Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt ogrzewania podlogowego- fanaberia czy potrzeba????

stam222

Recommended Posts

Witam,

Czy zrobienie projektu takiej podlogowki to raczej uzasadnione dzialanie czy raczej kolejny chwyt marketingowy aby wyciagnac kase od inwestorow?

Czy bez projektu instalator jest w stanie wykonac to prawidlowo? Czy na "oko" mozna dobrac rozstaw rurek do grubosci izolacji, powieszchni itd?

Nie pisze tutaj jakie jest moje zdanie i co o tym sadze, chcialbym poznac Wasze zdanie na ten temat?

Warto robic i czy potrzeba czy strata czasu i pieniedzy?

Pozdrawiam izapraszam do rzeczowej dyskusji.

• Odpowiedzi 360
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to chyba zależy od wiedzy instalatora, nie chodzi o doświadczenie typu... panie my zawsze dajemy 15 cm i nie wiedza dlaczego

A cóz daje wiedza instalatora bez obliczeń ozc i strat kazdego pomieszczenia z osobna. Tego nie da sie przyjac ani na tzw oko ani w inny sposób. Podstawą zawsze są rzetelne obliczenia ozc a nastepnie na ich podstawie obliczenia grzejników podłogowych. Bez obliczen zawsze mozna dac rozstaw 10 cm wszędzie i działac bedzie i to z najniższa mozliwą temp zasilania ale po co dawac tyle materiału i robocizny, oszczednosci na materiale na pewno przekroczą koszt projeku.

Taki projekt możesz dostać za 1zł, bynajmniej ja dostaję takie opracowanie za 1zł :) ja taki rysunek daję inwestorowi za darmo pod warunkiem wykonania usługi i zakupu materiału jednego ze wskazanych producentów, w tym przypadku klient nie jest skazany na zakup materiału odemnie,

Troche to tajemniczo napisales bo nie wiadomo przede wszystkim jaki to projek i z czego wynikajacy bo jak wspomniei koledzy wyzej aby wykonac projekt trzeba znac zapotrzebowanie budynku na cieplo a to z koleji wynika z OZC a takiego porzadnego OZC nikt za 1pln nie zrobi i znowu kolo sie zamyka, Chyba, ze projekt ogrzewania jest na "oko" wynikajacy z takiego podrecznego programu OZC czyli notabene tez na OKO.

Taki projekt możesz dostać za 1zł, bynajmniej ja dostaję takie opracowanie za 1zł :) ja taki rysunek daję inwestorowi za darmo pod warunkiem wykonania usługi i zakupu materiału jednego ze wskazanych producentów, w tym przypadku klient nie jest skazany na zakup materiału odemnie,

Troche to tajemniczo napisales bo nie wiadomo przede wszystkim jaki to projek i z czego wynikajacy bo jak wspomniei koledzy wyzej aby wykonac projekt trzeba znac zapotrzebowanie budynku na cieplo a to z koleji wynika z OZC a takiego porzadnego OZC nikt za 1pln nie zrobi i znowu kolo sie zamyka, Chyba, ze projekt ogrzewania jest na "oko" wynikajacy z takiego podrecznego programu OZC czyli notabene tez na OKO.

Ja z kolei spotkałem się z opinią, że dla pompy ciepła i pieca kondensacyjnego można dać minimalny rozstaw rurek wszędzie 10cm - koszt większej ilości materiału zwróci się nam w mniejszych wydatkach na ogrzewanie.

To nie tak. Co z tego że położysz co 10cm jak będziesz musiał przymknąć większość pętli żeby wyregulować temperatury? Zwiększysz przy tym opory przepływu, a więc i moc pompki obiegowej.

Przy PC warto zrobić gęściej, ale to nie znaczy wcale, że wszędzie po równo.

Wszystkie dane do projektu musisz dostarczyć przedstawicielowi producenta, jeżeli nie dostarczysz to zrobią Ci na oko tak jak napisałeś. Tak jak napisałem wcześniej, musisz wszystko zrobić w ich systemie oni mają zysk po