Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie dachu prawie płaskiego

helaq3

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów.

Zabieram się za ocieplenie dachu (wiem że wielokrotnie wałkowany ale każdy dom był inny)

budynek parter + piętro pełen wymiar. dach bardzo płaska koperta (kąt dachu 8*) bez stropu. krokwie 16, membrana na kontr łatach płyta 22 i papa. Dach oczywiście wentylowany. Sufity będą podwieszane na jętkach 6x10. pustka między jętkami a krokwiami będzie wynosić od 0 do 60 cm. ogrzewanie nisko temperaturowe ( podłogówka wszędzie ).

Zależy mi na dobrej izolacji bo chcę przejść na kocioł elektryczny.

mój pomysł to:

od dołu. folia paroizolacyjna, między jętki 10cm, na jętki w poprzek 15cm, między krokwie 10cm. całość ISOVER Super-Mata (0,033)

Proszę o opinie (inny układ, może parametr, inne pomysły)

Witam wszystkich forumowiczów.

Zabieram się za ocieplenie dachu (wiem że wielokrotnie wałkowany ale każdy dom był inny)

budynek parter + piętro pełen wymiar. dach bardzo płaska koperta (kąt dachu 8*) bez stropu. krokwie 16, membrana na kontr łatach płyta 22 i papa. Dach oczywiście wentylowany. Sufity będą podwieszane na jętkach 6x10. pustka między jętkami a krokwiami będzie wynosić od 0 do 60 cm. ogrzewanie nisko temperaturowe ( podłogówka wszędzie ).

Zależy mi na dobrej izolacji bo chcę przejść na kocioł elektryczny.

mój pomysł to:

od dołu. folia paroizolacyjna, między jętki 10cm, na jętki w poprzek 15cm, między krokwie 10cm. całość ISOVER Super-Mata (0,033)

Proszę o opinie (inny układ, może parametr, inne pomysły)

Moim zdaniem lepiej byłoby dać całą izolację na suficie, chyba że na "stryszku" masz jakieś instalację, wtedy tak jak piszesz 10cm w krokwie.

EDIT: Napisz jeszcze, jak ocieplone masz ściany?

Raczej żadnych instalacji tam nie będzie. drugim sposobem jaki brałem pod uwagę było ułożenie wszystkich warstw na sobie co z tego co wiem dało by najlepszy efekt ale wiąże się z problemami przy układaniu tej wełny. Bardziej chodzi mi czy ilość wełny i sposób jej ułożenia jest wystarczający. dostałem wiadomość na priv od Pana z Isover który zalecił mi abym jeżeli będzie to możliwe jeszcze zwiększyć grubość izolacji. styro- papa w moim przypadku nie jest możliwa coś w tym stylu: 123.jpg

tylko o połowę mniejszy

Ściany U=0.159[W/(m2·K)] dla III strefy klimatycznej. Nie wiem czy warto dawać 35cm supermaty, już przy 25cm masz U=0,135[W/(m2·K)] według mnie optymalnie jest dać tak aby wyszło maksymalnie ~u=0,120 czyli 30cm wełny λ = 0,035 W/(m·K) .

EDIT: Pieniądze które zaoszczędzisz na wełnie np. dorzucisz do lepszej centrali wentylacyjnej;)

Edytowane przez rafał2011

a co ma piernik do wiatraka?

Jeżeli zaoszczędzi pieniądze na wełnie tzn, nie da 35cm. super maty tylko 30cm profit maty to różnicę będzie mógł przeznaczyć np. na lepszą centrale wentylacyjną która przyniesie więcej korzyści niż "przewymiarowanie" ocieplenia w suficie. Ciężko to zrozumieć?

Jeżeli zaoszczędzi pieniądze na wełnie tzn, nie da 35cm. super maty tylko 30cm profit maty to różnicę będzie mógł przeznaczyć np. na lepszą centrale wentylacyjną która przyniesie więcej korzyści niż "przewymiarowanie" ocieplenia w suficie. Ciężko to zrozumieć?

ale więcej korzyści tzn. jakich? konkretnie? mniej zapłaci za ogrzewanie?

ale więcej korzyści tzn. jakich? konkretnie? mniej zapłaci za ogrzewanie?

Czy zapłaci mniej za ogrzewanie? nie wiem, trzeba to obliczyć. Ja mówię, że ocieplenie w suficie jest "przewymiarowane" optymalnie względem całego budynku wychodzi 30cm profit-maty. Co zrobi helaq3 jest jego sprawą, ja zasugerowałem tylko aby zaoszczędzone pieniądze na wełnie zainwestował w lepszą centralę wentylacyjną. Moim zdaniem to lepsze rozwiązanie niż ładowanie kasy w izolację, która według ocieplenia w ścianach jest porażająca.

Czy zapłaci mniej za ogrzewanie? nie wiem, trzeba to obliczyć. Ja mówię, że ocieplenie w suficie jest "przewymiarowane" optymalnie względem całego budynku wychodzi 30cm profit-maty. Co zrobi helaq3 jest jego sprawą, ja zasugerowałem tylko aby zaoszczędzone pieniądze na wełnie zainwestował w lepszą centralę wentylacyjną. Moim zdaniem to lepsze rozwiązanie niż ładowanie kasy w izolację, która według ocieplenia w ścianach jest porażająca.

dziękuję za pomoc. Podpowiedz jak najbardziej trafna, może nie zmieni do mojej instalacji wentylacyjnej ale na pewno gdzieś te pieniądze wykorzystam. Najprawdopodobniej użyję wełny 0.034 lub 0.035. co da mi naprawdę pokaźne oszczędności a i tak nie będzie chyba jakimś zaniedbaniem w kwestii izolacji termicznej mojego dachu jak wynika z waszych (i nie tylko) porad

Jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Poprawne zwentylowanie tak płaskiego dachu jest bardzo trudne, żeby nie powiedzieć niemożliwe. Najbardziej sensownym i bezpiecznym rozwiązaniem jest tak jak napisał Jan zastosowanie izolacji nakrokwiowej. Pozdrawiam.