stam222 07.10.2014 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Witam,Czy zrobienie projektu takiej podlogowki to raczej uzasadnione dzialanie czy raczej kolejny chwyt marketingowy aby wyciagnac kase od inwestorow?Czy bez projektu instalator jest w stanie wykonac to prawidlowo? Czy na "oko" mozna dobrac rozstaw rurek do grubosci izolacji, powieszchni itd?Nie pisze tutaj jakie jest moje zdanie i co o tym sadze, chcialbym poznac Wasze zdanie na ten temat?Warto robic i czy potrzeba czy strata czasu i pieniedzy?Pozdrawiam izapraszam do rzeczowej dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.10.2014 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 to chyba zależy od wiedzy instalatora, nie chodzi o doświadczenie typu... panie my zawsze dajemy 15 cm i nie wiedza dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.10.2014 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Warto zrobić. Natomiast żeby miało to sens, najpierw należy wyliczyć OZC dla każdego pomieszczenia. Bez tego projekt nie będzie wiarygodny. A koszt? Wydamy tyle co później zaoszczędzimy na rurkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 07.10.2014 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Dobór nawet grzejników do poszczególnych pomieszczeń powinien wynikać z obliczeń zapotrzebowania ciepła. Dobrze obliczona i wykonana podłogówkach procentuje mniejszymi kłopotami w regulacji i użytkowaniu. Swoją drogą że do robocizny też trzeba się przyłożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.10.2014 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 to chyba zależy od wiedzy instalatora, nie chodzi o doświadczenie typu... panie my zawsze dajemy 15 cm i nie wiedza dlaczego A cóz daje wiedza instalatora bez obliczeń ozc i strat kazdego pomieszczenia z osobna. Tego nie da sie przyjac ani na tzw oko ani w inny sposób. Podstawą zawsze są rzetelne obliczenia ozc a nastepnie na ich podstawie obliczenia grzejników podłogowych. Bez obliczen zawsze mozna dac rozstaw 10 cm wszędzie i działac bedzie i to z najniższa mozliwą temp zasilania ale po co dawac tyle materiału i robocizny, oszczednosci na materiale na pewno przekroczą koszt projeku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 08.10.2014 02:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Dzieki wszystkim za odpowiedzi i w sumie takich wlasnie sie spodziewalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demo_user 08.10.2014 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Taki projekt możesz dostać za 1zł, bynajmniej ja dostaję takie opracowanie za 1zł ja taki rysunek daję inwestorowi za darmo pod warunkiem wykonania usługi i zakupu materiału jednego ze wskazanych producentów, w tym przypadku klient nie jest skazany na zakup materiału odemnie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 08.10.2014 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Taki projekt możesz dostać za 1zł, bynajmniej ja dostaję takie opracowanie za 1zł ja taki rysunek daję inwestorowi za darmo pod warunkiem wykonania usługi i zakupu materiału jednego ze wskazanych producentów, w tym przypadku klient nie jest skazany na zakup materiału odemnie, Troche to tajemniczo napisales bo nie wiadomo przede wszystkim jaki to projek i z czego wynikajacy bo jak wspomniei koledzy wyzej aby wykonac projekt trzeba znac zapotrzebowanie budynku na cieplo a to z koleji wynika z OZC a takiego porzadnego OZC nikt za 1pln nie zrobi i znowu kolo sie zamyka, Chyba, ze projekt ogrzewania jest na "oko" wynikajacy z takiego podrecznego programu OZC czyli notabene tez na OKO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 08.10.2014 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Taki projekt możesz dostać za 1zł, bynajmniej ja dostaję takie opracowanie za 1zł ja taki rysunek daję inwestorowi za darmo pod warunkiem wykonania usługi i zakupu materiału jednego ze wskazanych producentów, w tym przypadku klient nie jest skazany na zakup materiału odemnie, Troche to tajemniczo napisales bo nie wiadomo przede wszystkim jaki to projek i z czego wynikajacy bo jak wspomniei koledzy wyzej aby wykonac projekt trzeba znac zapotrzebowanie budynku na cieplo a to z koleji wynika z OZC a takiego porzadnego OZC nikt za 1pln nie zrobi i znowu kolo sie zamyka, Chyba, ze projekt ogrzewania jest na "oko" wynikajacy z takiego podrecznego programu OZC czyli notabene tez na OKO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MikeB 08.10.2014 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Ja z kolei spotkałem się z opinią, że dla pompy ciepła i pieca kondensacyjnego można dać minimalny rozstaw rurek wszędzie 10cm - koszt większej ilości materiału zwróci się nam w mniejszych wydatkach na ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.10.2014 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Ja z kolei spotkałem się z opinią, że dla pompy ciepła i pieca kondensacyjnego można dać minimalny rozstaw rurek wszędzie 10cm - koszt większej ilości materiału zwróci się nam w mniejszych wydatkach na ogrzewanie. To nie tak. Co z tego że położysz co 10cm jak będziesz musiał przymknąć większość pętli żeby wyregulować temperatury? Zwiększysz przy tym opory przepływu, a więc i moc pompki obiegowej. Przy PC warto zrobić gęściej, ale to nie znaczy wcale, że wszędzie po równo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demo_user 08.10.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Troche to tajemniczo napisales bo nie wiadomo przede wszystkim jaki to projek i z czego wynikajacy bo jak wspomniei koledzy wyzej aby wykonac projekt trzeba znac zapotrzebowanie budynku na cieplo a to z koleji wynika z OZC a takiego porzadnego OZC nikt za 1pln nie zrobi i znowu kolo sie zamyka, Chyba, ze projekt ogrzewania jest na "oko" wynikajacy z takiego podrecznego programu OZC czyli notabene tez na OKO. Wszystkie dane do projektu musisz dostarczyć przedstawicielowi producenta, jeżeli nie dostarczysz to zrobią Ci na oko tak jak napisałeś. Tak jak napisałem wcześniej, musisz wszystko zrobić w ich systemie oni mają zysk po Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.10.2014 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Tutaj masz odpowiedz. Rzeczywiście chyba nie ma sensu robić projektu ogrzewania podłogowego, przynajmniej u asolta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.10.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Tutaj masz odpowiedz. Rzeczywiście chyba nie ma sensu robić projektu ogrzewania podłogowego, przynajmniej u asolta. Dziekuję za reklamę, proszę o więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.10.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Takie wieści szybko się roznoszą na forum asolt. Warto tylko od czasu do czasu odświeżyć temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.10.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Takie wieści szybko się roznoszą na forum asolt. Warto tylko od czasu do czasu odświeżyć temat. Nie przeczę ze szybko, problemem jest tu jednak wiarygodnosc ich autora, a z tym jest róznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 08.10.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 pamietaj, ze jeden niezadowolony klient to gorzej niz 1000 zadowolonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.10.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 pamietaj, ze jeden niezadowolony klient to gorzej niz 1000 zadowolonych. Liwko nie nie był, nie jest i nigdy nie bedzie moim klientem, jego niezadowolenie mnie nie interesuje, innych niezadowolonych nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 08.10.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 ja jestem. wystarczy, ze nie mogles sie doliczyc powierzchni u R$K ixamiast sie przyznac do bledu, mataczyliscie wspolnie bez uzgodnienia jednej wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.10.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Nie przeczę ze szybko, problemem jest tu jednak wiarygodnosc ich autora, a z tym jest róznie A to ja zarabiam na projektach ogrzewania podłogowego, czy ty? Ja nic nie muszę udowadniać, natomiast ty udowodniłeś, że projekty robisz na odpierdziel i bierzesz jeszcze za to pieniądze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts