Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Targi w W-wie na Narodowym

Recommended Posts

Jak co roku większe.

Można dotknąć, obejrzeć porozmawiać z wystawcami. Do tego jak zwykle kilka ciekawych prelekcji.

Z pewnością gdybyś był, to porozmawiałbyś sobie z prezesem KNX Professionals Polska mgr inż. Andrzejem Stachno, który pewnie nieźle by się ubawił ze stwierdzenia

Zdecydowałem się na KNX i pociągnąłem kable pod niego ale przed samą instalacją okazało się, że nic nie będę mógł sam ustawiać i w końcu zrezygnowałem. Nie mam zamiaru wołać instalatora żeby sobie coś ustawić.

Pan Stacho oprócz bycia prezesem, od kilku lat zajmuje się szkoleniami certyfikującymi KNX w Polsce.

Chciałem przyjechać ale niestety nie wyszło.

A tak nawiasem mówiąc, jest Pan człowiekiem bardzo aroganckim. Skoro już przeniósł Pan dyskusję do tego wątku, to proszę mi powiedzieć, dlaczego p.Stachno uśmiałby się ze stwierdzenia że nie będę mógł nic sam skonfigurować jeśli nie zakupię programu za niemal 25% wartości instalacji? Czyżbym został wprowadzony w błąd przez mojego niedoszłego instalatora i program ten można otrzymać za darmo?

proszę mi powiedzieć, dlaczego p.Stachno uśmiałby się ze stwierdzenia że nie będę mógł nic sam skonfigurować

Bo jest to miejska legenda od czasu wejścia ETS4. Przed wejściem ETS4 faktycznie musiałbyś nabyć program za 900€.

Po drugie jest to miejska legenda, bo większość użytkowników KNX, to ludzie mający ciekawsze rzeczy do robienia niż grzebanie we wszystkim co sobie kupili. Oni po prosty idą do fachowca.

jeśli nie zakupię programu za niemal 25% wartości instalacji? Czyżbym został wprowadzony w błąd przez mojego niedoszłego instalatora i program ten można otrzymać za darmo?

Tak, skoro instalator wycenił ci instalację KNX z projektem, materiałem, montażem, programowanie i uruchomieniem powyżej 20 modułów na 16 tys. z VAT.

Może najpierw sprawdź czy ten twój "ekspert od KNX" ma w ogóle certyfikat, bo jeśli nie to nie rozmawiałeś z człowiekiem od KNX-a

Bo jest to miejska legenda od czasu wejścia ETS4. Przed wejściem ETS4 faktycznie musiałbyś nabyć program za 900€.

Po drugie jest to miejska legenda, bo większość użytkowników KNX, to ludzie mający ciekawsze rzeczy do robienia niż grzebanie we wszystkim co sobie kupili. Oni po prosty idą do fachowca.

No to jak to w końcu jest, żeby zarządzać instalacją złożoną z (docelowo) 35'ciu modułów muszę kupić wersję pro czy nie? Tylko nie mów że można coś tam kombinować z dzieleniem instalacji bo nie o to chodzi żeby robić takie obejścia.

większość użytkowników KNX, to ludzie mający ciekawsze rzeczy do robienia niż grzebanie we wszystkim co sobie kupili. Oni po prosty idą do fachowca.

Mnie nie obchodzi co mają do roboty inni użytkownicy KNX. Mnie obchodzi tylko to, czy ja będę miał dostęp do konfiguracji mojego własnego domu czy nie. I ile ewentualnie będę musiał za to zapłacić.

Ja już taki jestem, że zamiast jechać na wymianę żarówki w samochodzie do autoryzowanego serwisu i płacić 100 pln za sam wjazd na serwis i drugie tyle za robotę, wolę zrobić to sam. Jak widać KNX nie jest dla mnie bo nie chcę "iść do fachowca" tylko pewne rzeczy zrobić samemu.

Edytowane przez Marian_D

No to jak to w końcu jest, żeby zarządzać instalacją złożoną z (docelowo) 35'ciu modułów muszę kupić wersję pro czy nie? Tylko nie mów że można coś tam kombinować z dzieleniem instalacji bo nie o to chodzi żeby robić takie obejścia.

A co można zmieniać w 35 urządzeniach w poprawnie wykonanej instalacji KNX?

Mnie nie obchodzi co mają do roboty inni użytkownicy KNX. Mnie obchodzi tylko to, czy ja będę miał dostęp do konfiguracji mojego własnego domu czy nie.

A masz dostęp do konfiguracji swojej skody? I jak często w konfiguracji skody cokolwiek zmieniasz?

O ile wiem, to nawet nie możesz samemu dorobić sobie głupiego kluczyka

I ile ewentualnie będę musiał za to zapłacić.

Osobiście zmieniałem konfigurację KNX za szarlotkę domowej roboty z filiżanka świetnej kawy.

Każdy szanujący się instalator/integrator ma w umowie zapisane ile zmian konfiguracji jest bezpłatnych i jakiego okresu dotyczą.

W mojej są 3 zmiany(przyjazdy) w ciągu pierwszego roku.

Konfiguracja ogrzewania nie jest wliczona do tych darmowych zmian, gdyż ogrzewanie zawsze jest sprawą indywidualną i wymaga kilku dojazdów i regulacji. Oczywiści bezpłatnych.

Ja już taki jestem, że zamiast jechać na wymianę żarówki w samochodzie do autoryzowanego serwisu i płacić 100 pln za sam wjazd na serwis i drugie tyle za robotę, wolę zrobić to sam.

Rozrząd i skrzynię też sam wymieniasz?

A jakiego urządzenie używasz do diagnostyki swojego samochodu? I dlaczego nie jest to urządzenie za 14 tys zł.

ETS w pełnej wersji to odpowiednik takiego testera.

Jak widać KNX nie jest dla mnie bo nie chcę "iść do fachowca" tylko pewne rzeczy zrobić samemu.

Wiec dlaczego nie kupiłeś sobie książki o KNX i nie poszukałeś na forach jak to z KNX-em jest?

PS.

Kiedy ostatnio grzebałeś w ustawieniach integry?

O ile wiem to do integry jest darmowy program.

Edytowane przez dendrytus

Zapraszam do przeczytania subiektywnej relacji.

http://sterowanydom.blogspot.com/2014/10/targi-inteligentny-dom-2014.html

Zgadzam się szczególnie z końcówką Twojego opisu. Zabrałem ze sobą potencjalnego inwestora i myślałem że pokarzę mu organoleptycznie o co chodzi i to na każdym stoisku z możliwością wyboru a tu nic z tego.

Stadion za to się obronił, naprawdę robi wrażenie.

Za rok będzie jeszcze lepiej.

Marian_D: moim skromnym zdaniem jeżeli chcesz mieć stabilną instalacje która nie powoduje problemów a jednocześnie chciałbyś tym zarządzać to musisz posłuchać dendrytusa. On ma racje.

Ja używam Fibaro+milion moich rozwiązań, W mojej instalacji jest 800 punktów, którymi steruje lub od których otrzymuje jakieś raporty(temperatura, światło, pogoda itd...) ale ja poświęciłem na to (hobby) ponad 2 lata, po co najmniej 3 godziny dziennie. Nie da się zbudować żadnego systemu ID nie posiadając w tym zakresie doświadczenia. Dendrytus proponuje Ci najszybsze i najtańsze rozwiązanie w postaci szybkich szkoleń. Uwierz mi że jednorazowy koszt szkoleń i ETS4 jest niczym do kosztów utrzymania. Jeżeli Twój apetyt będzie rósł w miarę używania ( u mnie tak jest, czym więcej mam tym więcej chcę mieć) to ten koszt będzie śmieszny. Zbudujesz instalację a po czasie dokupisz jakiś web serwer żeby zintegrować cały "Internet of Things".

Najgorsze jest to że jak pójdziesz do domu rodziców/teściów/znajomych to nie zgasisz światła w kiblu bo powinno samo zgasnąć, spuścisz deskę sedesową bo pomyślisz że sama opadnie, powiesz głowie rodziny że ma awarię prądu bo deska w kiblu była niepodgrzana ;-) Wyjdziesz na nowobogackiego chama ale będziesz zadowolony że u Ciebie takich problemów nie ma.

Dendrytus nie potrafi pisać marketingowo dla nieświadomych bo jest osobą techniczną i mierzi go niewiedza (Jego firma powinna mu zakazać udziału na forach ale On się nie przyznaje gdzie pracuje więc jest OK). Ja po czasie rozumiem Jego punkt widzenia (nie zawsze się z nim zgadzam) i doceniam Jego starania bo On poświęca swój prywatny czas na tępienie głupoty.

Jaak się chwile posiedzi technicznie w tej branży to człowiek czasami się zastanawia dlaczego @dendrytus tak słabo gościa zjechał. (to pewnie potencjalny zięć był hehe)

Marian : skoro masz położony magistralny to wykorzystaj to. Rozwiązań jest sporo, zrobiłeś pierwszy dobry krok tzn położyłeś kable.

Wpadłem na targi bo mam blisko i uważam że tak źle znowu nie było. Może fachowcy siedzący w automatyce po uszy byli zawiedzeni, ale klient końcowy wybierający system mógł dowiedzieć się naprawdę dużo o ofercie różnych firm i pogadać z instalatorami.

Warte wspomnienia:

- Abb prezentowało system free@home. To tani i prosty system oparty na kablach. Jak dla mnie zbyt prosty ale wielu osobom może wystarczyć.

- Ja wpadłem głównie żeby zobaczyć produkty Zamela i mieli malutkie stoisko gdzieś w rogu. Od sprzedawcy dowiedziałem się że w przyszłym roku wypuścić swoją centralkę podobną do fibaro ale znacznie tańszą i pracującą z ich modułami po 90 złotych sztuka. Zapowiada się bardzo ciekawie.

- Pierwszy raz zobaczyłęm nową firmę Grenton i tu mały szok bo zaprezentowali od razu bardzo kompleksowy system. Samo stoisko robiło spore wrażenie. Coś co przykuło moją uwagę to ich panele bo jeśli cena rzeczywiście jest taka jaką podawali czyli 350 złotych to rewelacja. http://www.grenton.pl/poznaj-grenton/sterowanie.html#s4

- Ciekawostką były niewidzialne głośniki. Grało to naprawdę dobrze, tylko ceny nie najniższe. http://amina.co.uk/

- Gira i Jung pokazywały swoje produkty na dużych stoiskach. Nic za bardzo nie przykuwało uwagi no może poza ładnymi wielokolorowymi przyciskami na stoisku Junga: http://www.jung.de/en/3717/inspiration/ls-990-in-the-les-couleurs-le-corbusier-colours/colour-overview/

- Internorm prezentował okna z rekuperatorem https://www.youtube.com/watch?v=Hc4XB6nBw2E&feature=youtu.be mieli też takie z automatycznymi żaluzjami z baterią fotowoltaiczną

- Nikt nie pokazywał Fibaro.

Edytowane przez _Krzychu_

Uwierz mi że jednorazowy koszt szkoleń i ETS4 jest niczym do kosztów utrzymania.

Dobrze wiedzieć od kogoś, kto ma doświadczenie, że 1000 euro za program jest niczym, w porównaniu do kosztów utrzymania systemu. To dlatego pewnie jak napisał dendrytus "nikt niczego nie zmienia", bo po prostu tyle to kosztuje, że ludziom szkoda pieniędzy :)

Dobrze wiedzieć od kogoś, kto ma doświadczenie, że 1000 euro za program jest niczym, w porównaniu do kosztów utrzymania systemu.

Tylko, że Sztywniak ma darmowy program, bo on ma fibaro czyli to samo co ty. Więc nie ma bladego pojęcia o kosztach utrzymywania KNX, ani o szkoleniach KNX.

To dlatego pewnie jak napisał dendrytus "nikt niczego nie zmienia", bo po prostu tyle to kosztuje, że ludziom szkoda pieniędzy :)

Musisz się pogodzić z myślą, że nie każdy ze swojego samochodu chce zrobić takie

119cyfq.jpg

o cudo jak ty zrobiłeś

Dziękuję bardzo. Masz jakiegoś linka do tego Zamela? Na ich stronie trudno cokolwiek znaleźć :/

Zepsuję ci jednak ten weekend. Exta free jest bezprzewodowy.

PS.

Marian_D rozwiązaniem twojego problemu z fibaro i stropami jest zamontowanie dwóch modułów z zasilaniem sieciowy jednego na pietrze i drugiego na parterze, ale tak aby się fizycznie widziały (np. ściana schodów) lub były blisko siebie czyli np. jeden(ten na piętrze ) leży na podłodze, a drugi(ten na parterze jest przykręcony do sufitu pod tym z piętra. Nie muszą załączać czegokolwiek, bo służą tylko jako repeatery.

Miejsca montażu trzeba dobrać doświadczalnie.

Podobnie musisz zrobić z piwnicą.

Napraw sobie swój ID i przestań już wypisać swoje brednie w tematach związanych z IB/ID.

PS.

Marian_D rozwiązaniem twojego problemu z fibaro i stropami jest zamontowanie dwóch modułów z zasilaniem sieciowy jednego na pietrze i drugiego na parterze, ale tak aby się fizycznie widziały (np. ściana schodów) lub były blisko siebie czyli np. jeden(ten na piętrze ) leży na podłodze, a drugi(ten na parterze jest przykręcony do sufitu pod tym z piętra. Nie muszą załączać czegokolwiek, bo służą tylko jako repeatery.

Miejsca montażu trzeba dobrać doświadczalnie.

Podobnie musisz zrobić z piwnicą.

Napraw sobie swój ID i przestań już wypisać swoje brednie w tematach związanych z IB/ID.

to w najdoskonalszym z inteligentnych domów trzeba robić takie rzeczy ? :wtf:

rozwiązaniem twojego problemu

Dobre :) Nie znasz instalacji, nie znasz układu budynku, nie znasz miejsc zainstalowania modułów... Ba! Nie znasz nawet natury problemu, ale wiesz jak mu zaradzić. Jak zwykle.

Twoje tupeciarstwo i chamska arogancja powodują, że ludzie nieznający Cię uważają Cię za guru. Ale obstawiam, że w większości przypadków Twoja "wiedza" jest taka, jak w tym przypadku - nie znasz kompletnie instalacji a wiesz o niej wszystko :D

Problem w tym, że wszystko co się nie zgadza z Twoim chamskim marketingiem KNXa to brednie. Kasa... kasa... kasa...

Edytowane przez Marian_D

Dobre :) Nie znasz instalacji, nie znasz układu budynku, nie znasz miejsc zainstalowania modułów... Ba! Nie znasz nawet natury problemu, ale wiesz jak mu zaradzić. Jak zwykle.

Dla ciebie to problem, dla mnie zadanie. Powinieneś teraz zapoznać się z różnicą w słowach problem i zadanie.

Bo w podany przeze mnie sposób rozwiązuje się właśnie problemy z łącznością bezprzewodową w budynki i bez znaczenia jest układ budynku, i miejsce zainstalowanych modułów bo po prostu musisz dodać NOWE.

Tak samo rozwiązuje się problemy z wifi.

Na piętrze działa dobrze, ale na parterze, a zwłaszcza w piwnicy, gdzie mam dużo żelbetowych ścian, urządzenia czasami tracą zasięg.

Musisz w takim razie dodać moduły nie między poziomami, a między pomieszczeniami.

Tak trudno zrozumieć zasadę działania repeaterów?

Żelbetonowa ściana czy sufit to dla łączności bezprzewodowej taki sam problem.

Twoje tupeciarstwo i chamska arogancja powodują, że ludzie nieznający Cię uważają Cię za guru. Ale obstawiam, że w większości przypadków Twoja "wiedza" jest taka, jak w tym przypadku - nie znasz kompletnie instalacji a wiesz o niej wszystko :D

Masz fibaro, finaro to Z-wave, Z-wave to bezprzewodowe połączenie z repetycją sygnału przez moduły, ale tylko moduły z zasilaniem 230V mają funkcję repetycji.

Po co mi większa wiedza? Jak będę musiał przerzucić się z KNX na fibaro, to jak widzisz bez problemu moje instalacje będą działać w przeciwieństwie do twoich.

Problem w tym, że wszystko co się nie zgadza z Twoim chamskim marketingiem KNXa to brednie. Kasa... kasa... kasa...

Kasa i owszem, a raczej jej brak i to u ciebie.