CafeDelTom27 12.12.2015 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 no to nie łatwo policzyć bo ile przyjąć 1,5 zł/l 2,5 zł/l czy 3 zł/l? To sobie prosze przyjac dowolna wartosc za gaz .jezeli kupujesz gaz od dzierzawcy butli to 3zł a jak jestes "wolnym ptakiem" to 1,5 i wiesz ile zaplacisz za sezon.Proste. Mam pytane czy jest mozliwosc ustawienia w kodach vaillanta aby podczas grzania C.O. tez grzało mi od razu C.W.U.. U mnie jest tak: jak jest .grzeje c.o. i jest zapotrzebowanie na c.w.u. to grzanie sie wylacza ( palnik gasnie) zaczyna grzac c.w.u.( zapala palnik) potem jak nagrzeje c.w.u. palnik gasnie i znow zapala palnik do c.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 12.12.2015 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 (edytowane) To sobie prosze przyjac dowolna wartosc za gaz .jezeli kupujesz gaz od dzierzawcy butli to 3zł a jak jestes "wolnym ptakiem" to 1,5 i wiesz ile zaplacisz za sezon.Proste. Mam pytane czy jest mozliwosc ustawienia w kodach vaillanta aby podczas grzania C.O. tez grzało mi od razu C.W.U.. U mnie jest tak: jak jest .grzeje c.o. i jest zapotrzebowanie na c.w.u. to grzanie sie wylacza ( palnik gasnie) zaczyna grzac c.w.u.( zapala palnik) potem jak nagrzeje c.w.u. palnik gasnie i znow zapala palnik do c.o. edit. Sprawdź pozycje D.035 D.035 Pozycja 3-drogowego zaworu przełą- czającego 0 = tryb ogrzewania 40 = praca równoległa (pozycja środkowa) 100 = tryb ciepłej wody ewentualnie D.070 Ustawianie pozycji 3-drogowego zaworu przełączającego 0 = normalna praca 1 = pozycja środkowa (praca równoległa) 2 = pozycja tylko tryb ogrzewania Edytowane 12 Grudnia 2015 przez uris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 13.12.2015 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Dziekuje za infod.35 mam na 0( zero) i jest nie do zmienienia.D.70 mialem na 0(zero) ale na 1 nie widze roznicy.Sprobuje jescze na 2 ustawic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radecki1987 27.12.2015 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Panowie, czy istnieje możliwość sprawdzenia gdzieś w komputerze kotła ile gazu spalił przez ostatnie 24h ? pobieram gaz ze zbiornika a nie z instalacji gazowej więc nie mam licznika a chciałbym również skontrolować ile pobiera gazu w ciągu doby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 27.12.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Panowie, czy istnieje możliwość sprawdzenia gdzieś w komputerze kotła ile gazu spalił przez ostatnie 24h ? pobieram gaz ze zbiornika a nie z instalacji gazowej więc nie mam licznika a chciałbym również skontrolować ile pobiera gazu w ciągu doby Nie sprawdzisz.jedynie możesz zobaczyć ile godzin pracował.też mam LPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radecki1987 28.12.2015 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Ok, dzisiaj uruchomiłem piec na nowo jako że zbliżają się mrozy, temp na dzień i noc ustawiona na 15*C, może ten temat wzbudza więcej uwagi więc pozwolę sobie wrzucić tutaj zdjęcia z ustawieniami mojego pieca, zdjęcia bezpośrednio z pieca i ze sterownika zamontowanego w salonie, co o takich ustawieniach sądzicie ? c.w.u zmniejszone na minimum - wyłączone nie mogę tylko wejść na piecu w tryb serwisowy, nie znam kodu, ktoś podpowie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 28.12.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Tryb serwisowy w kotle czy w tym na scianie chcesz znac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radecki1987 28.12.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 w kotle, ten na scianie wchodze bez problemu, w kotle natomiast jest jakis inny niz same zera, w instrukcji nie znalazlem, co uwazasz o moich ustawieniach ?? cos zmieniac ?? ogolnie to w ustawieniach serwisowych kotla sa bardziej istotne rzeczy do nastawienia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 28.12.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 W kotle kod D.97 ma hasło 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 28.12.2015 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 @CafeDelTom27 Sprawdzałem te opcje odnośnie CWU D.035 nie mogę zmienić a D.070 jak ustawie na 1 = pozycja środkowa (praca równoległa) to nie grzeje CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 29.12.2015 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 A będziesz próbował ustawić D.70 na pozycję 2 i dac nam znać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 29.12.2015 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 w kotle, ten na scianie wchodze bez problemu, w kotle natomiast jest jakis inny niz same zera, w instrukcji nie znalazlem, co uwazasz o moich ustawieniach ?? cos zmieniac ?? ogolnie to w ustawieniach serwisowych kotla sa bardziej istotne rzeczy do nastawienia ? u mnie sprawdza sie Termostat.ustaw sobie blokadę palnika oraz wybieg pompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 29.12.2015 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 (edytowane) w kotle, ten na scianie wchodze bez problemu, w kotle natomiast jest jakis inny niz same zera, w instrukcji nie znalazlem, co uwazasz o moich ustawieniach ?? cos zmieniac ?? ogolnie to w ustawieniach serwisowych kotla sa bardziej istotne rzeczy do nastawienia ? Sposobów grzania jest kilka i trzeba samemu spróbować przy którym czujesz się najlepiej i kocioł najmniej połyka gazu . Ja np grzeje wedle krzywej grzewczej i pogodówki ,do tego mam załączoną korektę . Ostatnio grzałem dla próby na opcji termostat ale temp zasilania była ustawiona na sztywno na 40*C i też działało dobrze . Najgorsza opcja według mnie to grzanie według krzywej grzewczej - pogodówki - termostatu ,system jest bardzo powolny co skutkuje dużym dyskomfortem . Czy ten twój CM470 ma już opcje adaptacji krzywej grzania ? Edytowane 29 Grudnia 2015 przez uris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radecki1987 29.12.2015 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Sposobów grzania jest kilka i trzeba samemu spróbować przy którym czujesz się najlepiej i kocioł najmniej połyka gazu . Ja np grzeje wedle krzywej grzewczej i pogodówki ,do tego mam załączoną korektę . Ostatnio grzałem dla próby na opcji termostat ale temp zasilania była ustawiona na sztywno na 40*C i też działało dobrze . Najgorsza opcja według mnie to grzanie według krzywej grzewczej - pogodówki - termostatu ,system jest bardzo powolny co skutkuje dużym dyskomfortem . Czy ten twój CM470 ma już opcje adaptacji krzywej grzania ? cm470 jest czarny, mój biały, wygląda że jest to CM350f powiem szczerze że rozumiem o czym mówisz tylko nie za bardzo mi to ilustruje co rozumieć pod pojęciem grzania na opcji np. krzywej grzewczej i pogodówki, tzn rozumiem że cały układ swoje działanie opiera na wskazaniach czujnika pogodowego i wyznacznika nastawów jakim jest krzywa grzewcza ale kompletnie nie wiem jakie ustawienia wprowadzić aby działało to właśnie w tej opcji, obecnie mam takie ustawienia jak na zdjęciach które wrzuciłem wyżej, na dworze 0*C a w domu utrzymana zadana 15*C, niestety nie mam teraz możliwości kontrolowania pracy pieca i nie wiem jak to wygląda z załączaniem itd u mnie sprawdza sie Termostat.ustaw sobie blokadę palnika oraz wybieg pompa. Blokada palnika jest ustawiona, co dokładnie masz na myśli bo napisałeś żeby ustawić sobie blokadę palnika i wybieg pompy czyli o co dokładnie chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 29.12.2015 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 cm470 jest czarny, mój biały, wygląda że jest to CM350f powiem szczerze że rozumiem o czym mówisz tylko nie za bardzo mi to ilustruje co rozumieć pod pojęciem grzania na opcji np. krzywej grzewczej i pogodówki, tzn rozumiem że cały układ swoje działanie opiera na wskazaniach czujnika pogodowego i wyznacznika nastawów jakim jest krzywa grzewcza ale kompletnie nie wiem jakie ustawienia wprowadzić aby działało to właśnie w tej opcji, obecnie mam takie ustawienia jak na zdjęciach które wrzuciłem wyżej, na dworze 0*C a w domu utrzymana zadana 15*C, niestety nie mam teraz możliwości kontrolowania pracy pieca i nie wiem jak to wygląda z załączaniem itd Blokada palnika jest ustawiona, co dokładnie masz na myśli bo napisałeś żeby ustawić sobie blokadę palnika i wybieg pompy czyli o co dokładnie chodzi ? Tak naprawdę ustawień nie ma zbyt wiele , widzę że masz włączony tryb ECO on działa tylko poza przedziałami czasowymi i bodajże poniżej 4*C ( Krótko mówiąc docelowo nie będziesz go używał ) to 15C* to rozumiem na czas wykończenia domu ? . Grzanie według czujnika pogodowego i krzywej grzewczej odbywa się na zasadzie że kocioł w zależności od tego jaka temperatura jest na zewnątrz dobiera odpowiednią temperaturę zasilania ( jest ona dynamiczna - im zimniej tym temp zasilania wyższa - im cieplej na wewnątrz tym temp zasilania niższa ) Do tego dochodzą 3 opcje ( brak wpływu czujnika wewnętrznego - korekta - termostat ) Zasadniczo na temat vailanta powiedziano już chyba wszystko i naprawdę tu na FM i na elektrodzie jest sporo tematów które objaśniają wszystko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radecki1987 30.12.2015 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Tak naprawdę ustawień nie ma zbyt wiele , widzę że masz włączony tryb ECO on działa tylko poza przedziałami czasowymi i bodajże poniżej 4*C ( Krótko mówiąc docelowo nie będziesz go używał ) to 15C* to rozumiem na czas wykończenia domu ? . Grzanie według czujnika pogodowego i krzywej grzewczej odbywa się na zasadzie że kocioł w zależności od tego jaka temperatura jest na zewnątrz dobiera odpowiednią temperaturę zasilania ( jest ona dynamiczna - im zimniej tym temp zasilania wyższa - im cieplej na wewnątrz tym temp zasilania niższa ) Do tego dochodzą 3 opcje ( brak wpływu czujnika wewnętrznego - korekta - termostat ) Zasadniczo na temat vailanta powiedziano już chyba wszystko i naprawdę tu na FM i na elektrodzie jest sporo tematów które objaśniają wszystko . Dokładnie, w domu jeszcze nikt nie przebywa na stałe, z wykończeniem wchodzę od 7go stycznia i zostało tylko gładzenie, malowanie ścian i położenie paneli, mrozy idą to trochę ciepła nie zaszkodzi Czyli rozumiem ze ustawienie na termostat reguluje pracę pieca na podstawie odczytów temp ze sterownika pokojowego, brak wpływu czujnika pokojowego sprawia że piec pracuje wyłącznie w odniesieniu do nastawionej temp wody c.o, jak spada to się włącza, jak osiąga zadaną to wyłącza, w tej opcji trzeba po prostu dojść jaka temp ustawić na piecu aby w domu była np 21*C, to chyba dobre na podłogowe ogrzewanie gdzie mało strat ciepła tak ? A jak pracuje układ w odniesieniu do korekty ? Głównie zależy mi na wykorzystaniu pełnej sprawności pieca tak aby było komfortowo ale i nie zużywając za dużo gazu, obecnie na sterowniku pokojowym ładnie pokazuje że temp w pokoju jest taka jak zadana, termostaty na grzejnikach na 3 a w pokoju gdzie wisi czujnik na maksa, wygląda ze mój układ pracuje w odniesieniu oldo termostatu tylko nie mam kontroli nad tym ile spala gazu i jak często załącza się piec, Gdzie można sprawdzić ilość załączeń pieca i co ewentualnie sugerował byś zmienić/ustawić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 30.12.2015 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Tak naprawdę ustawień nie ma zbyt wiele , widzę że masz włączony tryb ECO on działa tylko poza przedziałami czasowymi i bodajże poniżej 4*C ( Krótko mówiąc docelowo nie będziesz go używał ) to 15C* to rozumiem na czas wykończenia domu ? . Grzanie według czujnika pogodowego i krzywej grzewczej odbywa się na zasadzie że kocioł w zależności od tego jaka temperatura jest na zewnątrz dobiera odpowiednią temperaturę zasilania ( jest ona dynamiczna - im zimniej tym temp zasilania wyższa - im cieplej na wewnątrz tym temp zasilania niższa ) Do tego dochodzą 3 opcje ( brak wpływu czujnika wewnętrznego - korekta - termostat ) Zasadniczo na temat vailanta powiedziano już chyba wszystko i naprawdę tu na FM i na elektrodzie jest sporo tematów które objaśniają wszystko . Grzanie w trybie termostat również bierze pod uwagę czujnik pogodowy. Kocioł dostosowywuje temperaturę zaisilania zgodnie z ustawioną krzywą. Krzywa również ma znaczenie przy grzaniu na termostat, oczywiście jak temperatura zostanie osiągnięta tak kocioł się wyłączy. Testując różne rozwiązania od brak, korekta, termostat najtaniej grzanie wychodziło na tym ostatnim trybie ale komfort gorszy. Korekta pośrednio natomiast najdrożej grzał przy ustawieniu brak. Testowane na 4 domach. Wszyscy pozostali przy funkcji termostat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 30.12.2015 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Dokładnie, w domu jeszcze nikt nie przebywa na stałe, z wykończeniem wchodzę od 7go stycznia i zostało tylko gładzenie, malowanie ścian i położenie paneli, mrozy idą to trochę ciepła nie zaszkodzi Czyli rozumiem ze ustawienie na termostat reguluje pracę pieca na podstawie odczytów temp ze sterownika pokojowego, brak wpływu czujnika pokojowego sprawia że piec pracuje wyłącznie w odniesieniu do nastawionej temp wody c.o, jak spada to się włącza, jak osiąga zadaną to wyłącza, w tej opcji trzeba po prostu dojść jaka temp ustawić na piecu aby w domu była np 21*C, to chyba dobre na podłogowe ogrzewanie gdzie mało strat ciepła tak ? A jak pracuje układ w odniesieniu do korekty ? Głównie zależy mi na wykorzystaniu pełnej sprawności pieca tak aby było komfortowo ale i nie zużywając za dużo gazu, obecnie na sterowniku pokojowym ładnie pokazuje że temp w pokoju jest taka jak zadana, termostaty na grzejnikach na 3 a w pokoju gdzie wisi czujnik na maksa, wygląda ze mój układ pracuje w odniesieniu oldo termostatu tylko nie mam kontroli nad tym ile spala gazu i jak często załącza się piec, Gdzie można sprawdzić ilość załączeń pieca i co ewentualnie sugerował byś zmienić/ustawić ? Korekta pracuje w zasadzie podobnie jak na brak z tym że bierze pod uwagę odczyty z termostatu. Brak to sama pogodówka i trzeba dobrze krzywą dobrać co w zasadzie się raczej nie udaje idealnie bo i tak trzeba robić tzw. przesunięcie krzywej...ale każdy dom jest inny. Pisałem powyżej że testując tryby grzania najtaniej wychodził Termostat z dobrze dobraną krzywą. Najważniejszym kryterium co do splalania to stopień zaizolowania domu. NIe będziesz miał kontroli nad ilością spalanego gazu. Potem ustawienia. Jak dom masz zaizolowany ile m2? Jaka krzywa grzewcza? kocioł często się włącza i wyłącza? Edytowane 30 Grudnia 2015 przez oszczednyGrześ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 30.12.2015 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Dokładnie, w domu jeszcze nikt nie przebywa na stałe, z wykończeniem wchodzę od 7go stycznia i zostało tylko gładzenie, malowanie ścian i położenie paneli, mrozy idą to trochę ciepła nie zaszkodzi Czyli rozumiem ze ustawienie na termostat reguluje pracę pieca na podstawie odczytów temp ze sterownika pokojowego, brak wpływu czujnika pokojowego sprawia że piec pracuje wyłącznie w odniesieniu do nastawionej temp wody c.o, jak spada to się włącza, jak osiąga zadaną to wyłącza, w tej opcji trzeba po prostu dojść jaka temp ustawić na piecu aby w domu była np 21*C, to chyba dobre na podłogowe ogrzewanie gdzie mało strat ciepła tak ? A jak pracuje układ w odniesieniu do korekty ? Głównie zależy mi na wykorzystaniu pełnej sprawności pieca tak aby było komfortowo ale i nie zużywając za dużo gazu, obecnie na sterowniku pokojowym ładnie pokazuje że temp w pokoju jest taka jak zadana, termostaty na grzejnikach na 3 a w pokoju gdzie wisi czujnik na maksa, wygląda ze mój układ pracuje w odniesieniu oldo termostatu tylko nie mam kontroli nad tym ile spala gazu i jak często załącza się piec, Gdzie można sprawdzić ilość załączeń pieca i co ewentualnie sugerował byś zmienić/ustawić ? Brak wpływu oznacza to że jak otworzysz wszystkie okna w domu na oścież to Cm470 nie da żadnego sygnału że w domu jest mróz Pierwsze co się robi to się szuka KG ale to myślę że doczytałeś jak się robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radecki1987 30.12.2015 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Korekta pracuje w zasadzie podobnie jak na brak z tym że bierze pod uwagę odczyty z termostatu. Brak to sama pogodówka i trzeba dobrze krzywą dobrać co w zasadzie się raczej nie udaje idealnie bo i tak trzeba robić tzw. przesunięcie krzywej...ale każdy dom jest inny. Pisałem powyżej że testując tryby grzania najtaniej wychodził Termostat z dobrze dobraną krzywą. Najważniejszym kryterium co do splalania to stopień zaizolowania domu. NIe będziesz miał kontroli nad ilością spalanego gazu. Potem ustawienia. Jak dom masz zaizolowany ile m2? Jaka krzywa grzewcza? kocioł często się włącza i wyłącza? A więc jest to mały domek parterowy 80m2, zbudowany z gotowych elementów (ścian kompletnie zmontowanych w fabryce), konstrukcja ścian zewnętrznych zaczynając od strony zewnętrznej: puc - styropian elewacyjny λD=0,040 W/(m∙K) 120mm - płyta farmacel - konstrukcja ściany z krawędziaków z drewna iglastego 180mm - w środku wełna mineralna λD=0,035 W/(m∙K) 180mm - folia paroizolacyjna - płyta farmacel, Poddasze nieużytkowe, konstrukcja dachu wiązarowa, strop od góry (poddasza): wełna mineralna λD=0,035 W/(m∙K) 220mm - płyta OSB - folia paroizolacyjna - płyta kartonowo gipsowa Ogólnie cały dom jest "owinięty" folią paroizolacyjną łącznie ze ścianami działowymi, okna 5cio komorowe, 3 szybowe, Wykonawca twierdzi że dom jest bardzo szczelny, posiadam też wentylację mechaniczną z rekuperatorem ale czekam na serwis, do 15go stycznia ma zostać uruchomiona, Krzywa grzewcza ustawiona na 1, z racji że nie mam czasu na dłuższy pobyt w domu to nie wiem jak wygląda praca pieca Brak wpływu oznacza to że jak otworzysz wszystkie okna w domu na oścież to Cm470 nie da żadnego sygnału że w domu jest mróz Pierwsze co się robi to się szuka KG ale to myślę że doczytałeś jak się robi. Czytałem ale jeszcze musze doczytać żeby dokładnie zrozumieć, mimo wszystko jeśli możesz to łopatologiczne wyjaśnienie mile widziane Edytowane 30 Grudnia 2015 przez radecki1987 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts