WalterW 05.10.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Witam, jestem mieszkańcem bloku, w którym zaizolowano ściany styropianem niespełna dwa lata temu. Cała elewacja jest już pokryta glonami, choć na sąsiadujących blokach ściany są czyste. Szukam przyczyn takiego stanu rzeczy. Proszę o rozjaśnienie mi jednej kwestii. Czym jest spowodowane to, że na elewacji widać gołym okiem kołki od styropianu? Sytuacja wygląda jak na tym zdjęciu http://i95.photobucket.com/albums/l122/zmysl/SAM_0657_zps0e6fc36b.jpg Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 05.10.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 To co widac to talezyki od kolkow montazowych. Wykonawca chcial przyoszczedzic na styropianowych krazkach, ktore rozwiazalby problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WalterW 05.10.2014 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Dziękuję za szybką odpowiedź. W takim razie dlaczego te 'skopane' miejsca wyglądają lepiej od pozostałej części gdzie nie ma kołków? Dlaczego nie osadzają się na nich glony i zabrudzenia? Z czego to wynika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 06.10.2014 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 osadzanie sie brudu i rozwoj glonow - przyczyna jest prosta - kiepskiej jakosci chemia. std przy wspolnotach - wygrywa najnizsza cena wiec i wykonawca skladajac oferte sklada na najtanszym z mozliwych materialow - stawiam ze na 90% to jest tynk akrylowy jakiegos garazowca... A widoczne kolki - jak kolega powyzej napisal. Kolkowanie w termodyblu z zaslepkami eliminuje ta "biedronke" na elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 06.10.2014 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Zawsze mnie ciekawiło dlaczego na widocznych kołkach elew. jest jaśniejsza...i nigdy tego nie sprawdziłem/dowiedziałem się Jakieś zjawisko fizyczne? Co do przyczyn: - słaba chemia, jak już Fighter napisał - brak tzw. termodybli - ale to na blokach też standard - za cienka warstwa zbrojąca - .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts