Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nierówna elewacja pod światlo

Recommended Posts

elewacja jest wykonczona barankiem 1,5m, za dnia wydaje sie gladka i rowna, ale rano gdy pada na nia slonce pod katem lub gdy jest z boku oswietlona sztucznym swiatlem to widac na niej zafalowania.

Czy to jest blad w sztuce? Wykonawca twierdzi, ze "to normalne".

pozdrawiam,

mx

Zależy jak bardzo i długo to widać....

Generalnie rzecz biorąc: nie ma elewacji idealnej, przy odpowiednim oświetleniu zawsze coś się znajdzie, sztuka polega na tym, żeby było tego jak najmniej.

za dnia wydaje sie gladka i rowna, ale rano gdy pada na nia slonce pod katem lub gdy jest z boku oswietlona sztucznym swiatlem to widac na niej zafalowania."

"Na oko to chłop w szpitalu umarł."

Trzeba przyłożyć łatę - poziomicę i sprawdzić czy jest równo. Jeśli technicznie jest ok, a wizualnie kole w oczy to o błędzie raczej mówić nie można.

Choć wiadomo klient życzy sobie, aby tynk był wykonany poprawnie czyli również estetycznie dla oka. Podstaw do reklamacji raczej brak, jeśli "fala" mieści się w normie.

• 2 years później...
Odświeżę temat , przy słońcu "równoległym" widoczne są zakłady siatki . Nie ma jeszcze położonej struktury ale mam obawy , że ta nie pokryje widocznych łączęń siatki . Zaznaczę, że zakłady widoczne są tylko w momencie ,gdy pada na nie słońce pod pewnym kątem . Cała elewacja , bez struktury, wydaje sie być idealnie prosta .

Cześć, mi robili elewację dosłownie kilkanaście dni temu. U mnie było podobnie ale jak położyli tynk (Caparol Silikonowy K15) to wydaje się, że ściana jest gładka. Oglądałem ścianę po światło i wydaje się być ok. Być może umiejętnie położony tynk przykryje minimalnie nierówności