Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samochody śąsiada.

Robert.C

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów ,mam taki problem z sąsiadem,otóż nasze działki według planu zagospodarowania przestrzennego są przeznaczone pod zabudowę jednorodzinną a nie na działalność gospodarczą a on za płotem na swoim terenie urządził warsztat naprawy swoich transportowych samochodów ,na razie pod chmurką ,lecz coś tam bąkał że chce postawić wiatę . By mi to nie przeszkadzało w ogóle jakby to nie było blisko mojego tarasu .Sobota jest dniem wolnym ,mi służy do odpoczynku jemu zaś do leczenia ran swoich pojazdów, które właśnie w ten dzień reperuje. Poradzcie jak to najlepiej z nim załatwić, może mieliście taki podobny przypadek. A według przepisów czy on może na swojej działce garażować samochodami ,które służą do działalności gospodarcze i czy może postawić wiatę na swojej posesji blisko mojej granicy.

Czy może garażować samochody - raczej tak. Jeśli garażowanie jest w jakiś sposób uciążliwe (jest np. hałas po 22:00)lub niezgodne z przeznaczeniem terenów w planie zagospodarowania to możesz protestować. Jeśli zaś chodzi o budowę wiaty to musi uzyskać zgodę na jej budowę (zakładając, że ma powyżej 10 m2). Wiata musi być w odległości 4m od granicy itp. Warto też w planie zagospodarowania sprawdzić jak przebiega linnia zabudowy na działce sąsiada.