CafeDelTom27 01.01.2016 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Zbiornik masz swoj czy dzierzawiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radecki1987 01.01.2016 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Zbiornik masz swoj czy dzierzawiony Dzierżawa, wiem że najlepszym rozwiązaniem byłoby mieć swój zbiornik i cena tankowania byłaby niższa kupując gaz na wolnym rynku, patrząc jednak na koszty zakupu i montażu wszystkiego na własny koszt oraz późniejszy demontaż wybrałem taką opcję ponieważ dłużej niż do zakończenia umowy podstawowej nie będę potrzebował zbiornika, ma zostać doprowadzony gaz ziemny, dodatkowo udało się wynegocjować nie najgorsze warunki umowy i rezygnacja za np 3 lata nie wiąże się z dużymi kosztami, jest wygodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 02.01.2016 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 (edytowane) Za co+cwu+kuchenka w pierwszym roku zaplacilem 4 tys.teraz wiem ze będzie taniej.dom sie wygrzal.gdyby nie dzierżawa tez bym sie wmiescil w 2.5tys.A jezeli chodzi o zerwanie umowy to im wiecej gazu zuzyje tym mniejsza kara a juz widze jak mi powoli gaz miejski sie do mnie zbliza Edytowane 2 Stycznia 2016 przez CafeDelTom27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radecki1987 02.01.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Za co+cwu+kuchenka w pierwszym roku zaplacilem 4 tys.teraz wiem ze będzie taniej.dom sie wygrzal.gdyby nie dzierżawa tez bym sie wmiescil w 2.5tys.A jezeli chodzi o zerwanie umowy to im wiecej gazu zuzyje tym mniejsza kara a juz widze jak mi powoli gaz miejski sie do mnie zbliza Jak byłem się pytać to gazownicy mi powiedzieli że może za 3 miesiące, może 3 lata a może 10 lat jak ruszą z budową instalacji i żebym sobie lepiej zamówił zbiornik .... Mi odchodzi kuchenka bo będzie indukcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radecki1987 03.01.2016 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Dzisiaj byłem na budowie, o 14.30 wskoczyła 46 godzina pracy ogrzewania, mam to rozumieć że zaczęła się 46godzina, czy skończyła ? jutro o tej samej godzinie podjadę zobaczyć ile czasu pracy będzie przez 24h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radecki1987 03.01.2016 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Po 26.5 godzinach a dokładnie dzisiaj o godzinie 17.00 czas pracy pieca na ogrzewanie wynosił 56 godzin, a więc 10 godzin pracy pieca na 26.5 godziny przy tempo -10 do -14 w nocy, czy to normalna praca ? za duża ? niska ? ktoś ma porównanie ??oszczednyGrześ co o tym myślisz ? czy nie za wiele da się z tego wywnioskować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 03.01.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Po 26.5 godzinach a dokładnie dzisiaj o godzinie 17.00 czas pracy pieca na ogrzewanie wynosił 56 godzin, a więc 10 godzin pracy pieca na 26.5 godziny przy tempo -10 do -14 w nocy, czy to normalna praca ? za duża ? niska ? ktoś ma porównanie ?? oszczednyGrześ co o tym myślisz ? czy nie za wiele da się z tego wywnioskować ? Na ile grzejesz? Dalej 15C? Co do wniosków... ciężko stwierdzić skoro nie możemy określić ile idzie paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radecki1987 04.01.2016 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Na ile grzejesz? Dalej 15C? Co do wniosków... ciężko stwierdzić skoro nie możemy określić ile idzie paliwa. Heh tak też myślałem, może po prostu założę licznik ? Nadal leci na 15, a może jak wpuszczę 21 na dzień to będzie łatwiej utrzymac wyższą temp niż taka pośrednią 15*C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 04.01.2016 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Heh tak też myślałem, może po prostu założę licznik ? Nadal leci na 15, a może jak wpuszczę 21 na dzień to będzie łatwiej utrzymac wyższą temp niż taka pośrednią 15*C ? Im niższa temp tym mniejsze straty ,jak nie potrzeba to zostaw 15*C . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 04.01.2016 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Po roku już nie "zazdroszczę " innym że mogą sprawdzić na liczniku ile zjada im gazu.Tylko raz w roku przy tankowania mogę stwierdzić czy jest ok.Wydaje mi się że niektórzy przy kotłach spędzają pół życia aby zaoszczędzić parę złotych.To że mam mały dom więc i różnice w oszczędności będą mniejszeJak bym miał 200m2 to pewnie bym myślał inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 04.01.2016 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 (edytowane) Ja żałuje że mam daleko licznik bo tak to bym sobie założył zdalny odczyt i by mi w programie pokazywał zużycie ale fakt faktem jest to jakieś zajęcie hehe Sprawdzałem opcje poniżej i co się okazuje ( praca równoległa ) działa ale jakoś dziwacznie bo grzeje wodę ale temp zadana na CO , 37*C to w życiu jej nie zagrzeje D.070 Ustawianie pozycji 3-drogowego zaworu przełączającego 0 = normalna praca 1 = pozycja środkowa (praca równoległa) 2 = pozycja tylko tryb ogrzewania Edytowane 4 Stycznia 2016 przez uris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 04.01.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 (edytowane) Ale grzeje to chyba u mnie spróbuję .bo zasilam wodę c.o.miedzy 40-50 stopni.czyli D.70 na pozycję 1.czy po zmianie tego kodu muszę wyłączyć i ponownie włączyć kocioł Edytowane 4 Stycznia 2016 przez CafeDelTom27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 04.01.2016 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Po roku już nie "zazdroszczę " innym że mogą sprawdzić na liczniku ile zjada im gazu.Tylko raz w roku przy tankowania mogę stwierdzić czy jest ok.Wydaje mi się że niektórzy przy kotłach spędzają pół życia aby zaoszczędzić parę złotych. niektórzy mają na tym punkcie bzika....ale z tych bzików nie raz coś pozytywnego się rodzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 04.01.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Ale grzeje to chyba u mnie spróbuję .bo zasilam wodę c.o.miedzy 40-50 stopni.czyli D.70 na pozycję 1.czy po zmianie tego kodu muszę wyłączyć i ponownie włączyć kocioł Wiesz co ja czasem dla pewności wyłączam go z prądu ,wcześniej jak przełączyłem te zawór 3 drożny to skubany nie zagrzał mi wody i się dziwiłem czemu a tu teraz pewnie wyszło że on grzała temp zadana CO i nic nie nagrzał . To się chyba sprawdza jak masz na zasilaniu z 50*C lub więcej ,myślałem że on będzie grzał normalnie CWU a podmiesza sobie wodę do CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 04.01.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Ale grzejemto chyba u mnie spróbuję bo zasilać wodę c.o.miedzy 40-50 stopni.czyli D.70 na pozycję 1.czy po zmianie tego kodu muszę wyłączyć i ponownie włączyć kocioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 04.01.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 (edytowane) Ale grzejemto chyba u mnie spróbuję bo zasilać wodę c.o.miedzy 40-50 stopni.czyli D.70 na pozycję 1.czy po zmianie tego kodu muszę wyłączyć i ponownie włączyć kocioł Pozycja 1 ,raczej nie musisz wyłączaj .Jest tylko jedno ale i to mówi instrukcja żeby zagrzać CWU to temp grzania CWU musi być minimum wyższa o 15K od temp zadanej CWU . D.078 Ograniczenie temperatury zasilania przy ładowaniu zasobnika w °C 55 °C - 80 °C Wskazówka Wybrana wartość musi wynosić co najmniej 15 K lub 15 °C powyżej ustawionej wartości zadanej zasobnika. Edytowane 4 Stycznia 2016 przez uris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 05.01.2016 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Pozycja 1 ,raczej nie musisz wyłączaj .Jest tylko jedno ale i to mówi instrukcja żeby zagrzać CWU to temp grzania CWU musi być minimum wyższa o 15K od temp zadanej CWU . Poniewaz jak bedzie mniejsze K to poprostu CWU bedzie grzalo wiecznosc a jak np na CO mam ustawione 45'C i bedzie mi grzał przez 2 godziny to raczej CWU sie nagrzeje do tych 45'C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 05.01.2016 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 (edytowane) Mi przy kodzie d.70 pozycja 1 nie ładuje CWU.Wylaczylem nawet kocioł z gniazdka i tez nie laduje( po ponownym podlaczeniu CWU.Szkoda Zauwazulem ze jako mam kocioł ecotec PRO to powinienem miec pompe dwubiegowa a na kodzie d.14 rowniez tak jak wy moge ustawic 5 pozycji.Czyli chyba mam tą lepszapompe spotykana w ecotec PLUS Edytowane 5 Stycznia 2016 przez CafeDelTom27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 05.01.2016 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Pozycja 1 ,raczej nie musisz wyłączaj .Jest tylko jedno ale i to mówi instrukcja żeby zagrzać CWU to temp grzania CWU musi być minimum wyższa o 15K od temp zadanej CWU . Uris a czy w tym samym przedziale czasowym miales i grzanie CO i CWU.Bo moze przez przedzialy czasowe mi nie grzeje wody . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 05.01.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Nie mam przedziałów czasowych . Kocioł nie załącza CWU jak pracuje co czy w ogóle nie załącza CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts