jacak69 05.10.2014 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Witam.W tym roku rozpocząłem modernizację i porządkowanie instalacji centralnego w wyniku przełączyłem grzejnik na parterze do instalacji "parterowej"i podłączyłem dodatkowy grzejnik (oczywiście równolegle) .Starą rurę zasilającą do której był podłączony grzejnik (podłączenie 1 piętra) zostawiłem w ścianie zaślepiając na parterze ale nie wyłączając z układu. W wyniku czego w układzie wpięta jest rurka pionowa o długości ok 4 m która jest odnogą zasilania piętra schodzącą do parteru ale zaślepiona na parterze . Układ oczywiście nie działa woda na pompie szumi jak nigdy dotąd połowa grzejników nie grzeje . Pytanie takie : czy układ zapowietrza się przez tą pozostawioną pionową rurkę , czy zlikwidować te "puste" podłączenie od razu na piętrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 05.10.2014 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Szum wynika z zapowietrzenia, nie działanie grzejników również. Po każdym remoncie odpowietrzanie instalacji jest obowiązkowe. Zakładam że instalacja jest wykonana poprawnie w aspekcie hydraulicznym. Z Twoich informacji nie jestem w stanie jednoznacznie tego określić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacak69 05.10.2014 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Układ napełniałem bardzo powoli ok godziny , każdy grzejnik ma odpowietrznik i dodatkowo jest zamontowany automatyczny na instalacji ( system oczywiście otwarty ) hydrauliczne jest ok , napełnione i sprawdzone . Niby wszystko jest pełne ale ... grzejniki na dole milczą lub ledwo ciepłe . Czy pozostawiona w ścianie zaślepiona 4 metrowa rura pionowa podłączona do zasilania na piętrze może powodować zapowietrzenie układu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts