Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie Styropian

maati

Recommended Posts

Jeszcze mam pytanie z serii mity.

Otóż od dwóch osób usłyszałem, żebym nie ocieplał Styropianem w porze jesiennej, ponieważ ściany mają większość wilgotność i wszystko zablokuję w środku. Najlepszym okresem to pory letnie.

Czy to prawda. ja zamierzałem jeszcze przed zimą zdążyć wykonać ocieplenie, ale może jednak warto poczekać do maja.

Jeśli wilgotność ścian jest taka istotna proponuje wybrać upalne lato aby ściany dobrze wyschły , tylko niezbyt upalne bo ściany się nagrzeją i klej zamiast wiązać to wyschnie ,w okresie bezdeszczowym ..niezbyt nasłonecznionym itd .

A kto Tobie zagwarantuje że w maju ściany będą optymalnie suche ??

Jak prze zimę i pochmurna wiosnę zapada je że będą bardziej nawodniona jak obecnie ..

Jesień była przecież słoneczna i sucha ..

Ocieplać i nie pytać... styropianem, wełna przy tynku innym jak mineralny .. będzie worem na wodę.

Prędkość wysychania z wilgotności początkowej dla różnych izolacji na BK jest zgoła podobna.

Inaczej ma się sprawa przy kondensacji, wełna plus tynk polimerowy niestety jest worem na wilgoć..

nawet do prawie wiaderka ... tj 9L na 1m2 tyle jest wstanie się pod tynkiem skondesnować pary wodnej ...

Edytowane przez מרכבה

• 2 weeks później...

Też plus bo w zimie łatwiej wyjdzie para wodna, pod warunkiem że nie będzie nowej za dużo

Musisz się nastawić na jeszcze jeden mankament tego stanu, brak izolacji = mostki termiczne i niskie temp w narożnikach.

Czy innych miejscach.

Polecam Ci zakup higrografu i cb5.jpg poręczna ściąga punktów rosy ..

Raczej pewne że trzymanie się 40% i mniej przy 20 to będzie konieczność.

• 1 month później...
  • 8 months później...
no żałuję bo mogłem w październiku ocieplać, pogoda była super. Teraz już decyzje podjąłem ocieplam na wiosnę, zimę jakoś przeżyję. Oby była w miarę łagodna.

Odkopuje temat:

Podsumowanie. Kleju do styropianu wyszło o 7 worków więcej niż zakładałem (ściany niestety nie były idealne i trzeba było miejscami grubiej kleju)

Wyszło również 5m3 więcej styropianu.

A co do zimy to przy ogrzewaniu podłogowym w całym domu 150m2 i lekkim wspomaganiu się kominkiem wyszło mi 1627 m3 gazu w skali okrągłego roku, razem z ciepłą wodą.

Na pewno trzeba go zważyć po zakupie i sprawdzić czy spełnia minimalne wymogi określone przez PSPS, bo jezeli nie , to może oznaczać że nie trzyma własności. Tylko 2 styropiany mają takie stałe oznaczenie - Gwarantowany Styropian.

Program Gwarantowany Styropian nie działa od początku roku, a ostatnie badania jakości pochodzą z 2014r. Tak wiec jakość oznaczenia jest wątpliwa, delikatnie mówiąc