menelkij 05.10.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Dobry wieczór, mam dość dziwne pytanie- pozornie poste, ale... Szukając odpowiedzi w google pokazywały mi się tylko wyniki odnośnie sztuki i malarstwa. -Jak właściwie powinno się malować metal farbami olejnymi?-Jaki wybrać pędzel, z jakiego materiału?-W czym go wyczyścić? -Czy nadają się pędzle syntetyczne? -Jakich używać rozpuszczalników? -Czy można używać tej farby w pistoletach natryskowych (elektrycznych)? Jak malowałem do tej pory? Po oczyszczeniu i odtłuszczeniu powierzchni malowałem. Po skończeniu wkładałem zwykły pędzel do rozpuszczalnika uniwersalnego, a później suszyłem. Z tym, że pędzel nigdy nie malował jak nowy był twardy. Ostatnio przywracając do życia starą zardzewiałą łopatę wyczyściłem ją i pomalowałem hammerite (zostały mi resztki z ogrodzenia) niestety farba nie kryła równo (mieszałem przed użyciem), a po zamoczeniu na noc pędzla (włosie sztuczne) całe włosie wyszło z pędzla. Stąd ten post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jare32 10.10.2014 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 tak...dość dziwne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 17.10.2014 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 o matko i curko - tego jeszcze nie było !dla: menelkij podpowiedzi w kolejności pytań i tak:- zgodnie z regułami i możliwościami- pędzel dobieramy do farby i powierzchni malowanej- na opakowaniach na ogół jest to wyszczególnione - nadaję się (patrz trzy linijki wyżej) i łatwiej się je czyści- rozpuszczalniki adykwatne do substancji rozcięczanaj i to już koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts