teres1719510421 05.10.2015 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Czy ktoś mógłby powiedzieć jak w kotle VCW PL 226/5-3 wejść do menu instalatora (serwisowego)? Na instalatora niestety nie mam co liczyć, umiał tylko podłączyć i wciąć pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 06.10.2015 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Kod d. 97 hasło 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 06.10.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Bardzo Ci dziękuję. Mam jeszcze pytanie o regulator Calormatic 350. W trybie czuwania (ogrzewanie wyłączone) pokazuje bzdurne temperatury wewnątrz pomieszczenia (jakieś 4-5°C mniej) np. dzisiaj pokazywał koło 15-16°C, a czuć było, że jest jakieś 20-21°C. Czy ktoś się może spotkał z takim przypadkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 06.10.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Bardzo Ci dziękuję. Mam jeszcze pytanie o regulator Calormatic 350. W trybie czuwania (ogrzewanie wyłączone) pokazuje bzdurne temperatury wewnątrz pomieszczenia (jakieś 4-5°C mniej) np. dzisiaj pokazywał koło 15-16°C, a czuć było, że jest jakieś 20-21°C. Czy ktoś się może spotkał z takim przypadkiem? W sterowniku powinna być możliwość kompensacji temperatury. A może pokazywał ci temperaturę zadaną? Kocioł działał? Siedziałem dużo nad vaillantami, wystarczy instrukcja dostępna na stronie jak nie masz i dojdziesz wszystkiego. A serwisanci to racja, raczej tragedia w wielu przypadkach. W zeszłym roku u znajomego tak ustawili kocioł, że zjadał mu nawet 12m3 gazu na dobę! Udało się nam zejść do średnio 4m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 07.10.2015 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Serwisant aby dobrze ustawić kocioł musiałby się przeprowadzić do klienta na pół zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 07.10.2015 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 W sterowniku powinna być możliwość kompensacji temperatury. A może pokazywał ci temperaturę zadaną? Kocioł działał? Siedziałem dużo nad vaillantami, wystarczy instrukcja dostępna na stronie jak nie masz i dojdziesz wszystkiego. A serwisanci to racja, raczej tragedia w wielu przypadkach. W zeszłym roku u znajomego tak ustawili kocioł, że zjadał mu nawet 12m3 gazu na dobę! Udało się nam zejść do średnio 4m3. Korekta jest tylko +/- 3 stopnie. Przywrócę go do nastaw fabrycznych i spróbuję od nowa wszystko ustawić. Serwisant aby dobrze ustawić kocioł musiałby się przeprowadzić do klienta na pół zimy. Racja, dlatego najlepiej samemu czytać instrukcje - wtedy można spędzać duuużo czasu w kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 07.10.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Serwisant aby dobrze ustawić kocioł musiałby się przeprowadzić do klienta na pół zimy. nie jest to prawdą. Jak się zna na rzeczy to wszystko idzie zrobić do 60 minut. Serwisant powinien wiedzieć co i jak zrobić by użytkownik płacił jak najmniej za gaz. A tak w ogóle to są tańsze rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.10.2015 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 nie jest to prawdą. Jak się zna na rzeczy to wszystko idzie zrobić do 60 minut. Serwisant powinien wiedzieć co i jak zrobić by użytkownik płacił jak najmniej za gaz. A tak w ogóle to są tańsze rozwiązania. fachowiec.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 07.10.2015 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Nie ma szans aby w 60 minut ustawić piec do danego domu.On Ci ustawi standartowo.Z skad ma wiedzieć jaka krzywa w danym domu będzie odpowiednia? U mnie dobre kilkanaście dni ustawiałem i tak nie mam idealnie ustawionej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 07.10.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Nie ma szans aby w 60 minut ustawić piec do danego domu.On Ci ustawi standartowo.Z skad ma wiedzieć jaka krzywa w danym domu będzie odpowiednia? U mnie dobre kilkanaście dni ustawiałem i tak nie mam idealnie ustawionej. Bo prawda jest taka, że krzywej nie da się w zasadzie ustawić raz na zawsze tylko trzeba dokonywać jej przesunięć. Ale co do tych 60 minut to jak ktoś w miarę się orientuje to nie ustawi w nowym standardowo docieplonym domu krzywej na poziomie 1,2! A ja takich przypadków widziałem pełno. Instalator/serwisant podpiął piec zrobił paragonik i tyle. Zwykle co robię z vaillantami to zmniejszam moce (starsze typy), ustawiam krzywą w oparciu o doświadczenia z różnymi budynkami, grzanie wody pod domowników itd. Może ktoś wierzyć lub nie ale można wycisnąć dużo... a ty kolego masz dom 90m2 i ile kosztowało cię ogrzewanie, cwu oraz gotowanie w zeszłym sezonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.10.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Bo prawda jest taka, że krzywej nie da się w zasadzie ustawić raz na zawsze tylko trzeba dokonywać jej przesunięć. Ale co do tych 60 minut to jak ktoś w miarę się orientuje to nie ustawi w nowym standardowo docieplonym domu krzywej na poziomie 1,2! A ja takich przypadków widziałem pełno. Instalator/serwisant podpiął piec zrobił paragonik i tyle. Zwykle co robię z vaillantami to zmniejszam moce (starsze typy), ustawiam krzywą w oparciu o doświadczenia z różnymi budynkami, grzanie wody pod domowników itd. Może ktoś wierzyć lub nie ale można wycisnąć dużo... krzywa zależy od tego na jakie parametry zaprojektowano instalacje a nie jak jest dom zaizolowany, można dać malutkie grzejniczki i grzac na 70 stopni a mozna w tym samym domu zrobic podlogowke na 35 stopni. Krzywą da się ustawić raz na zawsze, tylko w okresach przejsciowych regulator pokojowy będzie wyłączał ogrzewanie przy dużym nasłonecznieniu ale nie ma sensu nic przestawiac, poza tym ambitniejsze sterowniki uwzgledniaja wplyw temp. wewnetrznej i same dokonuja korekt. ustawianie temp. , krzywych itp. trzeba wytłumaczyć użytkownikowi i sam musi doregulowac kilka razy jak chce miec optymalnie, chociaż to jest bardziej dla zasady niż dużych oszczednosci przy wspolczesnym budownictwie, tk jak ktoś zauważył serwisant nie zna budynku i tak jak napisalem systemy grzewcze pracuja na rożnych temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.10.2015 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 krzywa zależy od tego na jakie parametry zaprojektowano instalacje a nie jak jest dom zaizolowany, można dać malutkie grzejniczki i grzac na 70 stopni a mozna w tym samym domu zrobic podlogowke na 35 stopni. Krzywą da się ustawić raz na zawsze, tylko w okresach przejsciowych regulator pokojowy będzie wyłączał ogrzewanie przy dużym nasłonecznieniu ale nie ma sensu nic przestawiac, poza tym ambitniejsze sterowniki uwzgledniaja wplyw temp. wewnetrznej i same dokonuja korekt. ustawianie temp. , krzywych itp. trzeba wytłumaczyć użytkownikowi i sam musi doregulowac kilka razy jak chce miec optymalnie, chociaż to jest bardziej dla zasady niż dużych oszczednosci przy wspolczesnym budownictwie, tk jak ktoś zauważył serwisant nie zna budynku i tak jak napisalem systemy grzewcze pracuja na rożnych temp. Jak jest dom dobrze zaizolowany to można dać malutkie grzejniczki i nie grzać 70c tylko mniej z resztą centralne ogrzewanie będzie powoli stawać się przeżytkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 11.10.2015 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 a ty kolego masz dom 90m2 i ile kosztowało cię ogrzewanie, cwu oraz gotowanie w zeszłym sezonie? Zuzylem około 1500L gazu.Gaz można kupic od 1,50 lub za 3,00 wiec latwo można sobie policzyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 12.10.2015 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 krzywa zależy od tego na jakie parametry zaprojektowano instalacje a nie jak jest dom zaizolowany, można dać malutkie grzejniczki i grzac na 70 stopni a mozna w tym samym domu zrobic podlogowke na 35 stopni. Krzywą da się ustawić raz na zawsze, tylko w okresach przejsciowych regulator pokojowy będzie wyłączał ogrzewanie przy dużym nasłonecznieniu ale nie ma sensu nic przestawiac, poza tym ambitniejsze sterowniki uwzgledniaja wplyw temp. wewnetrznej i same dokonuja korekt. ustawianie temp. , krzywych itp. trzeba wytłumaczyć użytkownikowi i sam musi doregulowac kilka razy jak chce miec optymalnie, chociaż to jest bardziej dla zasady niż dużych oszczednosci przy wspolczesnym budownictwie, tk jak ktoś zauważył serwisant nie zna budynku i tak jak napisalem systemy grzewcze pracuja na rożnych temp. Witam, czy orientujesz się jak ma się prędkość przepływu do oddawanego ciepła .Wszędzie szukam informacji co jest bardziej korzystne ,mały przepływ czy duży przepływ i ewentualnie czy to zależy od temperatury zasilania czy od Delty T. Może ktoś chętny przedstawić swoją teorię a może praktykę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 12.10.2015 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 wiekszy przeplyw to wieksza temp powrotu czyli srednia temp idzie w gore a razem z nią mocdo zmniejszenia oddawanej mocy można zastosować regulacje ilościową (mniejszy przepływ) lub jakościową (niższa temp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 12.10.2015 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Załóżmy że jadę na niskich temperaturach rzędu 29-36*C ( pogodówka steruje ) czyli rozumiem że większy przepływ jest korzystniejszy ,teraz Detla T wynosi około 4-5*C . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 13.10.2015 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 poniżej pełnej kondensacji (czyli poniżej ~50 stopni) sprawność zmienia się symbolicznie, detla t 7-8 stopni w zupełności wystarczy, przy pompach starego typu nie używa się pierwszego biegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 13.10.2015 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 A pod jakim kodem d. można zmienić predkosci pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 13.10.2015 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 apropo ustawienia Vaillanta to bardzo pomocny był te watek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?233512-vaillant-ecotec-206-5-5-Dużo-Pali-Jak-optymalnie-ustawić Dzieki niemu ustawiłem sobie kocioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.10.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Zuzylem około 1500L gazu.Gaz można kupic od 1,50 lub za 3,00 wiec latwo można sobie policzyc no to nie łatwo policzyć bo ile przyjąć 1,5 zł/l 2,5 zł/l czy 3 zł/l? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts