Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt SIERRA pracownia HORYZONT

Recommended Posts

• 3 years później...
  • 10 months później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...
projekt jest świetny, tez o nim myślałam, zastanawiam się tylko, czy to że w kuchni nie ma bezpośredniego okna nie będzie problemem, no i ta elewacja, w wersii z wizualizacji - PIęKNIE! ale będzie kosztować majątek, a inna może już nie mieć takiego uroku i jeszcze okna w środkowej sypialni, może być ciemno :-?

Witam.

Dom jest bardzo w "moim typie" i stanowił inspiracje do innych przemyśleń odbiegających od "pseudodworków" czy zalukarnionych kostek z balkonikami i skosami na poddaszu.

Jedną z nich było(by) przestawienie jadalni z kuchnią z usunięciem ścian kuchni.

Dokładniej - kuchnia tam gdzie stół jadalni - a stół w miejscu kuchni.

W zasadzie stół stałby pośrodku holu dzieląc wraz z łazienką dom "na pól".

Marginalizuję problm ewentualnego niedoświetlenia wnętrza domu (stołu) -ale w lecie "ląduję na tarasie a w zimie i tak w domu trzeba palić lampy od 16.00 (po tej godzinie - poza weekendami , mogę "zasiąść" do stołu.

Dodatkowo.

Znaczne przeszklenia w kuchni i pokoju poprawiają sytuacje "oświetleniową".

P.S> Elewacja MOŻE kosztować majątek (ale relatywnie nie musi bo drewno i kaien sa stosunkowo tanie 8) ) - bardziej kosztowne wydają mi się rozwiązania dachu z wystającymi murami

P.P.S> LINK "się zmienił" CHYBA na : http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?p=detail&id=216

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Pewna nie jestem ale chyba na stronie Extradomu przed zmianami było forum i tam się ktoś pojawiał kto go budował

( http://www.extradom.pl/ext/page?projekt/projekt.xmf&&z=opis&id=3264 ). Ale teraz już forum nie ma...

Z tego co pamiętam to trochę problemów było z dachem (chyba właśnie to "wchodzenie" w ściany bo reszta nie wygląda groźnie).

Sam extradom wrzuca go w przedział cenowy "C".

Gdyby ktoś był bardzo zainteresowany to mam zestawienie materiałów i obmiary do tego projektu.

• 3 months później...

OSKI99 - Spadasz z nieba!

Mam co raz mniej czasu na podjęcie decyzji co do projektu.

Interesuje mnie WSZYSTKO - ale najważniejsze:

1. czy w/g Ciebie wystarczające jest doświetlenie sypialni (a może zmieniałeś układ okien)

2. czy są jakieś większe / nietypowe problemy przy budowie

3. ... koszty....

4. skoro robisz dach to pewnie daleko jeszcze do elewacji ale napisz jakie masz plany - szalejesz i robisz jak w projekcie czy planujesz wersję oszczędnościową?

5. no i - jeżeli można - to wszelkie fotki!

Będę wdzięczna za wszelkie informacje i uwagi!

(Wyślę Ci na priv mojego maila)

A wiec od początku.

Razem z żoną mieliśmy od samego początku te same wątpliwości typu: czy pomieszczenia będą odpowiednio doświetlone, co z tą elewacją, jak będzie z tymi murkami na dachu itp. Mimo wszystko zdecydowaliśmy sie na zakup tego projektu. W listopadzie 2005 zostały wylane ławy fundamentowe. Koszt razem ze zdjęciem humusu i wykopem ok. 9000 zł. Sierpień 2006 - sciany fundamentowe z betonitów, izolacja styropianem 6cm, kleje, folie etc., plus zasypanie fundamentów - 16000 zł. Wrzesień 2006 - ściany parteru ( porotherm 30), komin, wieniec - 27000 zł. Wszystkie ceny brutto plus robocizna. Myślę że nie jest to dużo jak na budynek wielkości 17,5 x 11,5. Co do dachu to właściwie pochwaliłem sie na wyrost, bo cieślę mam umówionego na marzec. ale w przybliżeniu: więżba, deski, pokrycie ( gont bitumiczny) - 28000 zł. Na razie nie mogę powiedzieć nic więcej o kosztach. Jeśli chodzi o elewację to nie dysponuję zbyt dużym budżetem, dlatego we wnękach podobnie jak w wizualizacji planuję płytki klinkierowe przyklejane do styropianu, reszta może tynk akrylowy??? Sami jeszcze nie wiemy.

Acha, zapomniałem dodać ze nasz projekt różni sie nieco od oryginału. Między garażem a pom. gospodarczym jest jeszcze jedno pomieszczenie do którego wchodzi sie z salonu, odsuwając duże drzwi, które kiedyś były oknem. Pierwotne pomieszczenie gospodarcze jest teraz czymś w rodzaju garderoby do której wchodzi sie z "nowego" pomieszczenia. Tak że gospodarczy jest teraz tylko garaż.

Oczywiście prześlę pare fotek na priva.

Pozdrawiam.

P.S. To naprawde bardzo fajny i funkcjonalny dom. Inny niz wszystkie.

• 5 months później...

tak jak wyzej

http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?p=detail&id=216

zastanawiam sie nad zakupem tego projektu

jednak nie wiem czy faktycznie stan surowy zamkniety zmieszcze w 150 000 tak jak podaje architekt

dlatego Doświadczonych prosze o opinie

rozchodzi mi sie o wariant B z tym ze garaz wolnostojacy w pozniejszym okresie :) by byl dobudowany

pozatym myslalam alby pom. gosp zrobic w miejscu garderoby, a tam gdzie pom. dodatkowy pokoj

jak ma ktos jakies ciekawe pomysly to chetni e poslucham :)