krzy27 06.10.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 W związku że zarzuciłem sens merytoryczny wpisów na temat pomp ciepła w podobnie brzmiącym wątku dla ogrzewających elektrycznością wychodzę z tym wątkiem naprzeciw oczekiwaniom. Osobiście sądzę że pompy ciepła są jakąś kolejną alternatywą źródeł ciepła i wiedza o nich z pewnością przysłuży się przyszłym nabywcą. Niemniej by dostęp do tych informacji był w merytorycznej zgodzie proponuje by pisać o nich w tym wątku. Prosiłbym również o przeniesienie wpisów z innych nieadekwatnych wątków właśnie tu by tworzyć spójne kompendium praktycznej wiedzy na temat pomp ciepła. Gorąco zachęcam do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 06.10.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Jak możesz to edytuj, lub poproś o to moda by zamienić słowo "cieplną" na ciepła - bo to pierwsze jakoś tak brzmi nie bardzo;)A samą inicjatywę jak najbardziej popieram:yes: i potwierdzam swe zadowolenie z rzeczonego systemu grzewczego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 06.10.2014 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Nie mogę wyedytować tematu. Dzięki za uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 06.10.2014 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 A po co kolejny temat o pompach ciepła, skoro tu jest cały dział forum poświęcony tylko PC?http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?73-Pompy-ciep%C5%82aTam jest wszystko o PC i instalacjach z PC.Nie ma sensu dublować Forum;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 06.10.2014 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 A po co kolejny temat o pompach ciepła, skoro tu jest cały dział forum poświęcony tylko PC? http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?73-Pompy-ciep%C5%82a Tam jest wszystko o PC i instalacjach z PC. Nie ma sensu dublować Forum;) A ja się nie zgodzę O pompach nigdy nie za wiele:) Moim zdaniem to, że pompy ciepła maja swój osobny dział odizolowany od działu "ogrzewanie" sprawia iż wielu potencjalnych inwestorów wcale tam nie zagląda, uznając PC jako fanaberię dla bogatych. Od razu walą na dział ogrzewanie, gdzie przechwytują ich natychmiast sprzedawcy węgla i kotłów i wmawiają im, że zakup kotła to jak złapać Pana Boga za nogi;) Być może gdybyś Ty natrafił wcześniej na odpowiednią informację to teraz nie szuflowałbyś węgla w swoim nowym i bardzo ładnym skądinąd domu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 06.10.2014 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 (edytowane) map78 zgadzam sie z Toba. Z ta szufla to dales:)Moze juz za niedlugo dorzuce do watku cos od siebie. Edytowane 6 Października 2014 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 06.10.2014 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 No cóż jestem za rzetelną informacją w sprawach każdego rodzaju źródła ciepła. Nie lubię żerowania na niewiedzy. Wolę świadome decyzje a nie bo się panu opłaci. Osobiście nie mam pompy a co mnie najbardziej intryguje to dolne źródło bo głównie z niego potrafi wynikać słaby COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 06.10.2014 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Być może gdybyś Ty natrafił wcześniej na odpowiednią informację to teraz nie szuflowałbyś węgla w swoim nowym i bardzo ładnym skądinąd domu.... Zobacz co tam pisałem w 2010 roku i jakie były odpowiedzi;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 07.10.2014 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Choćby dla pomp powietrznych zasada działania daje możliwość oszronienia i odizolowania parownika od powietrza. Ale po naszych pogawędkach śmiem twierdzić że nie będziesz w stanie tego wyjaśnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 07.10.2014 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Uprzedzali mnie o Twoich problemach w rozumieniu tekstu i widzę że mieli rację. Cóż w tym samym poście wytłumaczyłem się z toku myślenia i podałem pewne stwierdzenie, które nie przestajesz udowadniać. Wiem że nie w smak Ci cytować, ja również nie będę próbował Cię tym nękać gdzie tylko się da. To co mogę myśleć patrząc na Twoją bulwersacje to że być może wyniki sprzedaży siadają, co by nie było bez swojej przyczyny. Wielokrotnie spotykałem bezmyślnych sprzedawców, którzy starają się wcisnąć nawet byle pastę do zębów nie mając absolutnie merytorycznego przygotowania w temacie. Zabawnie wyglądają ich kompromitacje w starciu z świadomym klientem. Jednak statystyka mówi że o takich ciężko, ciężko także o rzetelnych i dobrze przygotowanych sprzedawców, bo i po co jak klientów się traktuje z góry. Tak więc mimo wszystko życzę powodzenia i sukcesów.Jakbyś miał jednak problemy ze zrozumieniem tego tekstu to nie wahaj się zapytać. Służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 07.10.2014 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Ale wiesz... jakbym te PC sprzedawal to na dzien dobry bym klientowi sprzedal twoj tekst Energia do ogrzania nie pochodzi z elektryczności a z dolnego źródła" Jest genialny. Värmepumpsägare, daj spokój. Jak można wywnioskować z nicka, "łosiu" ma dopiero 27 lat więc w doopie był i goowno widział. Ja pierdziele, pompa na powietrze, albo ciepło ziemi, bez elektrycznego zasilania - ja kupiłbym taką w ciemno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 07.10.2014 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Värmepumpsägare bez wysiłku z Twojej strony nie będziemy mogli się zrozumieć. Wivaldi widzę że się starasz ale Twoim tokiem myślenia ten numerek musiałbym co rok podbijać. Miło jednak że i Ty starasz się potwierdzić moje stwierdzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 07.10.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Ja kupilem nasze wydawalo by sie zupelnie swiadomie... Nasze, czyli chińskie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 07.10.2014 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Oczywiscie.... te sa najlepiej przystosowane do pracy w smogu Od kiedy to w Skandynawii jest smog? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 07.10.2014 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 A jest? A jest??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 07.10.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Ci, którzy się śmieją z teorii, jakoby ciepło oddawane przez PC nie pochodziło z dolnego źródła a z prądu to niech się na spokojnie zastanowią jak działa PC i skąd się to ciepło w wymienniku bierze. Wiedzą to zapewne ale gdy to jeszcze raz przemyślą zrozumieją o co autorowi stwierdzenia chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 08.10.2014 01:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 I jedno i drugie prawdziwe. Energia cieplna nie pochodzi z elektryczności bezpośrednio, pompa służy jak sama nazwa wskazuje do "pompowania" ciepła pobieranego z DZ do GZ. Do dolnego źródła dostarcza je powietrze, woda, energia z gruntu. Oczywista oczywistość, również oczywiste jest to, ze to właśnie autor miał na myśli - energia elektryczna nie jest zamieniana na energię cieplną a na pracę pompy która spręża i rozpręża czynnik w odpowiednich miejscach, pobierając ciepło i oddając tam gdzie powinna. Drugie też prawdziwe, z tego wynika mechanizm cyklicznego odszraniania parownika w niskich temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 08.10.2014 01:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 A może coś w temacie ? Czy ktoś tu napisał, że PC nie potrzebuje prądu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 08.10.2014 02:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Bo nie pochodzi bezpośrednio z elektryczności, elektryczność jest tu potrzebna by "przetłoczyć" ciepło z DZ do GZ. Dobra, załóżmy, że ciepło pochodzi z elektryczności - max. 100% energii elektrycznej może być przekształcone w energię cieplną, skąd pochodzi pozostałe ciepło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 08.10.2014 02:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 A śmiej się, śmiej, najlepiej z siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts