PetroConsul 05.10.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 (edytowane) Witam Pompa Ciepła podgrzewa CO i CWU do 45oC w zbiorniku 300 l. Tu jest OK (prysznic, kuchnia i czasami wanna) jednak w wannie chcę mieć możliwość "gorących dolewek". Wymyśliłem sobie, że zainstaluję pod wanną elektryczny przepływowy podgrzewacz na 230 V, który już wstępnie podgrzaną wodę ok. 45oC jeszcze trochę podgrzeje do ~ 70oC +, żona lubi poleżeć w wannie, a woda stygnie. Problem polega na tym, że w specyfikacjach różnych podgrzewaczy podane jest, że max. temp. wody dolotowej to np. 20 - 25oC. Szukam takiego, co nie będzie miał takich ograniczeń ale będzie działał na 230 V. Ciężko szukać, bo nie wszyscy producenci podają parametry wody dolotowej. Zakładając, że wszyscy podgrzewają zimną wodę, a ja chcę podgrzewać wodę już dość ciepłą do gorącej.Proszę o pomoc. Edytowane 5 Października 2014 przez PetroConsul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 05.10.2014 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Czy Ty chcesz ugotować żonę w całości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PetroConsul 07.10.2014 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Czy Ty chcesz ugotować żonę w całości? Żonę, nie ale podobno w przyszłym roku ma nas odwiedzić teściowa. A tak na poważnie chodzi mi o "gorące dolewki". Jak się w wannie poleży dłużej to woda robi się chłodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 07.10.2014 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 No, dobra, przekonałeś mnie z tą Teściową. Spróbuj zadzwonić bezpośrednio tutaj http://www.eltom-ogrzewanie.pl/eltom_prezentacja.html, podane są równiez numery komórkowe. Był tam jeden bardzo cierpliwy sprzedawca, który odpowiadał na moje najbardziej dziwaczne pytania. W dodatku z sensem. PS> niestety wszystkie pogrzewacze, których używam są za słabe na potencjalną teściową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.10.2014 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Witam Pompa Ciepła podgrzewa CO i CWU do 45oC w zbiorniku 300 l. Tu jest OK (prysznic, kuchnia i czasami wanna) jednak w wannie chcę mieć możliwość "gorących dolewek". Wymyśliłem sobie, że zainstaluję pod wanną elektryczny przepływowy podgrzewacz na 230 V, który już wstępnie podgrzaną wodę ok. 45oC jeszcze trochę podgrzeje do ~ 70oC +, żona lubi poleżeć w wannie, a woda stygnie. Problem polega na tym, że w specyfikacjach różnych podgrzewaczy podane jest, że max. temp. wody dolotowej to np. 20 - 25oC. Szukam takiego, co nie będzie miał takich ograniczeń ale będzie działał na 230 V. Ciężko szukać, bo nie wszyscy producenci podają parametry wody dolotowej. Zakładając, że wszyscy podgrzewają zimną wodę, a ja chcę podgrzewać wodę już dość ciepłą do gorącej. Proszę o pomoc. A może pomyśl nad dodatkowym małym zasobniku przy wannie? Napełniasz wannę ciepłą wodą a przy okazji zaizolowany dobrze zasobnik. A zgadnij do jak gorącej wody w wannie jesteś w stanie wejść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts