uris 30.12.2015 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Grzanie w trybie termostat również bierze pod uwagę czujnik pogodowy. Kocioł dostosowywuje temperaturę zaisilania zgodnie z ustawioną krzywą. Krzywa również ma znaczenie przy grzaniu na termostat, oczywiście jak temperatura zostanie osiągnięta tak kocioł się wyłączy. Testując różne rozwiązania od brak, korekta, termostat najtaniej grzanie wychodziło na tym ostatnim trybie ale komfort gorszy. Korekta pośrednio natomiast najdrożej grzał przy ustawieniu brak. Testowane na 4 domach. Wszyscy pozostali przy funkcji termostat. Krzywa ma znaczenia i przy termostacie i przy korekcie i przy brak wpływu , zawsze jest brana pod uwagę przy tych opcjach o ile na CM470 nie ustawisz minimalnej temp zasilania np na 40*C to w tedy KG już nie jest brana pod uwagę z w/w przypadków . Co do opcji brak wpływu to przeważnie problem pojawia się w słoneczne dni ,przy innej pogodzie raczej nie mam u siebie problemu że przegrzewa lub nie dogrzewa . Korekt to kompromis pomiędzy komfortem i kosztami , jak termostat to tylko ustawiona temp na sztywno 40*C ,system jest w stanie szybko reagować na histerezę 0,5*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 30.12.2015 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 A więc jest to mały domek parterowy 80m2, zbudowany z gotowych elementów (ścian kompletnie zmontowanych w fabryce), konstrukcja ścian zewnętrznych zaczynając od strony zewnętrznej: puc - styropian elewacyjny λD=0,040 W/(m∙K) 120mm - płyta farmacel - konstrukcja ściany z krawędziaków z drewna iglastego 180mm - w środku wełna mineralna λD=0,035 W/(m∙K) 180mm - folia paroizolacyjna - płyta farmacel, Poddasze nieużytkowe, konstrukcja dachu wiązarowa, strop od góry (poddasza): wełna mineralna λD=0,035 W/(m∙K) 220mm - płyta OSB - folia paroizolacyjna - płyta kartonowo gipsowa Ogólnie cały dom jest "owinięty" folią paroizolacyjną łącznie ze ścianami działowymi, okna 5cio komorowe, 3 szybowe, Wykonawca twierdzi że dom jest bardzo szczelny, posiadam też wentylację mechaniczną z rekuperatorem ale czekam na serwis, do 15go stycznia ma zostać uruchomiona, Krzywa grzewcza ustawiona na 1, z racji że nie mam czasu na dłuższy pobyt w domu to nie wiem jak wygląda praca pieca Czytałem ale jeszcze musze doczytać żeby dokładnie zrozumieć, mimo wszystko jeśli możesz to łopatologiczne wyjaśnienie mile widziane Jakie masz zapotrzebowanie na grzanie dla tego domu? Pewnie nieduże... Kto ci ten gaz podsunął na myśl. Ten kocioł masz ten opisywany w temacie?! 236-3-5? Przecież to znów jest przewymiarowane... Czemu aż do 15tego musisz czekać? Ja jak robię instalację to uruchamiam reku od razu. Instalacja to 1-2 dni i włączamy. Robię też test szczelności jako standard. Łatwo sprawdzić czy dom tak szczelny jak mówią. Jaki masz ten reku...? Tak mały dom, szczelny, dobrze izolowany można by ogrzać bardzo tanio na systemie pompa powietrzna plus grzejniki elektryczne czy maty/folie... A i instalacja tania. Szkoda że nie wiesz ile gazu ci idzie teraz. O grzaniu na "brak" już pisałem, że bierze tylko pod uwagę wypadkową krzywej wraz z temp.na zewnątrz i chodzi kocioł bez przerwy... (tzn. jak dostanie za ciepły powrót to się wyłącza a potem znów jazda od nowa). U Ciebie na pewno kocioł będzie taktował jak szalony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 30.12.2015 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Korekta pracuje w zasadzie podobnie jak na brak z tym że bierze pod uwagę odczyty z termostatu. Brak to sama pogodówka i trzeba dobrze krzywą dobrać co w zasadzie się raczej nie udaje idealnie bo i tak trzeba robić tzw. przesunięcie krzywej...ale każdy dom jest inny. Pisałem powyżej że testując tryby grzania najtaniej wychodził Termostat z dobrze dobraną krzywą. Najważniejszym kryterium co do splalania to stopień zaizolowania domu. NIe będziesz miał kontroli nad ilością spalanego gazu. Potem ustawienia. Jak dom masz zaizolowany ile m2? Jaka krzywa grzewcza? kocioł często się włącza i wyłącza? Nie pracuje podobnie ,wręcz bym powiedziała że się bardzo różni od termostatu . CM470 bada cały czas temp w pomieszczeniu i w zależności czy temp rośnie czy maleje koryguje temp zasilania jak i długość pracy kotła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 30.12.2015 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Krzywa ma znaczenia i przy termostacie i przy korekcie i przy brak wpływu , zawsze jest brana pod uwagę przy tych opcjach o ile na CM470 nie ustawisz minimalnej temp zasilania np na 40*C to w tedy KG już nie jest brana pod uwagę z w/w przypadków . Co do opcji brak wpływu to przeważnie problem pojawia się w słoneczne dni ,przy innej pogodzie raczej nie mam u siebie problemu że przegrzewa lub nie dogrzewa . Korekt to kompromis pomiędzy komfortem i kosztami , jak termostat to tylko ustawiona temp na sztywno 40*C ,system jest w stanie szybko reagować na histerezę 0,5*C Nie odnoszę się do sytuacji ustawiania temp. zasilania na sztywno... według mnie lepiej poszukać w miarę krzywej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 30.12.2015 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Nie pracuje podobnie ,wręcz bym powiedziała że się bardzo różni od termostatu . CM470 bada cały czas temp w pomieszczeniu i w zależności czy temp rośnie czy maleje koryguje temp zasilania jak i długość pracy kotła . Zatem piszę "podobnie jak na brak z tym że bierze pod uwagę odczyty z termostatu. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 30.12.2015 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 A więc jest to mały domek parterowy 80m2, zbudowany z gotowych elementów (ścian kompletnie zmontowanych w fabryce), konstrukcja ścian zewnętrznych zaczynając od strony zewnętrznej: puc - styropian elewacyjny λD=0,040 W/(m∙K) 120mm - płyta farmacel - konstrukcja ściany z krawędziaków z drewna iglastego 180mm - w środku wełna mineralna λD=0,035 W/(m∙K) 180mm - folia paroizolacyjna - płyta farmacel, Poddasze nieużytkowe, konstrukcja dachu wiązarowa, strop od góry (poddasza): wełna mineralna λD=0,035 W/(m∙K) 220mm - płyta OSB - folia paroizolacyjna - płyta kartonowo gipsowa Ogólnie cały dom jest "owinięty" folią paroizolacyjną łącznie ze ścianami działowymi, okna 5cio komorowe, 3 szybowe, Wykonawca twierdzi że dom jest bardzo szczelny, posiadam też wentylację mechaniczną z rekuperatorem ale czekam na serwis, do 15go stycznia ma zostać uruchomiona, Krzywa grzewcza ustawiona na 1, z racji że nie mam czasu na dłuższy pobyt w domu to nie wiem jak wygląda praca pieca Czytałem ale jeszcze musze doczytać żeby dokładnie zrozumieć, mimo wszystko jeśli możesz to łopatologiczne wyjaśnienie mile widziane Na CM470 ustawiasz obniżenie ,temp dzienna i nocna ustawiona na taką samą ,brak wpływu ,jak to zrobisz to możesz zacząć szukać KG czyli . Dajesz czas systemowi na adaptacje czyli około 1-2 dni po tym czasie jak jest temperatura poniżej zadanej podnosisz KG o X wartość i znowu czekasz minimum 1 dobę , gdy za mocno podniesiesz KG i jest za ciepło w domu to ją obniżasz .Proponuję robić kroki co 0,5 bo inaczej to nie dojdziesz do ładu no i to szukanie KG w momencie jak już nie będzie żadnych prac w domu .Jak już trafisz to system na samym czujniku pogodowym powinien utrzymywać temperaturę w domu ,oczywiście jak słonce dogrzeje w domu to musisz brać na to poprawkę i nie kręcić KG bo to ci nic nie da . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 30.12.2015 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Zatem piszę "podobnie jak na brak z tym że bierze pod uwagę odczyty z termostatu. " Ja bym tu nie używał słowa podobnie bo to zbyt ogólnikowe ,jak sama nazwa mówi korekta koryguje czyli dostosowuje do danego momentu ,termostat robi on/off Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radecki1987 30.12.2015 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Jakie masz zapotrzebowanie na grzanie dla tego domu? Pewnie nieduże... Kto ci ten gaz podsunął na myśl. Ten kocioł masz ten opisywany w temacie?! 236-3-5? Przecież to znów jest przewymiarowane... Czemu aż do 15tego musisz czekać? Ja jak robię instalację to uruchamiam reku od razu. Instalacja to 1-2 dni i włączamy. Robię też test szczelności jako standard. Łatwo sprawdzić czy dom tak szczelny jak mówią. Jaki masz ten reku...? Tak mały dom, szczelny, dobrze izolowany można by ogrzać bardzo tanio na systemie pompa powietrzna plus grzejniki elektryczne czy maty/folie... A i instalacja tania. Szkoda że nie wiesz ile gazu ci idzie teraz. O grzaniu na "brak" już pisałem, że bierze tylko pod uwagę wypadkową krzywej wraz z temp.na zewnątrz i chodzi kocioł bez przerwy... (tzn. jak dostanie za ciepły powrót to się wyłącza a potem znów jazda od nowa). U Ciebie na pewno kocioł będzie taktował jak szalony. Hmm zapotrzebowanie na ciepło musze poszukać w dokumentacji albo ustalić u kierownika budowy bo nawet nie wiem, ogólnie ogrzewanie jak i cała reszta była zawarta w cenie domu i nic nie zmieniałem Piec jaki mam to vaillant ecotec plus vc 146/5-5, jeśli macię ochotę zerknąć jak wyglada domek i jego specyfikacja to tutaj jest oferta tego domku http://www.danwoodfamily.pl/pl-PL/konfigurator-domow/Family-79 Oraz tutaj wizualizacja Rekuperacja działa ale nie tak jak należy, widocznie serwis od reku coś spieprzył bo po włączeniu nawet na minimum strasznie głośno pracuje wiec nawet jej nie uruchamiam Mówisz że piec będzie taktował non stop czyli włączał się i wyłączał co nie jest dobrą rzeczą ? Czyli nie będzie prawidłowo pracował przy obecnych nastawach na termostat? Od jakiś 2 dni chodzi na tych ustawieniach a jutro mam wolne to pojadę i posiedzę trochę przy piecu to napisze jak to wygląda Z tego co piszecie to raczej średnio ekonomiczna jest opcja bez termostatu, na grzejnikach płytowych szybko woda w obiegu wytraci ciepło i piec będzie dużo chodził czy się mylę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radecki1987 30.12.2015 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Na CM470 ustawiasz obniżenie ,temp dzienna i nocna ustawiona na taką samą ,brak wpływu ,jak to zrobisz to możesz zacząć szukać KG czyli . Dajesz czas systemowi na adaptacje czyli około 1-2 dni po tym czasie jak jest temperatura poniżej zadanej podnosisz KG o X wartość i znowu czekasz minimum 1 dobę , gdy za mocno podniesiesz KG i jest za ciepło w domu to ją obniżasz .Proponuję robić kroki co 0,5 bo inaczej to nie dojdziesz do ładu no i to szukanie KG w momencie jak już nie będzie żadnych prac w domu .Jak już trafisz to system na samym czujniku pogodowym powinien utrzymywać temperaturę w domu ,oczywiście jak słonce dogrzeje w domu to musisz brać na to poprawkę i nie kręcić KG bo to ci nic nie da . Sterownik mam cm350 ten biały a nie 470, wszystko rozumiem tylko co to jest to obniżenie o którym piszesz ? Bo resztę rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 30.12.2015 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 @radecki1987 Nie słuchaj kolegi ,kocioł masz dobry on moduluje od 3,2KW a to nie jest żle ,może ze 2-3 kotły modulują niżej ale to już inne firmy co też ma znaczenie .W CM350 masz taką opcje jak ECO lub obniżenie co inaczej mówiąc oznacza temperatura nocna i teraz jak nie masz żadnych przedziałów czasowych grzania to kocioł pracuje na temperaturze nocnej 24h . W przedziałach czasowych kocioł pracuje w temp dzień - poza przedziałami w nocnej . To wszystko jest w instrukcji ze 20x przeczytasz i zrozumiesz ,czytaj powoli ze zrozumieniem nie jest to pisane prostym językiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 30.12.2015 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 @radecki1987 Nie słuchaj kolegi ,kocioł masz dobry on moduluje od 3,2KW a to nie jest żle ,może ze 2-3 kotły modulują niżej ale to już inne firmy co też ma znaczenie .W CM350 masz taką opcje jak ECO lub obniżenie co inaczej mówiąc oznacza temperatura nocna i teraz jak nie masz żadnych przedziałów czasowych grzania to kocioł pracuje na temperaturze nocnej 24h . W przedziałach czasowych kocioł pracuje w temp dzień - poza przedziałami w nocnej . To wszystko jest w instrukcji ze 20x przeczytasz i zrozumiesz ,czytaj powoli ze zrozumieniem nie jest to pisane prostym językiem . Kolego Uris, pytałem radeckiego czy ma kocioł Vaillant-ecoTEC-VC-plus-246-3-5.....? Zgadza się? Który moduluje od 9 KW! Teraz wiem po jego odpowiedzi że ma kocioł z modulacją od 3,3 KW. ŹLE to nie jest co nie oznacza że dobrze... Przez jaką cześć sezonu będzie on potrzebował do grzania nawet tych 3,3Kw? Niestety u nas w większości przypadków kotłownie są przewymiarowane a inna sprawa że nie ma kotłów z bardzo szeroką modulacją od jak najniższych wartości. Najmniej widziałem bodajże 1,9 kW. Co do sterowników to chyba jak do tej pory najbardziej intuicyjny był calormatic 430. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 30.12.2015 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Hmm zapotrzebowanie na ciepło musze poszukać w dokumentacji albo ustalić u kierownika budowy bo nawet nie wiem, ogólnie ogrzewanie jak i cała reszta była zawarta w cenie domu i nic nie zmieniałem Piec jaki mam to vaillant ecotec plus vc 146/5-5, jeśli macię ochotę zerknąć jak wyglada domek i jego specyfikacja to tutaj jest oferta tego domku http://www.danwoodfamily.pl/pl-PL/konfigurator-domow/Family-79 Oraz tutaj wizualizacja Rekuperacja działa ale nie tak jak należy, widocznie serwis od reku coś spieprzył bo po włączeniu nawet na minimum strasznie głośno pracuje wiec nawet jej nie uruchamiam Mówisz że piec będzie taktował non stop czyli włączał się i wyłączał co nie jest dobrą rzeczą ? Czyli nie będzie prawidłowo pracował przy obecnych nastawach na termostat? Od jakiś 2 dni chodzi na tych ustawieniach a jutro mam wolne to pojadę i posiedzę trochę przy piecu to napisze jak to wygląda Z tego co piszecie to raczej średnio ekonomiczna jest opcja bez termostatu, na grzejnikach płytowych szybko woda w obiegu wytraci ciepło i piec będzie dużo chodził czy się mylę ? Kurcze domek widzę ale zero technicznych informacji na temat wymaganej energii na ogrzanie itp. Co za reku tam masz? Co do kotła czy będzie taktował... nie wiem jak dom izolowany, na pewno coś będzie taktował ale jak bardzo to trzeba w praniu zobaczyć . Jak dom jest termosowaty to powinien długo ytrzymać ciepło. Co do pracy na termostacie to ona wychodzi najtaniej lecz co do wytraty ciepła... jeśli dasz go na korektę czy brak to i tak jak dostanie za ciepły powrót to się wyłączy i włączy ponownie. Paradoksalnie lub nie ... na brak lub korekcie zapewne będzie więcej włącz wyłącz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 30.12.2015 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 O grzaniu na "brak" już pisałem, że bierze tylko pod uwagę wypadkową krzywej wraz z temp.na zewnątrz i chodzi kocioł bez przerwy... (tzn. jak dostanie za ciepły powrót to się wyłącza a potem znów jazda od nowa). U Ciebie na pewno kocioł będzie taktował jak szalony. Zapomniałeś o temp zadanej na sterowniku co też ma wpływ na całość . Kolejna sprawa czy to na KOREKCIE czy na BRAK jak kocioł dostaje sygnał z powrotu to się wyłącza , różnica jest tylko taka że przy korekcie brany jest pod uwagę czujnik pokojowy i na bierząco sprawdza temp w pomieszczeniu . Jak sterownik wyczuje że w pomieszczeniu nagle temperatura wzrosła to delikatnie obniża temp TZ a jak nadal temp się utrzymuje to wyłącza grzanie ( oczywiście to jakiś czas trwa nie 5-10min ) lecz dłużej to samo dzieje się jak temp spadnie bo np ktoś otworzył okno i zapomniał ,sterownik zadaje wyższą TZ aż do uzyskania TZ na sterowniku . To wszystko jest opisane ogólnikowo bo algorytm sterownika to wszystko oblicza w jakim czasie są spadki i wzrosty temp. jaka jest temp powrotu bardzo istotny parametr i inne znane tylko producentowi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 30.12.2015 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Kolego Uris, pytałem radeckiego czy ma kocioł Vaillant-ecoTEC-VC-plus-246-3-5.....? Zgadza się? Który moduluje od 9 KW! Teraz wiem po jego odpowiedzi że ma kocioł z modulacją od 3,3 KW. ŹLE to nie jest co nie oznacza że dobrze... Przez jaką cześć sezonu będzie on potrzebował do grzania nawet tych 3,3Kw? Niestety u nas w większości przypadków kotłownie są przewymiarowane a inna sprawa że nie ma kotłów z bardzo szeroką modulacją od jak najniższych wartości. Najmniej widziałem bodajże 1,9 kW. Co do sterowników to chyba jak do tej pory najbardziej intuicyjny był calormatic 430. Do tego kotła jest CM470 a najnowsza wersja 470 ma juz opcje adaptacji KG i inne bajery ,było juz o tym pisane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radecki1987 31.12.2015 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Kurcze domek widzę ale zero technicznych informacji na temat wymaganej energii na ogrzanie itp. Co za reku tam masz? Co do kotła czy będzie taktował... nie wiem jak dom izolowany, na pewno coś będzie taktował ale jak bardzo to trzeba w praniu zobaczyć . Jak dom jest termosowaty to powinien długo ytrzymać ciepło. Co do pracy na termostacie to ona wychodzi najtaniej lecz co do wytraty ciepła... jeśli dasz go na korektę czy brak to i tak jak dostanie za ciepły powrót to się wyłączy i włączy ponownie. Paradoksalnie lub nie ... na brak lub korekcie zapewne będzie więcej włącz wyłącz. Opisywałem parę postów wyżej konstrukcję ściany, grubości styropianu i wełny w ścianie, na stronie z ofertą domu jest też link do pliku pdf gdzie jest opisane wszystko, to nie wystarczy ? co dodatkowo potrzebujesz wiedzieć ?? zapotrzebowanie domu na ciepło będę znał po nowym roku bo teraz już nikt w biurze firmy nie pracuje i nie ma wglądu kierownik do dokumentacji. Certyfikaty dostanę po zakończeniu elewacji czyli po położeniu tynku ozdobnego. Co do rekuperatora to dzisiaj skoczę na budowę i wrzucę parę zdjęć. w podpisie moich postów jest link do opisu budowy mojego domku także może jak zerkniesz jak wyglądają ściany to coś to pomoże ? Do tego kotła jest CM470 a najnowsza wersja 470 ma juz opcje adaptacji KG i inne bajery ,było juz o tym pisane . Na stronie producenta http://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/produkty-i-systemy/ecotec-plus-vc-1216.pl_pl.html w zakładce "Produkty uzupełniające" są oba sterowniki, 350 i 470, dzisiaj jeszcze raz sprawdzę ale widać ewidentnie po tych zdjęciach które wrzuciłem wyżej i po zdjęciach na stronie producenta że mam sterownik calorMATIC 350f a nie 470 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 31.12.2015 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Opisywałem parę postów wyżej konstrukcję ściany, grubości styropianu i wełny w ścianie, na stronie z ofertą domu jest też link do pliku pdf gdzie jest opisane wszystko, to nie wystarczy ? co dodatkowo potrzebujesz wiedzieć ?? zapotrzebowanie domu na ciepło będę znał po nowym roku bo teraz już nikt w biurze firmy nie pracuje i nie ma wglądu kierownik do dokumentacji. Certyfikaty dostanę po zakończeniu elewacji czyli po położeniu tynku ozdobnego. Co do rekuperatora to dzisiaj skoczę na budowę i wrzucę parę zdjęć. w podpisie moich postów jest link do opisu budowy mojego domku także może jak zerkniesz jak wyglądają ściany to coś to pomoże ? Na stronie producenta http://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/produkty-i-systemy/ecotec-plus-vc-1216.pl_pl.html w zakładce "Produkty uzupełniające" są oba sterowniki, 350 i 470, dzisiaj jeszcze raz sprawdzę ale widać ewidentnie po tych zdjęciach które wrzuciłem wyżej i po zdjęciach na stronie producenta że mam sterownik calorMATIC 350f a nie 470 Do kotła pasują oba sterowniki z tym że kocioł masz nowy a sterownik stary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radecki1987 31.12.2015 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Co za reku tam masz? foto rekuperatora i filmik jak działa: https://drive.google.com/file/d/0B8vghI-Et9kNVTRBVzJFU2VJblU/view?usp=sharing https://drive.google.com/file/d/0B8vghI-Et9kNUWpmTXVid0RkeU0/view?usp=sharing https://drive.google.com/file/d/0B8vghI-Et9kNOE43LVBHalZhWG8/view?usp=sharing a więc dzisiaj znalazłem trochę wolnego czasu i liczyłem na to że zaobserwuję pracę pieca, niestety to się nie udało gdyż przez godzinę czasu którą byłem w domku piec nie pracował. Jak zajechałem do domu to o godzinie 13.20 sterownik pokojowy pokazywał 15*C czyli tyle ile zadana, na dworze -0.5*C, temp na piecu 31*C później jedyne co mogłem zaobserwować to spadek temp na piecu, sterownik pokojowy zaraz po moim przyjeździe wskoczył na 15.5*C, pokręciłem się po domu i po jakiś 40 minutach wskoczył na 16*C ale a chwilę spadł z powrotem na 15.5*C poniżej spadek temp na piecu jaki zaobserwowałem 13.20 - 31*C 13.27 - 30*C 13.42 - 29*C 13.52 - 28*C 14.10 - 27*C 14.19 - 26*C Przez całą tą godzinę jaką byłem w domu piec nie pracował, nie była też aktywna blokada palnika więc już jakiś czas nie był załączony Co prawda nie mam jak sprawdzić ile gazu poszło ale mam jedno małe pytanie, chodzi o wskazania na zbiorniku z LPG, im niższa temp tym wskazania ciśnienia mogą być mniejsze, a jak to się ma do wskaźnika procentowego na zbiorniku ?? pytam ponieważ zauważyłem na zegarze że kreska spadła jakieś 3 - 4% od tego co było ostatnim razem, nie wiem czy tyle piec wciągnął czy to przez spadek temp. na dworze, wcześniej jak sprawdzałem to było +10*C albo i więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 01.01.2016 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Opisywałem parę postów wyżej konstrukcję ściany, grubości styropianu i wełny w ścianie, na stronie z ofertą domu jest też link do pliku pdf gdzie jest opisane wszystko, to nie wystarczy ? co dodatkowo potrzebujesz wiedzieć ?? zapotrzebowanie domu na ciepło będę znał po nowym roku bo teraz już nikt w biurze firmy nie pracuje i nie ma wglądu kierownik do dokumentacji. Certyfikaty dostanę po zakończeniu elewacji czyli po położeniu tynku ozdobnego. Co do rekuperatora to dzisiaj skoczę na budowę i wrzucę parę zdjęć. w podpisie moich postów jest link do opisu budowy mojego domku także może jak zerkniesz jak wyglądają ściany to coś to pomoże ? Na stronie producenta http://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/produkty-i-systemy/ecotec-plus-vc-1216.pl_pl.html w zakładce "Produkty uzupełniające" są oba sterowniki, 350 i 470, dzisiaj jeszcze raz sprawdzę ale widać ewidentnie po tych zdjęciach które wrzuciłem wyżej i po zdjęciach na stronie producenta że mam sterownik calorMATIC 350f a nie 470 Znalazłem ten pdf . Przegapiłem. Dom wygląda na rzeczywiście szczelny. Szkoda że od gruntu nie ma więcej styropianu.... Nie wiem też dlaczego nie stawiają ich na płycie fundamentowej według mnie można by zrobić taką ciepłą płytę i na to konstrukcję która jest lekka. Generalnie koncepcja ciekawa i powinna być oszczędna. Ja jednak nie robiłbym gazowego od którego się odżegnuję i robię inne rozwiązania. Ile kosztowało cię centralne w tym domku? Jestem ciekaw jak zaczniesz mieszkać ile będzie CI kocioł realnie spalał przy "domowych" temperaturach na poziomie 20-22C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radecki1987 01.01.2016 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Hmmm szczerze to nie płaciłem za poszczególne elementy domu tak samo jak i za instalacje nie miałem rozgraniczonych kosztów więc nie potrafię odpowiedzieć na pytanie co do kosztów. Jeśli to Ciebie interesuje to za rzeczony domek (bez fundamentu) całkowicie wykończony z zewnątrz, kompletne instalacje, elektryczna ze skrzynką bezpiecznikową, gniazdkami i kontaktami, kompletne ogrzewanie z piecem i grzejnikami, hydraulika, kanaliza, wentylacja z rekuperatorem, łazienka całkowicie wykończona wraz z białym montażem, kafle na podłodze w kuchni i na korytarzu, rolety z napędem elektrycznym w wielkich oknach (szt 4) zapłaciłem 260 tyś. zł, pozostało gładzenie + malowanie ścian/sufitów, kafle na podłogę w pom. technicznym, panele podłogowe i gotowy do meblowania. Rozmawiając z przedstawicielem firmy która stawiała domek zdecydowanie był pewny że koszt c.o + c.w.u nie przekroczy 2.5tyś. zł rocznie korzystając ze zbiornika z propanem, nie chce mi się wierzyć że będzie aż tak tanio chociaż to mały, szczelny domek więc może ?? ostatecznie chyba z ustawieniami pieca nie będę kombinował do momentu aż się wprowadzę, wtedy będę obserwował pracę pieca, pozostawię na termostat skoro jest to najoszczędniejsza opcja, jeżeli później okaże się to mało komfortowe to będę kombinował, zastanawiam się tylko czy do poprawnego ustawienia pieca wystarczą nastawy z pozycji sterownika czy warto pogrzebać w ustawieniach serwisowych pieca. Małe sprostowanie jeśli chodzi o sterownik, ostatecznie okazuje się że nie jest to ani cm470 ani cm350 tylko CM450 ;] Jeżeli po zapoznaniu się ze specyfikacją domku macie jakieś sugestie co do ustawień pieca to piszcie, zależy mi aby było jak najtaniej żeby tak jedno tankowanie starczyło na 1.5 roku ....... oszczednyGrześ widziałeś zdjęcia rekuperatora i filmik z postu nad Twoim ?? co sądzisz o tym reku ?? Edytowane 1 Stycznia 2016 przez radecki1987 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 01.01.2016 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 foto rekuperatora i filmik jak działa: [0 nie mam jak sprawdzić ile gazu poszło ale mam jedno małe pytanie, chodzi o wskazania na zbiorniku z LPG, im niższa temp tym wskazania ciśnienia mogą być mniejsze, a jak to się ma do wskaźnika procentowego na zbiorniku ?? pytam ponieważ zauważyłem na zegarze że kreska spadła jakieś 3 - 4% od tego co było ostatnim razem, nie wiem czy tyle piec wciągnął czy to przez spadek temp. na dworze, wcześniej jak sprawdzałem to było +10*C albo i więcej Oczywiscie ze temp zew. spowodowala ze wskazowka "sama" zjechala. Kodem d.80 sprwdzisz ile godzin pracowal kociol od ostatniego odczytu przez Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts