Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wybrnąć z tej sytuacji ??

Recommended Posts

Witam,

Proszę o pomoc praktyczna jak zamontować parapet z blachy do poszerzenia a zwłaszcza przy fixie (w wykuszu)? Poszerzenia są zlicowane z oknem i nie ma jak wcisnąć w sposób klasyczny parapetu. I teraz pytanie opierać go na ociepleniu (20cm) i uszczelniać silikonem (ewentualnie jakiś sznur PE pod parapetem) czy mocować wkrętami do poszerzenia ten parapet plus uszczelnienie?

Niestety w momencie zakupu nikt nie zaproponował poszerzeń systemowych pod takie rozwiązanie (czytałem że są węższe poszerzenia)

Pozdrawiam,

RZ

Całość obróbki przeciwwodnej wykonać pod poszerzeniem a jak nie można, izolację np. papą termozgrzewalną, wykonać do czuła poszerzenia - tylko uwaga przy operowaniu palnikiem :) Dopiero po tym można robić obróbki blacharskie do czoła poszerzenia

Jest też inna opcja, zdobyć od dostawcy przekrój poszerzenia i szlifierką kątową wyciąć pierwsza górną komorę - uzyskasz cofnięcie poszerzenia względem lica ramy

Dziękuję za podjecie dyskusji 'nikt ważny'

1 wersja chyba odpada ponieważ poszerzenia są białe (jeśli dobrze zrozumiałem metodę) i byłoby to mało estetyczne (okna w kolorze orzech) :)

Druga wersja brana pod uwagę (profil mam więc przekrój znam) ale czy to aby nie pogorszy izolacji termicznej? (oczywiście mogę być przewrażliwiony).

Jeżeli dobrze zostało zwymiarowane to kolor poszerzenia nie ma nić do rzeczy.

To najbardziej newralgiczny punkt w domu, tak jak tarasy itp. wystające elementy które trzeba 100% zabezpieczyć przed nieszczelnością.

Zupełnie inaczej obciążony na deszcz jest parapet przy oknie a zupełnie inaczej taras gdzie woda może być wpychana w okno i powierzchnia jest płaska lub prawie płaska

Dlatego proponowałbym nie kleić do czoła tylko całość zrobić pod

Jedynym wyjątkiem jest papa termozgrzewalna przyklejona do czoła poszerzenia - ale jak wspomniałem należy uważać z palnikiem by nie stopić okna