rafaljezus 05.10.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Witam, Proszę o pomoc praktyczna jak zamontować parapet z blachy do poszerzenia a zwłaszcza przy fixie (w wykuszu)? Poszerzenia są zlicowane z oknem i nie ma jak wcisnąć w sposób klasyczny parapetu. I teraz pytanie opierać go na ociepleniu (20cm) i uszczelniać silikonem (ewentualnie jakiś sznur PE pod parapetem) czy mocować wkrętami do poszerzenia ten parapet plus uszczelnienie? Niestety w momencie zakupu nikt nie zaproponował poszerzeń systemowych pod takie rozwiązanie (czytałem że są węższe poszerzenia) Pozdrawiam,RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 05.10.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Całość obróbki przeciwwodnej wykonać pod poszerzeniem a jak nie można, izolację np. papą termozgrzewalną, wykonać do czuła poszerzenia - tylko uwaga przy operowaniu palnikiem Dopiero po tym można robić obróbki blacharskie do czoła poszerzenia Jest też inna opcja, zdobyć od dostawcy przekrój poszerzenia i szlifierką kątową wyciąć pierwsza górną komorę - uzyskasz cofnięcie poszerzenia względem lica ramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaljezus 05.10.2014 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Dziękuję za podjecie dyskusji 'nikt ważny' 1 wersja chyba odpada ponieważ poszerzenia są białe (jeśli dobrze zrozumiałem metodę) i byłoby to mało estetyczne (okna w kolorze orzech) Druga wersja brana pod uwagę (profil mam więc przekrój znam) ale czy to aby nie pogorszy izolacji termicznej? (oczywiście mogę być przewrażliwiony). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 05.10.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Zdecydowanie wytnij pierwszą komorę poszerzenia i umieść parapet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.10.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 A ja bym użył specjalnej uszczelki przystosowanej do takiego montazu do czola. Firmy oferujace parapety zwykle tez ja maja w sprzedazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaljezus 05.10.2014 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 I to wystarczy bez podcinania poszerzenia ?Zapewne mówisz o tym? http://www.parapetywwk.pl/foto7.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 05.10.2014 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Z tą uszczelką wg mnie rozwiązanie mało estetyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 05.10.2014 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Jeżeli dobrze zostało zwymiarowane to kolor poszerzenia nie ma nić do rzeczy.To najbardziej newralgiczny punkt w domu, tak jak tarasy itp. wystające elementy które trzeba 100% zabezpieczyć przed nieszczelnością.Zupełnie inaczej obciążony na deszcz jest parapet przy oknie a zupełnie inaczej taras gdzie woda może być wpychana w okno i powierzchnia jest płaska lub prawie płaskaDlatego proponowałbym nie kleić do czoła tylko całość zrobić podJedynym wyjątkiem jest papa termozgrzewalna przyklejona do czoła poszerzenia - ale jak wspomniałem należy uważać z palnikiem by nie stopić okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 05.10.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 (edytowane) Firma PCI ma w swojej ofercie folie paroszczelna na kleju PCI Pecithene, na poszrzenie jak znalaz. Sam cos takiego zastosowalem. Edytowane 5 Października 2014 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts