Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt ogrzewania podlogowego- fanaberia czy potrzeba????

stam222

Recommended Posts

Podeslij projekt Twojej podłogówki (rzuty i opis) wtedy sie wypowiem ostatecznie, mozesz wykasowac swoje dane osobowe, one mnie nie interesują

Jaki projekt? Robiłem bez projektu i wszystko śmiga jak u ciebie :p

Mam tak samo skopaną podłogówkę jak w twoich projektach. Poza tym że wydałem na rurkę więcej tyle, ile tobie bym musiał zapłacić za projekt, niczym się one nie różnią :p

Powiem ci więcej asolt, na zasilaniu mojej podłogówki nie widziałem nigdy więcej jak 34 stopnie :p

• Odpowiedzi 360
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jaki projekt? Robiłem bez projektu i wszystko śmiga jak u ciebie :p

Mam tak samo skopaną podłogówkę jak w twoich projektach. Poza tym że wydałem na rurkę więcej tyle, ile tobie bym musiał zapłacić za projekt, niczym się one nie różnią :p

Powiem ci więcej asolt, na zasilaniu mojej podłogówki nie widziałem nigdy więcej jak 34 stopnie :p

Skoro nie znam układu pętli i ich długosci to co mam wiecej napisac? moze cos narysuj, dokładniej opisz, przedstaw na forum, to mozemy podyskutowac, nie widząc jej trudno ostatecznie wyrokować, Ty natomiast inaczej, ani jednego mojego projektu nie widziałes ale wyrok wydałes. To nie jest w porządku i przypomina działalnosc stalinowskich sądów które nie zapoznawały sie z aktami sprawy bo wiedziały z góry jaki mają wydac wyrok.

Idealnie zaprojektowane i wykonane podłogówki nie wymagaja korekt, Twoja jak widac nie była,

Jeszcze raz powtórzę. Tak moją, jak i twoją instalację trzeba dławić. W czym lepsze jest twoje dławienie od mojego? To że moje trzeba bardziej bo polozyłem więcej rurki? A twoje lepsze bo trzeba mniej dławić, bo jest mniej rurki? TO MOŻE NAJLEPSZE JEST TAM GDZIE TEGO DŁAWIENIA NIE MA?

Ciekawe co teraz wymyślisz...

Wracając do tematu wątku nalezy również pamiętać że robiąć projekt troche strzelamy sobie w kolano. Hydraulik robiąć wg projektu zawsze może zwalić wine na projektanta i odwrotnie w razie jakiegoś błędu. Szukanie winnego utrudnione. Ja zaufałem hydraulikowi, wiem że dał więcej rur niż wynikało by to z projektu ale wydatek wyszedł na to samo co z projektem a w razie czego wiem na kim wieszać psy.. i kto będzie to ew poprawiał.

Jeszcze raz powtórzę. Tak moją, jak i twoją instalację trzeba dławić. W czym lepsze jest twoje dławienie od mojego? To że moje trzeba bardziej bo polozyłem więcej rurki? A twoje lepsze bo trzeba mniej dławić, bo jest mniej rurki? TO MOŻE NAJLEPSZE JEST TAM GDZIE TEGO DŁAWIENIA NIE MA?

Ciekawe co teraz wymyślisz...

Moje dławienie nie jest lepsze od Twojego, ale ja na podstawie obliczen wiem jaki ustawic przepływ, Ty robisz to metodą prób i błedów. ale nie w tym jest problem.

Skoro sie pisze o idealnej podłogówce to trzeba ja sobie samemu zaprojektowac i wykonac aby pokazac ze to jest mozliwe i ma sens i dopiero po sprawdzeniu poprawnosci działałania takiej idealnej podłgówki sie tym chwalic i twierdzic ze jest najlepsza i wszystkie inne sa do ..kitu

Wracając do tematu wątku nalezy również pamiętać że robiąć projekt troche strzelamy sobie w kolano. Hydraulik robiąć wg projektu zawsze może zwalić wine na projektanta i odwrotnie w razie jakiegoś błędu. Szukanie winnego utrudnione. Ja zaufałem hydraulikowi, wiem że dał więcej rur niż wynikało by to z projektu ale wydatek wyszedł na to samo co z projektem a w razie czego wiem na kim wieszać psy.. i kto będzie to ew poprawiał.

Kazdy projektant jest obowiązkowo ubezpieczony (patrz przypadek Henoka i budowlanego laika) od odpowiedzialnosci cywilnej, hydraulik na ogół nie jest.

Kazdy projektant jest obowiązkowo ubezpieczony (patrz przypadek Henoka i budowlanego laika) od odpowiedzialności cywilnej, hydraulik na ogół nie jest.

Chyba żart sie Ciebie trzyma.... Każdy ubezpieczony. Teoria i prawo w zderzeniu z rzeczywistością okazuje sie często mylna.. Jeszcze napisz że cała procedura to do 2 dni i pozamiatane. To jest największa choroba wszystkich projektantów. To że wam papier wszystko przyjmie bo kopiujecie z książki lub jeszcze bezmyślniej z komputera (czasem i to nie wychodzi dobrze), nie biorąc pod uwagę wszystkich zmiennych często tłumacząc "Panie ja nie jestem jasnowidzem" nie oznacza że w rzeczywistości to jeden wielki bubel. Już z kilkoma projektantami miałem w życiu do czynienia i moja średnia to 70% partaczy którym nawet nie chce sie ruszyć d... by obejrzeć własne dzieło. W moim przypadku hydraulika znam od dziecka, wiem że jest dobrym fachowcem i nawet gdyby coś nie wyszło jak trzeba to jego słowo jest dla mnie więcej warte niż twoje ubezpieczenie z którego zawsze tak chętnie pewnie korzystasz.

Moje dławienie nie jest lepsze od Twojego, ale ja na podstawie obliczen wiem jaki ustawic przepływ, Ty robisz to metodą prób i błedów. ale nie w tym jest problem.

Skoro sie pisze o idealnej podłogówce to trzeba ja sobie samemu zaprojektowac i wykonac aby pokazac ze to jest mozliwe i ma sens i dopiero po sprawdzeniu poprawnosci działałania takiej idealnej podłgówki sie tym chwalic i twierdzic ze jest najlepsza i wszystkie inne sa do ..kitu

A ty jesteś absolutnie pewien swoich wyników??? :jawdrop:

Nie, nigdy nie będziesz miał takiej pewności i trzeba będzie nastawy korygować. To fakt, robiłem to dłużej (do kupy 14 minut przez jakieś dwa tygodnie). Do tego po pierwszym sezonie jeszcze małe korekty u ciebie i u mnie.

Co do dalszej części wypowiedzi.

To ty jesteś projektantem i to ty bierzesz za to kasę. Wymagałbym od ciebie takiego projektu o jakim ja piszę. A jeżeli nie potrafisz takiego wykonać, to niczym nie różni się od mojej instalacji kładzionej na oko i nie warto sobie twoimi projektami dupy zawracać..

I wszystko w temacie.

Edytowane przez Liwko

Minimalna objętosc instalacji dla Daikina Althermy to 28 l, nie sprawdzałem jakie są wymogi innych producentów, faktycznie masz racje nie dopisałem ze chodzi o Daikina.

Sprzeglo nie słuzy do magazynowania energii a do dopasowania hydraulicznego pompy i instalacji, Daikin wymaga zeby w instalacji było co najmniej 28 l po zamknieciu wszystkich siłowników. Wlasnie o tym piszę, choc wątpie czy Ty to rozumiesz

To jest akurat prawda, choć w instrukcji nie ma mowy o siłownikach, a jedynie o minimalnej pojemności wodnej pracującego układu. W Panasonicu jest to nawet 30l. Tylko tu powstaje pytanie: Po co pompa ma pracować, jeśli wszystkie pętle są zamknięte:confused: Co więcej pokazuje bezsens całej operacji, bo nie dość, że instalacja jest droższa o siłowniki, termostaty i obieg wtórny pompy to w zamian nie dostajemy nic pozytywnego - jedynie mniej sprawny i bardziej skomplikowany układ:)

Tylko tu powstaje pytanie: Po co pompa ma pracować, jeśli wszystkie pętle są zamknięte:confused: Co więcej pokazuje bezsens całej operacji, bo nie dość, że instalacja jest droższa o siłowniki, termostaty i obieg wtórny pompy to w zamian nie dostajemy nic pozytywnego - jedynie mniej sprawny i bardziej skomplikowany układ:)

Też jestem ciekaw jakim cudem ten układ działa. I to dobrze jak twierdzi asolt :eek:

Chyba żart sie Ciebie trzyma.... Każdy ubezpieczony. Teoria i prawo w zderzeniu z rzeczywistością okazuje sie często mylna.. Jeszcze napisz że cała procedura to do 2 dni i pozamiatane. To jest największa choroba wszystkich projektantów. To że wam papier wszystko przyjmie bo kopiujecie z książki lub jeszcze bezmyślniej z komputera (czasem i to nie wychodzi dobrze), nie biorąc pod uwagę wszystkich zmiennych często tłumacząc "Panie ja nie jestem jasnowidzem" nie oznacza że w rzeczywistości to jeden wielki bubel. Już z kilkoma projektantami miałem w życiu do czynienia i moja średnia to 70% partaczy którym nawet nie chce sie ruszyć d... by obejrzeć własne dzieło. W moim przypadku hydraulika znam od dziecka, wiem że jest dobrym fachowcem i nawet gdyby coś nie wyszło jak trzeba to jego słowo jest dla mnie więcej warte niż twoje ubezpieczenie z którego zawsze tak chętnie pewnie korzystasz.

Dla twojej informacji nigdy nie korzystałem z zadnego ubezpieczenia, nic nie kopiuje bezmyslnie z komputera, a na budowie jestem bardzo czesto gdyz najczesciej swoje projekty wykorzystuje do wykonywania własnych instalacji. Jezeli uwazasz ze moje obliczenia i projekty to jeden wielki bubel to udowodnij to, a nie rzucaj słow na wiatr i to bez pokrycia. Najlepiej jest generalizowac.

Dla twojej informacji nigdy nie korzystałem z zadnego ubezpieczenia, nic nie kopiuje bezmyslnie z komputera, a na budowie jestem bardzo czesto gdyz najczesciej swoje projekty wykorzystuje do wykonywania własnych instalacji. Jezeli uwazasz ze moje obliczenia i projekty to jeden wielki bubel to udowodnij to, a nie rzucaj słow na wiatr i to bez pokrycia. Najlepiej jest generalizowac.

No to teraz już wiemy dlaczego wolisz dawać więcej rurki, sprzęgła, siłowniki i całą zbędną hydraulikę :p

To typowe dla starych instalatorów. Najgorsze że często te zabobony przenoszą na młodych :(

A ty jesteś absolutnie pewien swoich wyników??? :jawdrop:

Nie, nigdy nie będziesz miał takiej pewności i trzeba będzie nastawy korygować. To fakt, robiłem to dłużej (do kupy 14 minut przez jakieś dwa tygodnie). Do tego po pierwszym sezonie jeszcze małe korekty u ciebie i u mnie.

Co do dalszej części wypowiedzi.

To ty jesteś projektantem i to ty bierzesz za to kasę. Wymagałbym od ciebie takiego projektu o jakim ja piszę. A jeżeli nie potrafisz takiego wykonać, to niczym nie różni się od mojej instalacji kładzionej na oko i nie warto sobie twoimi projektami dupy zawracać..

I wszystko w temacie.

Gdy Ty zostaniesz projektantem to bedziesz wykonywał projekty wg swoich zasad i bedziesz sie pod tym podpisywał. I nie chodzi tu o umiejetnosc wykonania, a sens.

Nikt nie kaze Tobie zawracac sobie d.. moimi projektami. Ani mnie grzeje ani mnie ziębi twoje zdanie na ten temat.

No to teraz już wiemy dlaczego wolisz dawać więcej rurki, sprzęgła, siłowniki i całą zbędną hydraulikę :p

To typowe dla starych instalatorów. Najgorsze że często te zabobony przenoszą na młodych :(

NCO dla podłogówki to stare rozwiązania i zabobony? Zrób instalację na 300 m2 bez sprzegła , który kocioł lub pompa ma takie parametry aby nie było konieczne zastosowanie sprzęgła, przeliczałes, wiesz, zrobiłes wiele instalacji, masz praktykę?

Edytowane przez asolt

Jezeli uwazasz ze moje obliczenia i projekty to jeden wielki bubel to udowodnij to, a nie rzucaj słow na wiatr i to bez pokrycia. Najlepiej jest generalizowac.

Skoro tak twierdzisz... to pewnie tak jest i możesz to udowodnić. Ja uważam że moje doświadczenia z których to 70% napotkanych projektantów to partacze to mocna podstawa do generalizowania....a projekt podłogówki uważam za dużą fanaberię.... tyle w temacie