WITEK P. 06.06.2004 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2004 drewno, brykiety itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mamcia 06.06.2004 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2004 Najlepiej twardym liściastym . oczywiście suchym drewnem. Ja po prostu kupiłem pilarkę i dwa razy do roku po wykupie drewna u leśniczego "maszeruję" do pobliskiego lasu w wiadomym celu. Wychodzi dużo taniej niż kupno gotowych metrów czy klocków, a jaka frajda. Mam chyba jakiś "drwalski" gen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 06.06.2004 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2004 Ja palę głównie drewnem liściastym (odrobina sosny na rozpałkę), dąb, grab, jesion i brzoza. Drewno sezonowane 12 - 18 miesięcy. (wilgotność ok. 20% uzyskuje się po 18 miesiącach suszenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 07.06.2004 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Ja do czasu az mi drewno sie wysuszy dorzucam brykiety z wegla brunatnego. Wg producenta kominka jest to dozwolone i co prawda nie ma tego uroku co palace sie drewienko ale jest cieplutko. Karol N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boo 07.06.2004 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Obok nas sąsiad założył plantację wierzby wysokoenergetycznej i tym zamierza palić w kominku ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 07.06.2004 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Obok nas sąsiad założył plantację wierzby wysokoenergetycznej i tym zamierza palić w kominku ! A widziałeś jak ta wierzba wygląda? Jeśli tak i nadal zamierzasz tym palić w kominku to życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 07.06.2004 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Suszycie 18 m-cy ? Podziwiam. Zakladajac ze na sezon potrzeba 15mp + drugie tyle suszone na nastepny rok oznacza ze trzymacie 30mp. Ciekawe gdzie ?? Ja kupuje w marcu 15mp i schnie to do jesieni i jest wystarczajaco podsuszone zeby nim palic. Drewno lisciaste ale nie polecam debu - trzeba by suszyc wiecej niz 18 m-cy (wolno schnie), lepiej kupic brzoze ktora de facto moze byc palona bez specajlnego suszenia. Najlepiej drzewo kupic u lesniczego ale pozostaje problem transportu. Ja nie wyobrazam sobie wozenia 15mp z lasu wlasnym samochodem, nawet z duza przyczepa... D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 07.06.2004 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Dave - Co do suszenia to masz rację. 30m3 (a właściwie przestrzennych) zajmuje dużo miejsca. Niemniej są osoby które moga sobie na takie coś pozwolić. Jest to tylko kwestia indywidualnych warunków.Brzoza (nawet mokra) pali się dobrze. Niemniej such pali się znakomicie. Nie zawilgaca komina. Nie brudzi szyby wkładu. Jest bardziej kaloryczna. Wiem co piszę. W ubiegły sezon paliłem brzozą i mokra i suchą.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boo 07.06.2004 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Wowka - ja na nie mam ścian, a co dopiero kominek. To sąsiad wpadł na taki pomysł i na razie rośnie mu cosik takiego malutkiego. Ja nigdy nie widziałam takiej wierzby w wieku nadającym się do palenia! Napisz, jak wiesz coś więcej na ten temat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 07.06.2004 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Boo- wierzba energetyczna rośnie co prawda b. szybko ale rośnie w górę i w boczne pędy. Przed ponad trzema laty zasadziłem tak sobie na próbę jedną sztukę (miałem zamiar wykorzystać ją do oczyszczalni korzeniowej). Jak to wygląda obecnie?Jest to dość rozległy krzew o wielu pędach. Grubość u nasady pnia wynosi ok 4 cm średnicy. Na wysokości 1 m jest to już 1,5- 2 cm. Całe drzewko (a własciwie krzew) jest zielone. Z drewnem opałowym nie ma co porównywać. Wierzba lubi stanowiska mokre i w związku z tym jej drewno jest także b. mokre. Jeśli chcesz co 20 minut dokładać do kominka kolejną wiązkę czegoś co wygląda jak mokra wiklina to proszę bardzo. Ale przemyśl to A ta wierzba wygląda tak - (zdjęcie z oferty internetowej) http://salixpiaski.webpark.pl/pic/TN_2.JPG sądzę, że jest to 3-4 rok uprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka 07.06.2004 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Drewno lisciaste ale nie polecam debu - trzeba by suszyc wiecej niz 18 m-cy (wolno schnie), lepiej kupic brzoze ktora de facto moze byc palona bez specajlnego suszenia. D. Dlaczego nie polecasz dębu? Czy tylko ze względu na długie suszenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.06.2004 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Boo- wierzba energetyczna rośnie co prawda b. szybko ale rośnie w górę i w boczne pędy. Przed ponad trzema laty zasadziłem tak sobie na próbę jedną sztukę (miałem zamiar wykorzystać ją do oczyszczalni korzeniowej). Jak to wygląda obecnie? Jest to dość rozległy krzew o wielu pędach. Grubość u nasady pnia wynosi ok 4 cm średnicy. Na wysokości 1 m jest to już 1,5- 2 cm. Całe drzewko (a własciwie krzew) jest zielone. Z drewnem opałowym nie ma co porównywać. Wierzba lubi stanowiska mokre i w związku z tym jej drewno jest także b. mokre. Jeśli chcesz co 20 minut dokładać do kominka kolejną wiązkę czegoś co wygląda jak mokra wiklina to proszę bardzo. Ale przemyśl to A ta wierzba wygląda tak - (zdjęcie z oferty internetowej) http://salixpiaski.webpark.pl/pic/TN_2.JPG sądzę, że jest to 3-4 rok uprawy. By palić wierzbą energetyczna wpierw należy ja przerobić na brykiety, takie jest główne założenie, najpierw kosisz potem zrębkujesz a następnie z tego robisz brykiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZZ 07.06.2004 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Brzoza, szykuję ją właśnie do mojego kominka z płaszczem wodnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boo 07.06.2004 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Dzięki Wowka, dzięki Xanx. Chyba się nie skuszę na tę wierzbę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugas 08.06.2004 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Zastanawiam sie nad spaleniem w kom inku desek pozostałych po budowie i elementów wiezby (scinki) oczywiscie wszystko sosnowe. Mam tego za 3-4 m3 . Czy warto ? Wiem ze sosna nie powinno sie palić. Ale troche szkoda wyrzucac. Co wy na to? Fugas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 08.06.2004 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Wowka - w teorii zarowno mokra jak i sucha brzoza maja taka sama kalorycznosc wiec ilosc ciepla jest podobna i de facto nie trzeba jej suszyc. Inna sprawa ze mokra bardziej brudzi szybe. Jolka - tak ze wzgledu na dlugie suszenie, po roku dab jeszcze nie jest wysuszony a cenowo jest duzo drozszy od brzozy. Ale jak ktos moze sobie pozwolic na 3 lata suszenia to dab bylby ekstra (wysoka kalorycznosc po wysuszeniu i malo popilu). Odrobine drzewa iglastego wymieszanego z lisciastym nie zaszkodzi pod warunkiem ze bedzie sie stosowac standardowe procedury czyszczenia kominow - min. raz w roku a najlepiej 2x. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 08.06.2004 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Oczywiście, że drewno.My mamy kominek dla przyjemności, chyba, że ktoś ogrzewa nim dom, to może wtedy......? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 08.06.2004 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Oczywiście, że drewno. My mamy kominek dla przyjemności, chyba, że ktoś ogrzewa nim dom, to może wtedy......? Ja myślę, że chyba koksem! ... albo torfem Chyba, że wpadnie mi jeszcze jakiś lepszy pomysł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 08.06.2004 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Wowka - w teorii zarowno mokra jak i sucha brzoza maja taka sama kalorycznosc wiec ilosc ciepla jest podobna i de facto nie trzeba jej suszyc. Inna sprawa ze mokra bardziej brudzi szybe. Jolka - tak ze wzgledu na dlugie suszenie, po roku dab jeszcze nie jest wysuszony a cenowo jest duzo drozszy od brzozy. Ale jak ktos moze sobie pozwolic na 3 lata suszenia to dab bylby ekstra (wysoka kalorycznosc po wysuszeniu i malo popilu). Odrobine drzewa iglastego wymieszanego z lisciastym nie zaszkodzi pod warunkiem ze bedzie sie stosowac standardowe procedury czyszczenia kominow - min. raz w roku a najlepiej 2x. D. Suszenie nie podnosi kaloryczności, ale sprawia, że więcej kalorii ogrzeje twój dom a nie zostanie "stracona" na odparowanie wody z drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 08.06.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Zgoda, macie racje, żle sie wyraziłem. Chodziło mi o straty energii wynikłe z konieczności odparowania wody z drewna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts