laskim 04.10.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Witam, Jak "uniknąć" taryfy budowlanej. Mianowicie od początku budowy prąd pożyczałem i nie robiłem przyłącza. Ogólnie dom juz stoi okna są wstawione, drzwi i brama garażowa też. Dzis zacząłem robic elektryke w pomieszczeniach. Przydałoby sie w koncu tez zrobić przyłącze elektryczne i od razu płacic w normalnej taryfie. I teraz nie wiem jak to zorganizowac jakie sa procedury w takim przypadku. Czy każą mi płacic w taryfie c11? Długo trwa zalatwienie takiego przyłącza? A może pożyczać prąd aż już będzie wykończone wszystko w środku i dopiero wystąpić o przyłącze? poradzcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziu87r 06.10.2014 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 ostatnio zgłębiałem ten temat za pośrednictwem kolegi z energetyki, niestety nie mam dla Ciebie dobrych wiadomości, taryfę z budowlanej można zmienić dopiero jak odbierzesz budynek, a żeby odebrać budynek musisz mieć porobione wszystkie przyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 07.10.2014 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 ostatnio zgłębiałem ten temat za pośrednictwem kolegi z energetyki, niestety nie mam dla Ciebie dobrych wiadomości, taryfę z budowlanej można zmienić dopiero jak odbierzesz budynek, a żeby odebrać budynek musisz mieć porobione wszystkie przyłącza. Nie do końca się z tym zgodzę. Wg mnie wszystko zależy od dostawcy, u mnie konkternie PGE Obrót. W tamtym tygodniu podpisywałem umowę kompleksową, jutro mają mi zakładać licznik. Nie wychodziłem przed orkiestrę i nie mówiłem, ze dom jest w budowie i dostałem G11. Dodam tylko, że dopiero mam zalany strop nad parterem, a bedzie jeszcze budowane piętro. Więc tak naprawdę nie ma reguły. Do tego nawet podpisu instalatora nie wymagali a na infolinii powiedzieli, że jest niezbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 07.10.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 U nas jest potrzebna tak zwana "pedetka", czyli dokument PD, który jest wydawany przez spółkę sieciową (w moim przypadku PGE Dystrybucja). dokument PD jest wystawiany na podstawie zaświadczenia od elektryka (z uprawnieniami ) że instalacja jest wykonana jak należy. To dokument PD jest podstawą do oddania budynku do użytkowania. Tak więc jeżeli masz elektryka, który wystawi ci dokument, że instalacja jest gotowa jeszcze przed zalaniem fundamentów - to już nawet wtedy możesz podpisywać umowę. Tak przynajmniej jest w PGE, rejon Warszawa, Konstancin jeziorna. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laskim 11.10.2014 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Dzieki za odpowiedzi. Elektryka znajomego mam więc z zaswiadczeniem nie było by problemu. przejade się chyba i postaram sie od razu o taryfe g11 . Jak sie nie uda to dostęp do pradu mam wiec moge cały srodek wykonczyc. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 17.10.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Dzieki za odpowiedzi. Elektryka znajomego mam więc z zaswiadczeniem nie było by problemu. przejade się chyba i postaram sie od razu o taryfe g11 . Jak sie nie uda to dostęp do pradu mam wiec moge cały srodek wykonczyc. pzdr. Był wcześniej podobny temat i ja też postąpiłem przed odbiorem według jego wskazówek: Jak masz już przyłącze w granicy działki, nie wiąże cie jakiś termin miedzy przyłączem a podpisaniem umowy na sprzedaż energii. Jak już chcesz podpisać umowę na sprzedaż to nie potrzebujesz żadnych zaświadczeń od elektryka, tylko ty piszesz oświadczenie że z instalacją wewnętrzną jest wszystko OK, i ty piszesz oświadczenie że zakończyłeś budowę (różnie to można rozumieć) i do tego energetyka nie ma prawa żądać od ciebie żadnych dokumentów odnośnie zakończenia budowy (na infolinii oczywiście tego nie chcą przyznać, ale w zakładzie nie mogą już ci odmówić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts