djluzak 05.10.2014 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 (edytowane) Witam, Jestem na etapie budowy komina murowanego z pełnej cegły ceramicznej. Do komina będzie podłączony kominek. Komin będzie miał przekrój wewnętrzny 27x27 cm i do niego zostanie zamontowany wkład ze stali nierdzewnej austenitycznej gatunku 316L (1.4404) o średnicy 20 cm. Dom parterowy z niezagospodarowanym poddaszem. Z uwagi, że na poddaszu będzie zimno i będą się wychładzać spaliny (kondensat) myślę na ociepleniem wkładu wełna skalną lub czymś innym. Ocieplenie planuje na etapie budowy komina. Pytanie brzmi co włożyć między wkład, a ściany komina? Nie mogę nigdzie znaleźć konkretnej informacji. Czy może być wełna mineralna skalna taka w rolce? Podobno wytrzymuje do 1400 st C, chociaż wydaje mi się że spoiwo którym są łączone włókna takiej wysokiej temperatury nie wytrzyma. Biorę pod uwagę możliwość pożaru komina i bardzo wysoką temperaturę... Proszę o pomoc...... Edytowane 5 Października 2014 przez djluzak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swietlowka28 05.10.2014 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 czytałem na tym forum o izolacji piaskiem z kruszywem, chyba sie nie zapali, conajwyzej szklo sie zrobi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djluzak 05.10.2014 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Dzieki za pomysł, ale bardziej interesują mnie wyroby wełnopodobne Niestety nikt mi nie odpowiedział więc po dłuższych poszukiwaniach znalazłem kilka wyrobów: - ISOVER DP 100 ALU - do 750 stopni C - ROCKWOOL ALU WIRED MAT 80 - do 750 stopni C - PAROC WIRED MAT 80 AL1 - do 750 stopni C Każda z mat posiada wersję bez folii aluminiowej i każda wytrzyma 1000 stopni. Powyżej 200 czy więcej stopni żywica użyta do łączenia włókien wyparowuje. Pożaru komina raczej żadna z nich nie przeżyje, ale przynajmniej się stopi, a nie zapali:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 06.10.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Nie widzę potrzeby izolowania wełną. Powietrze które tam zamkniesz (kryza uszczelniająca na końcu komina + daszek) jest najlepszym izolatorem. Nagrzeje się od cienkich rur szybciej od wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 06.10.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 czytałem na tym forum o izolacji piaskiem z kruszywem, chyba sie nie zapali, conajwyzej szklo sie zrobi? Każdy komin stalowy podczas nagrzewania nieco się wydłuża, a przy stygnięciu - kurczy. Nawet jeśli to będą milimetry, to po jakimś czasie ten piasek tak cienkościenną rurę może ... przetrzeć. Dlatego eniu ma rację - powietrze rury nie przetrze (nawet "do rymu" ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 31.05.2015 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 witam rowniez mam pytanie czym ocieplic stalowy wklad kominowy do kominka i z jakiej stali kupic taki wklad ?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 31.05.2015 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Stal 1.4404, może być 0,6 mm grubości. Czy ocieplać i czym, zależy od konstrukcji komina. Jeśli sytuacja jest taka jak wyżej, zastosuj się do ostatnich wpisów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 31.05.2015 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 czy moze ktos napisac jaka welna ocieplil stalowy komin w pustaku systemowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.05.2015 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 http://www.isover.pl/content/download/1402/8708/file/Orstech DP80.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 31.05.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 A ja zapytam tak - po co mając solidny murowany komin z cegły pełnej wkładać jeszcze w niego stalowy wkład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 31.05.2015 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 A ja zapytam tak - po co mając solidny murowany komin z cegły pełnej wkładać jeszcze w niego stalowy wkład? Jak jest solidny, nie trzeba nic wkładać...To niestety rzadkość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 31.05.2015 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Mój wydaje mi się solidny. Murowałem wprawdzie z cegły co pewnie Hitlera pamięta ale na składach raczej lepszej nie ma. Nic się nie sypie - jak to oceniacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 01.06.2015 03:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 czy stalowy wklad trzeba ocieplac na calej dlugosci komina czy wystarczy tylko ta czesc ktora wystaje ponad dachem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.06.2015 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Mój wydaje mi się solidny. Murowałem wprawdzie z cegły co pewnie Hitlera pamięta ale na składach raczej lepszej nie ma. Nic się nie sypie - jak to oceniacie? Hitlerowska cegła raczej dobra... Na solidność komina wpływ ma nie tylko wygląd z zewnątrz. Najwięcej partactwa murarze chowają przed Twoimi oczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.06.2015 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 czy stalowy wklad trzeba ocieplac na calej dlugosci komina czy wystarczy tylko ta czesc ktora wystaje ponad dachem ? Można wcale nie ocieplać...Poczytaj jeszcze raz wyżej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 01.06.2015 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 (edytowane) ok zakupilem rury fi 200 1.4404 z allegro cena 149 zl sztmam pytanie czym to polaczyc z kominkiem lub koza czy koniecznie trzeba zakupic taki trujnik ze stali 1.4404 ?czy mozna jakos inaczej jakims zwyklym trujnikiem ze zwyklej stali ?dodam ze rura pujdzie odrazu do kominka czyli niebedzie wyczystki i skraplacza czytalem ze ktos z forumowiczow tez tak ma i jest ok Edytowane 1 Czerwca 2015 przez maxus79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.06.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Jak bez wyczystki to trÓjnik niepotrzebny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 01.06.2015 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 aha rozumiem dzieki mam jeszcze jedno pytanie jak sie nazywa to co sie daje do tego wkladu stalowego aby sie nie stykal z pustakiem systemowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.06.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Ja dałem wełnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 01.06.2015 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 jaka dales welne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts