Zyzik 04.10.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Szanowni, proszę o poradę. Mianowicie spotkałem się z projektantem celem przedyskutowania sposobu doprowadzenia gazu do budynku. Projektant stwierdził, iż sposób zaproponowany przez architekta (na projekcie zagospodarowania działki), czyli poprowadzenie przyłącza gazowego w ziemi a potem po ścianie zewnętrznej budynku przez tą ścianę do kotłowni - przy czym wyjście z ziemi i rura po elewacji znajdują się pod wiatą garażową, jest niezgodne z zasadami i tak nie może zostać zaprojektowane i wykonane. Problemem jest otóż ta wiata (jakieś 4m szeroka, z dachem o nachyleniu 12o, ściśle przylegająca do całego boku budynku). W części gdzie wiata przylega do kotłowni nie będzie ścian czyli będzie sobie hulał wiaterek - jednakże teoretycznie pod wiatą może zebrać się gaz w wypadku rozszczelnienia i zrobić mniejsze lub większe bum)Czy taka sytuacja zabrania wyjścia z ziemi rurą gazową i wpuszczenia jej do budynku akurat w najbardziej optymalnym miejscu czyli przy kotłowni?Jako, że projektant wykazał się brakiem znajomości przepisów wentylacji mam pewne wątpliwości czy ma racje w temacie prowadzenia przyłącza.Niestety nic w necie nie znalazłem na ten temat, ani nie wyczytałem w warunkach jakim powinny odpowiadać budynki oraz ich usytuowanie.Dziękuję z góry za pomoc.Z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 04.10.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Ja tak mam - pod wiatą 3,5 na 7m - projektant zaprojektował, w gazowni zatwierdzili, nie było problemu z odbiorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zyzik 04.10.2014 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Dzięki. Moja wiata ma jakieś 90m2. Czy to coś zmienia? oto jest pytanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 04.10.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 zyziku, najprościej jest udać się z planem do gazowni i zapytać czy tak może być. W naszym ukochanym kraju obowiązuje prawo stanowione .... przez danego urzędnika w danym urzędzie w danej gminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zyzik 05.10.2014 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Tak też planuję... ale dobrze iść na spotkanie przygotowanym:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zyzik 09.10.2014 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 ciąg dalszy nastąpił... generalnie mam dwa problemy: 1. tylko wentylacja mechaniczna w kotłowni z kotłem z zamkniętą komorą, 2. podciągnięcie gazu pod wiatą. Na razie po rozmowach z projektantami: 1. Pierwszy 2 x NIE 2. Drugi 2 x TAK 3. Trzeci wentylacja NIE, pod wiatą TAK Kolejna rozmowa z kolejnym projektantem jutro. Ciekawe czy padnie ostatnia możliwa opcja TAK/NIE Swoją drogą to czy rzeczywiście przepisy są tak niejednoznaczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts