Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepływowy elektryczny podgrzewacz wody do współpracy z pompą ciepła

PetroConsul

Recommended Posts

Witam

Pompa Ciepła podgrzewa CO i CWU do 45oC w zbiorniku 300 l. Tu jest OK (prysznic, kuchnia i czasami wanna) jednak w wannie chcę mieć możliwość "gorących dolewek". Wymyśliłem sobie, że zainstaluję pod wanną elektryczny przepływowy podgrzewacz na 230 V, który już wstępnie podgrzaną wodę ok. 45oC jeszcze trochę podgrzeje do ~ 70oC +, żona lubi poleżeć w wannie, a woda stygnie.

Problem polega na tym, że w specyfikacjach różnych podgrzewaczy podane jest, że max. temp. wody dolotowej to np. 20 - 25oC. Szukam takiego, co nie będzie miał takich ograniczeń ale będzie działał na 230 V. Ciężko szukać, bo nie wszyscy producenci podają parametry wody dolotowej. Zakładając, że wszyscy podgrzewają zimną wodę, a ja chcę podgrzewać wodę już dość ciepłą do gorącej.

Proszę o pomoc.

Edytowane przez PetroConsul

No, dobra, przekonałeś mnie z tą Teściową.

Spróbuj zadzwonić bezpośrednio tutaj http://www.eltom-ogrzewanie.pl/eltom_prezentacja.html, podane są równiez numery komórkowe. Był tam jeden bardzo cierpliwy sprzedawca, który odpowiadał na moje najbardziej dziwaczne pytania. W dodatku z sensem.

PS> niestety wszystkie pogrzewacze, których używam są za słabe na potencjalną teściową.

Witam

Pompa Ciepła podgrzewa CO i CWU do 45oC w zbiorniku 300 l. Tu jest OK (prysznic, kuchnia i czasami wanna) jednak w wannie chcę mieć możliwość "gorących dolewek". Wymyśliłem sobie, że zainstaluję pod wanną elektryczny przepływowy podgrzewacz na 230 V, który już wstępnie podgrzaną wodę ok. 45oC jeszcze trochę podgrzeje do ~ 70oC +, żona lubi poleżeć w wannie, a woda stygnie.

Problem polega na tym, że w specyfikacjach różnych podgrzewaczy podane jest, że max. temp. wody dolotowej to np. 20 - 25oC. Szukam takiego, co nie będzie miał takich ograniczeń ale będzie działał na 230 V. Ciężko szukać, bo nie wszyscy producenci podają parametry wody dolotowej. Zakładając, że wszyscy podgrzewają zimną wodę, a ja chcę podgrzewać wodę już dość ciepłą do gorącej.

Proszę o pomoc.

A może pomyśl nad dodatkowym małym zasobniku przy wannie?

Napełniasz wannę ciepłą wodą a przy okazji zaizolowany dobrze zasobnik. ;)

A zgadnij do jak gorącej wody w wannie jesteś w stanie wejść?