Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Sytuacja wygląda tak: mam garaż na 2 stanowiska, w projekcie brame 5m szeroka na 2,2 m wysoka. W garażu, w odległości ok 2,4 m od zewnętrznej ściany domu biegnie poprzeczny podciąg strasznie duży, tzn szeroki na 50 cm i tak też chyba wysoki. Od chudziaka do tego podciągu, jak i nadproża bramy garażowej jest praktycznie taka sama wysokość, która w tej chwili wynosi 245 cm.

Pytania:

- czy 5/2,2 m to standardowy rozmiar bramy?

- czy w mojej sytuacji da się w ogóle zamontować bramę segmentową, czy też będę musiał obniżyć nadproże bramy, żeby w ogóle było możliwe jej zamontowanie?

Dzięki za podzielenie się swoją wiedzą

https://forum.murator.pl/topic/194139-czy-w-mojej-sytuacji-da-si%C4%99-zamontowac-brame-segmentow%C4%85/

Nadproże trzeba będzie obniżyć a raczej "zamaskować" różnicę wysokości. Szukaj bramy 2125 z jak najniższym prowadzeniem (niekoniecznie ze sprężynami z tyłu bo na nadprożu masz przecież miejsce).

nie wiem czy 2,2 to standardowa wysokość natomiast po tym co ukazałeś wiem, że brama nie została dobrana do otworu i napisałem też co może być powodem

Jeszcze jest możliwość że sam zamówiłeś, lub kupiłeś bramę typową (bo tańsza) nie konsultując z monterami

Musisz teraz znaleźć sposób na zamocowanie poziomej górnej listwy z uszczelką - jak obniżysz bramę będzie ona wisieć w powietrzu

Pocieszające jest to, że nie pełni żadnej funkcji montażowej, jest tylko mocowaniem dla górnej uszczelki

Można wręcz pokusić się o ponowne, niższe zamocowanie bramy i podklejenie nadproża styrodurem do którego, na zwykłe, długie spaxy tą listwę przykręcisz

(dla niedowiarków - niech wkręcony spax długości 10 cm spróbują wyrwać ze styroduru - stawiam skrzynkę piwa że im się nie uda)

Ciekawe czy sięgnie dźwignia od sterowania bramą, może okazać się że cała szynę z silnikiem trzeba też obniżyć

Nie mam na razie kupionej bramy. Byłem o wycenę okien i to sprzedawca , którego się zapytałem, czy belka nie będzie problemem poinformował mnie, że jest to problem i to spory, bo brama nie będzie się miała gdzie schować... Otwór w tej chwil ima taką wysokość, bo to na razie chudziak, więc docelowo mial być wyżej.

Wymiary 5m na 2,2 mam z projektu, tak samo z projektu mam kurcze wysokości docelowe nadproża i belki. Sprzedawca, gdy go zapytałem, czy projektant nie powinien wiedzieć, że ta belka powinna byc wyżej stwierdził, że projektanci nie wiedzą, jak się montuje bramy i to jest problem... Tez właśnie coś mówił o dorobieniu nadproża... Kurde, no, a miało być tak pieknie..

Nie ma co płakać bo to dość częsty przypadek (przynajmniej u mnie).

Jeden z moich klientów w podobnej sytuacji obniżyl naproże podwieszając belkę drewnianą. Inny poszedł w bramę roletową (nie wiem czy doszedł;) a jeszcze inny miał 290cm, czyli tyle ile potrzeba było na zmieszenie prowadnic ale napęd był już konieczny inny niż standardowy. .

Edytowane przez finlandia
uzupełnienie
Tak jak pisałem, mam otwór 245 cm. Ale zawsze jest jakieś ale. Jak dam 10 dodatkowego nadproża, a posadzkę będę chciał mieć tak, jak wcześniej, równo z posadzką domu, to co, zostanie mi brama 210 cm, a to nijak się ma do wymiarów bram... Pozostaje obniżyć posadzkę. Garaż nieocieplony, więc się da. Ale jak to by można rozwiąząc, gdyby garaż był ogrzewany ogrzewaniem podłogowym i trzeba by zalewac posadzkę i dawać styro odpowiedniej grubości? Jak wtedy byście to rozwiązali? Pytanie nie takie teoretyczne bo nadal chciałbym miec tą posadzkę równo w całym domu...
Tak jak pisałem, mam otwór 245 cm. Ale zawsze jest jakieś ale. Jak dam 10 dodatkowego nadproża, a posadzkę będę chciał mieć tak, jak wcześniej, równo z posadzką domu, to co, zostanie mi brama 210 cm, a to nijak się ma do wymiarów bram... Pozostaje obniżyć posadzkę. Garaż nieocieplony, więc się da. Ale jak to by można rozwiąząc, gdyby garaż był ogrzewany ogrzewaniem podłogowym i trzeba by zalewac posadzkę i dawać styro odpowiedniej grubości? Jak wtedy byście to rozwiązali? Pytanie nie takie teoretyczne bo nadal chciałbym miec tą posadzkę równo w całym domu...

W jakiej odległości masz drzwi z garażu do domu licząc od bramy? Może wystarczy zrobić (zalecany zresztą) lekki spadek posadzki w kierunku bramy i spokojnie uzyskasz 2125 albo i więcej?

• 2 weeks później...
W jakiej odległości masz drzwi z garażu do domu licząc od bramy? Może wystarczy zrobić (zalecany zresztą) lekki spadek posadzki w kierunku bramy i spokojnie uzyskasz 2125 albo i więcej?

Jakieś 300 cm tylko. Ale przecież trzeba jescze zamontować napęd...

Jakieś 300 cm tylko. Ale przecież trzeba jescze zamontować napęd...

No to dając zaledwie 1% spadku uzyskasz 213 w progu bramy a to wystarczy.

Przykładowo brama Normstahl Superior potrzebuje wprawdzie 20cm nadproża ale w dalszej części garażu (nawet przy prowadzeniu standardowym) wystarczy 12cm.