Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze gazowe w podcieniu / wiacie - czy można?

Zyzik

Recommended Posts

Szanowni,

proszę o poradę. Mianowicie spotkałem się z projektantem celem przedyskutowania sposobu doprowadzenia gazu do budynku. Projektant stwierdził, iż sposób zaproponowany przez architekta (na projekcie zagospodarowania działki), czyli poprowadzenie przyłącza gazowego w ziemi a potem po ścianie zewnętrznej budynku przez tą ścianę do kotłowni - przy czym wyjście z ziemi i rura po elewacji znajdują się pod wiatą garażową, jest niezgodne z zasadami i tak nie może zostać zaprojektowane i wykonane. Problemem jest otóż ta wiata (jakieś 4m szeroka, z dachem o nachyleniu 12o, ściśle przylegająca do całego boku budynku). W części gdzie wiata przylega do kotłowni nie będzie ścian czyli będzie sobie hulał wiaterek - jednakże teoretycznie pod wiatą może zebrać się gaz w wypadku rozszczelnienia i zrobić mniejsze lub większe bum)

Czy taka sytuacja zabrania wyjścia z ziemi rurą gazową i wpuszczenia jej do budynku akurat w najbardziej optymalnym miejscu czyli przy kotłowni?

Jako, że projektant wykazał się brakiem znajomości przepisów wentylacji mam pewne wątpliwości czy ma racje w temacie prowadzenia przyłącza.

Niestety nic w necie nie znalazłem na ten temat, ani nie wyczytałem w warunkach jakim powinny odpowiadać budynki oraz ich usytuowanie.

Dziękuję z góry za pomoc.

Z.

ciąg dalszy nastąpił... generalnie mam dwa problemy: 1. tylko wentylacja mechaniczna w kotłowni z kotłem z zamkniętą komorą, 2. podciągnięcie gazu pod wiatą.

Na razie po rozmowach z projektantami:

1. Pierwszy 2 x NIE

2. Drugi 2 x TAK

3. Trzeci wentylacja NIE, pod wiatą TAK

Kolejna rozmowa z kolejnym projektantem jutro. Ciekawe czy padnie ostatnia możliwa opcja TAK/NIE :)

Swoją drogą to czy rzeczywiście przepisy są tak niejednoznaczne?