Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stalowego wkładu kominowego (komina) - czym?

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie budowy komina murowanego z pełnej cegły ceramicznej. Do komina będzie podłączony kominek. Komin będzie miał przekrój wewnętrzny 27x27 cm i do niego zostanie zamontowany wkład ze stali nierdzewnej austenitycznej gatunku 316L (1.4404) o średnicy 20 cm. Dom parterowy z niezagospodarowanym poddaszem. Z uwagi, że na poddaszu będzie zimno i będą się wychładzać spaliny (kondensat) myślę na ociepleniem wkładu wełna skalną lub czymś innym. Ocieplenie planuje na etapie budowy komina.

Pytanie brzmi co włożyć między wkład, a ściany komina? Nie mogę nigdzie znaleźć konkretnej informacji. Czy może być wełna mineralna skalna taka w rolce? Podobno wytrzymuje do 1400 st C, chociaż wydaje mi się że spoiwo którym są łączone włókna takiej wysokiej temperatury nie wytrzyma. Biorę pod uwagę możliwość pożaru komina i bardzo wysoką temperaturę...

Proszę o pomoc......

Edytowane przez djluzak

Dzieki za pomysł, ale bardziej interesują mnie wyroby wełnopodobne :)

Niestety nikt mi nie odpowiedział więc po dłuższych poszukiwaniach znalazłem kilka wyrobów:

- ISOVER DP 100 ALU - do 750 stopni C

- ROCKWOOL ALU WIRED MAT 80 - do 750 stopni C

- PAROC WIRED MAT 80 AL1 - do 750 stopni C

Każda z mat posiada wersję bez folii aluminiowej i każda wytrzyma 1000 stopni. Powyżej 200 czy więcej stopni żywica użyta do łączenia włókien wyparowuje.

Pożaru komina raczej żadna z nich nie przeżyje, ale przynajmniej się stopi, a nie zapali:)

Gość Konto usunięte_12*
czytałem na tym forum o izolacji piaskiem z kruszywem, chyba sie nie zapali, conajwyzej szklo sie zrobi? :)

Każdy komin stalowy podczas nagrzewania nieco się wydłuża, a przy stygnięciu - kurczy. Nawet jeśli to będą milimetry, to po jakimś czasie ten piasek tak cienkościenną rurę może ... przetrzeć. Dlatego eniu ma rację

- powietrze rury nie przetrze :) (nawet "do rymu" ;))

• 7 months później...
Mój wydaje mi się solidny. Murowałem wprawdzie z cegły co pewnie Hitlera pamięta ale na składach raczej lepszej nie ma. Nic się nie sypie - jak to oceniacie?

2014-11-29%25252015.08.31%252520%25255B800x600%25255D.jpg

Hitlerowska cegła raczej dobra...:D

Na solidność komina wpływ ma nie tylko wygląd z zewnątrz. Najwięcej partactwa murarze chowają przed Twoimi oczami.

ok zakupilem rury fi 200 1.4404 z allegro cena 149 zl szt

mam pytanie czym to polaczyc z kominkiem lub koza czy koniecznie trzeba zakupic taki trujnik ze stali 1.4404 ?

czy mozna jakos inaczej jakims zwyklym trujnikiem ze zwyklej stali

?

dodam ze rura pujdzie odrazu do kominka czyli niebedzie wyczystki i skraplacza czytalem ze ktos z forumowiczow tez tak ma i jest ok

Edytowane przez maxus79