Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vaillant ecoTEC VC plus 246/3-5 jak oszczednie ustawic?

karolh90

Recommended Posts

• Odpowiedzi 213
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czyli termostat zadziałał?

Niby tak tak ale przy oszukaniu( podgrzanie farelką) odłączył dopiero 2"C wyżej ale dla mnie 20" to za mało. A przy 21"C grzeje jak zawsze korekta temperatury do 23"C nic nie dała po południu dzwonie. Myślę, że krzywa ok jeden w dół nie dogrzewa w górę w domu 22-23" dzisiaj przy zadanej 21" jest 21,5 i tak grzeje jak na korekcie.

Edytowane przez chudzi

Przy " korekcie" gdy temp. pomieszczenia zrównuje się z temperaturą zadaną w pomieszczeniu sterownik żąda od kotła obniżenia temperatury wody grzewczej aby nie przegrzać pomieszczenia w którym znajduje się sterownik. Tak działa "korekta"

Tak tylko ja chce mieć na Termostacie, a nie na Korekcie

Pisałem wcześniej: daj automat, termostat, obniż temp. zadaną pomieszczenia np. do 18oC , podnieś KG na 1,2, koło sterownika daj drugi termometr i obserwuj co się dzieje. Napisałeś że jak podgrzałeś sterownik to tryb " termostat" zadziałał.

Chodzi o sprawdzenie trybu "termostat"

Edytowane przez gersik

Pisałem wcześniej: daj automat, termostat, obniż temp. zadaną pomieszczenia np. do 18oC , podnieś KG na 1,2, koło sterownika daj drugi termometr i obserwuj co się dzieje. Napisałeś że jak podgrzałeś sterownik to tryb " termostat" zadziałał.

Chodzi o sprawdzenie trybu "termostat"

ok dałem 20oC krzywa 1,2 na razie nic się nie dzieje na sterowniku 21,5oC

edyt. 21oC już grzeje

Edytowane przez chudzi

Wygląda na to że problem jest w sterowniku. Szukaj serwisanta niech do Ciebie podjedzie.

I tak pan z serwisu już był krzywa 1,2 piec na maxa i tak jego wiedza się skończyła. Pan z infolinii stwierdził, że może obieg jest za krótki za mało wody itp. to może być przyczyną zalecił blokadę palnika do 60 min.