swietlowka28 06.10.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Witam Rozważam zabudowanie komina systemowego w budynku w którym piwnice są z kamienia a ich ściany mają 50-60 cm. Chce ten komin postawić bezpośrednio na ścianie piwnicy bo na piętrze już mam ściany normalnej szerokości i nie chce żeby mi stał ten komin 30 cm od ściany Nie widzę potrzeby "rycia" całej ściany w dół bo chyba podłączenie kotła węglowego mogę mieć na wysokości 2,5 m? Czy nie ma żadnych przeszkód? W takim razie wyczystka mogła by być wysoko, na wysokości załóżmy 2m. Czy to nie jest żadne problem? Jeśli chodzi o obsługę tego nie widzę problemów. Piwnica węglowa i tak jest piwnicą brudną więc nie będzie mi przeszkadzać taka obsługa... Co natomiast z samym podłączeniem komina na wysokości 2,5 m czy nie będzie problemów? Stare podłączenie mam na wysokości około 1,3 m i jest nawet dużo za nisko (duży odcinek rury idzie prawie poziomo). Wolałbym mieć kocioł odsunięty od komina więc nawet długa metalowa rura w kotłowni nie będzie mi przeszkadzać tylko pomoże mi oddalić kocioł od komina. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 06.10.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Może być...Najlepiej zaproś swojego nadwornego kominiarza. Może Ci co podpowie, nie będzie potem z odbiorem wydziwiał. Effe, to nie komin. To drwina z nas wszystkich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swietlowka28 06.10.2014 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Pytanie w tym wątku dotyczy zwykłego systemowego czyli np. Schiedel a najprawdopodobniej CJ Blok. Co o nich sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 07.10.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Zależy do czego...Jak piec dobry i nie generuje spalin o wysokiej temperaturze (nawet krótko - okresowo), i nie będzie dochodzić do pożarów sadzy to ok. Do tego MUSI (!) być zamontowany zgodnie z instrukcją. Jakakolwiek fuszerka , na dole, u góry czy po drodze - będzie problem prędzej czy później. Zadbaj o to. Połowa systemów jest montowana nieprawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts