miro72 06.10.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Kłaniam.W przyszłym miesiącu chciałbym zainstalować BOŚ. Po lekturze forum wybór padł na model Bio-Hybryda firmy Ekopol. Według planów popartych badaniami geologicznymi oczyszczalnia miała pracować z poletkiem rozsączającym. Jednak instalatorzy (dwóch niezależnych od siebie) z którymi rozmawiałem sugerowali zastosowanie tuneli rozsączających - jako rozwiązanie ponoć tańsze, bardziej żywotne i bardziej 'elastyczne'. Co ciekawe - Pani z firmy Ekopol z kolei kategorycznie odradziła taki tandem, argumentując m.in. tym że jest to rozwiązanie... mniej żywotne.I tak oto jestem rozdarty a czas szybko podjąć decyzję. Czy ktoś mógłby pomóc?Z góry dzięki.Pozdrawiam./M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro72 09.10.2014 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Naprawdę nikt nie podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 10.10.2014 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Myślę, że nikomu się nie chce pisać tego, co już było kilka razy na tym forum. Ale niech tam...Tunele zostały wymyślone do odprowadzania deszczówki, a więc wody z założenia czystej. Montuje się je szybko i łatwo.Drenaż rozsączający ma za zadanie doczyścić ścieki odprowadzane do gruntu. Żeby był dobrze zamontowany, trzeba się mocno przyłożyć i wydać trochę pieniędzy na materiały. Tak więc wykonawcy wolą zrobić łatwą i tanią robotę za te same pieniądze, a producent prawdopodobnie zdaje sobie sprawę, że ścieki teoretycznie oczyszczone wymagają jednak doczyszczenia, dlatego zaleca drenaż. Wg mnie posłuchaj producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro72 10.10.2014 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Tak właśnie myślałem - że jest to łatwiejsze dla wykonawcy i stąd te sugestie.Będzie poletko.Jeśli było kilka razy - pewnie słabo szukałem, choć starałem się.Bardzo dziękuję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts