioł ja sie nagrzeje cyrkulację ogranicz do minimum CWU jak się nagrzeje to kocioł i tak się nie włączy więc nie ma sensu dawać po pół godziny, jak rano tylko mycie żębów to może wystarczą resztki wody z wieczor dzień wcześniej, ja używam zimnej bo mi się nie chce czekać aż doleci temp zadana cwu to 55 czy 46? co to jest offset ladowania zasobnika? jaka temp idzie na wężownice? ogolnie sterownik powinien byc umieszczony w jakims pokoju a nie na polpietrze bo po co kontrolować temp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts