Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie komina i wyczystka kominowa na dużej wysokości

Recommended Posts

Witam

Rozważam zabudowanie komina systemowego w budynku w którym piwnice są z kamienia a ich ściany mają 50-60 cm. Chce ten komin postawić bezpośrednio na ścianie piwnicy bo na piętrze już mam ściany normalnej szerokości i nie chce żeby mi stał ten komin 30 cm od ściany :)

Nie widzę potrzeby "rycia" całej ściany w dół bo chyba podłączenie kotła węglowego mogę mieć na wysokości 2,5 m? Czy nie ma żadnych przeszkód?

W takim razie wyczystka mogła by być wysoko, na wysokości załóżmy 2m. Czy to nie jest żadne problem? Jeśli chodzi o obsługę tego nie widzę problemów. Piwnica węglowa i tak jest piwnicą brudną więc nie będzie mi przeszkadzać taka obsługa...

Co natomiast z samym podłączeniem komina na wysokości 2,5 m czy nie będzie problemów? Stare podłączenie mam na wysokości około 1,3 m i jest nawet dużo za nisko (duży odcinek rury idzie prawie poziomo). Wolałbym mieć kocioł odsunięty od komina więc nawet długa metalowa rura w kotłowni nie będzie mi przeszkadzać tylko pomoże mi oddalić kocioł od komina.

Pozdrawiam

Zależy do czego...Jak piec dobry i nie generuje spalin o wysokiej temperaturze (nawet krótko - okresowo), i nie będzie dochodzić do pożarów sadzy to ok. Do tego MUSI (!) być zamontowany zgodnie z instrukcją. Jakakolwiek fuszerka , na dole, u góry czy po drodze - będzie problem prędzej czy później. Zadbaj o to. Połowa systemów jest montowana nieprawidłowo.