Zdun Darek B 21.10.2014 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Jeszcze mam pytanie z serii mity. Otóż od dwóch osób usłyszałem, żebym nie ocieplał Styropianem w porze jesiennej, ponieważ ściany mają większość wilgotność i wszystko zablokuję w środku. Najlepszym okresem to pory letnie. Czy to prawda. ja zamierzałem jeszcze przed zimą zdążyć wykonać ocieplenie, ale może jednak warto poczekać do maja. Jeśli wilgotność ścian jest taka istotna proponuje wybrać upalne lato aby ściany dobrze wyschły , tylko niezbyt upalne bo ściany się nagrzeją i klej zamiast wiązać to wyschnie ,w okresie bezdeszczowym ..niezbyt nasłonecznionym itd . A kto Tobie zagwarantuje że w maju ściany będą optymalnie suche ?? Jak prze zimę i pochmurna wiosnę zapada je że będą bardziej nawodniona jak obecnie .. Jesień była przecież słoneczna i sucha .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.10.2014 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 (edytowane) Ocieplać i nie pytać... styropianem, wełna przy tynku innym jak mineralny .. będzie worem na wodę.Prędkość wysychania z wilgotności początkowej dla różnych izolacji na BK jest zgoła podobna.Inaczej ma się sprawa przy kondensacji, wełna plus tynk polimerowy niestety jest worem na wilgoć..nawet do prawie wiaderka ... tj 9L na 1m2 tyle jest wstanie się pod tynkiem skondesnować pary wodnej ... Edytowane 21 Października 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maati 05.11.2014 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 no żałuję bo mogłem w październiku ocieplać, pogoda była super. Teraz już decyzje podjąłem ocieplam na wiosnę, zimę jakoś przeżyję. Oby była w miarę łagodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.11.2014 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Też plus bo w zimie łatwiej wyjdzie para wodna, pod warunkiem że nie będzie nowej za dużo Musisz się nastawić na jeszcze jeden mankament tego stanu, brak izolacji = mostki termiczne i niskie temp w narożnikach. Czy innych miejscach. Polecam Ci zakup higrografu i poręczna ściąga punktów rosy .. Raczej pewne że trzymanie się 40% i mniej przy 20 to będzie konieczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juul 15.12.2014 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 tylko wentylacja, i ocieplenie w plusowych temperaturach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maati 15.09.2015 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 no żałuję bo mogłem w październiku ocieplać, pogoda była super. Teraz już decyzje podjąłem ocieplam na wiosnę, zimę jakoś przeżyję. Oby była w miarę łagodna. Odkopuje temat: Podsumowanie. Kleju do styropianu wyszło o 7 worków więcej niż zakładałem (ściany niestety nie były idealne i trzeba było miejscami grubiej kleju) Wyszło również 5m3 więcej styropianu. A co do zimy to przy ogrzewaniu podłogowym w całym domu 150m2 i lekkim wspomaganiu się kominkiem wyszło mi 1627 m3 gazu w skali okrągłego roku, razem z ciepłą wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazikujazdowski 16.09.2015 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 można spokojnie ocieplać ważne by nie kleić styropianu przy minusowych temperaturach najlepiej powyżej +3-4 stopinie i poniżej 35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 16.09.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Przy 35 już tracisz gwarancję.Kleić można gdy temp. powietrza jak i materiałów które sie łączy nie przekracza 25 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maati 17.09.2015 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 jak były te upały tego lata, miałem przerwę w klejeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
superportable 23.09.2015 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 powyżej 5 stopni poniżej 25. A w rzeczywistości widziałem jak kleili powyżej 30 i poniżej zera:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.09.2015 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 powyżej 5 stopni poniżej 25. A w rzeczywistości widziałem jak kleili powyżej 30 i poniżej zera:( Ja raz widziałem jak kleili styropian tak zacna chemia, ze kazda plyte styropianu podpierali drągiem żeby nie odpadło....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ik_KT 30.09.2015 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Na pewno trzeba go zważyć po zakupie i sprawdzić czy spełnia minimalne wymogi określone przez PSPS, bo jezeli nie , to może oznaczać że nie trzyma własności. Tylko 2 styropiany mają takie stałe oznaczenie - Gwarantowany Styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
generalnie 05.10.2015 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Na pewno trzeba go zważyć po zakupie i sprawdzić czy spełnia minimalne wymogi określone przez PSPS, bo jezeli nie , to może oznaczać że nie trzyma własności. Tylko 2 styropiany mają takie stałe oznaczenie - Gwarantowany Styropian. Program Gwarantowany Styropian nie działa od początku roku, a ostatnie badania jakości pochodzą z 2014r. Tak wiec jakość oznaczenia jest wątpliwa, delikatnie mówiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts