Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt ogrzewania podlogowego- fanaberia czy potrzeba????

stam222

Recommended Posts

NCO dla podłogówki to stare rozwiązania i zabobony? Zrób instalację na 300 m2 bez sprzegła , który kocioł lub pompa ma takie parametry aby nie było konieczne zastosowanie sprzęgła, przeliczałes, wiesz, zrobiłes wiele instalacji, masz praktykę?

To zadam jeszcze raz pytanie bo widzę, że się migasz.

Jak mają działać siłowniki w układzie z pompą ciepła. I kiedy?

• Odpowiedzi 360
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jeszcze raz zadam pytanie bo się nie rozumiemy

ile konkretnie TY musiał byś zapłacić więcej za projekt w stosunku do wyższego kosztu przewymiarowanej podłogówki

przypomnijmy, dyskusja tam rozpoczęła się od pytania czy rozstaw co 7 cm dla PCi ma sens

JA NIE MAM PRZEWYMIAROWANEJ poldogowki. Tego nie mozesz pojac. Moja podlogowka bylaby wstrzelona w punkt dla pompy ~8kW. Dla mojej 12,6kW do grzania w tanim pradzie teraz dal bym jeszcze nieco gesciej rurki, zeby max Tz oscylowala wokol 28*C.

Do 7cm rozstawu bym nie schodzil, bo to ekonomicznie nieuzasadnione w jakiejs realnej perspektywie, ale 10-12cm biore w ciemno i nie jest to wpakowanie kasy bez perspektywy jej zwrotu.

Gdzie tu miejsce na Twoje teorie o 800% jej przewymiarowaniu i Tz=55*C? Mysl chlopie nim cos napiszesz.

Też jestem ciekaw jakim cudem ten układ działa. I to dobrze jak twierdzi asolt :eek:

Instalacja będzie działać poprawnie:yes: tylko jej SCOP będzie bardzo niski, bo w słoneczne dni kiedy automatyka zamiast wyłączyć pompę zamknie wszystkie pętle, pompa będzie podgrzewała sobie sprzęgło i armaturę w kotłowni;) Ale kolega asolt twierdzi, że maksymalny SCOP pompy PW to 2,5 - teraz przynajmniej wiem dlaczego;)

Instalacja będzie działać poprawnie:yes: tylko jej SCOP będzie bardzo niski, bo w słoneczne dni kiedy automatyka zamiast wyłączyć pompę zamknie wszystkie pętle, pompa będzie podgrzewała sobie sprzęgło i armaturę w kotłowni;) Ale kolega asolt twierdzi, że maksymalny SCOP pompy PW to 2,5 - teraz przynajmniej wiem dlaczego;)

Jezeli nie ma poboru ciepła pompa sie wyłacza, a przynajmniej wiekszosc pomp, jezeli twoja tak nie robi to to cos masz nie w porzadku. Aarmatura jest izolowana tak widac na licznych zdjeciach wielu uzytkowników tego forum, sgrzeglo równiez, to gdzie ma tak enrgia uciekac, jakies minimalne straty moga byc, rzedu kilku watów, ale nie na tyle duze aby sie pompa nie wyłaczyła

Przy zamknietych siłownikach pompa nie ma jak oddawac energii wiec sie wyłaczy, co w tym dziwnego? Dla Daikina Althermy normy niemieckie podają SCOP=2,7, i taki tez parametr jest przyjęty w rozporzadzeniu metologii sporzadzania SE.

Edytowane przez asolt

Jezeli nie ma poboru ciepła pompa sie wyłacza, a przynajmniej wiekszosc pomp, jezeli twoja tak nie robi to to cos masz nie w porzadku.

Przy zamknietych siłownikach pompa nie ma jak oddawac energii wiec sie wyłaczy, co w tym dziwnego?

O moją pompę się nie martw;) pracuje bez zbędnych bajerów, poprawnie i jej SCOP z pewnością jest wyższy niż 2,5:)

Wyrażam jedynie swoja opinie, że wg mnie totalnym bezsensem jest instalowanie siłowników i obiegu wtórnego ze sprzęgłem tylko po to aby w okresach przejściowych podgrzewać łazienkę:eek: Ale jak kogoś stać na takie rozwiązania i uważa je za niezbędne to zamontuje - ja uważam, że nie warto, i tyle:)

Dla Daikina Althermy normy niemieckie podają SCOP=2,7, i taki tez parametr jest przyjęty w rozporzadzeniu metologii sporzadzania SE.

mysl, co piszesz a nie pisz, co myslisz

Daikin wg specyfikacji zawartych w DIN podaje dla Althermy SCOP = 2,7

nawiasem mówiąc to miód na moje ucho, ze wreszcie i do Ciebie dotarło, że SCOP PocoCito kręci się wokół 2... Wiedziałeś to wcześniej ale nastąpił konflikt interesów, prawda?

mysl, co piszesz a nie pisz, co myslisz

Daikin wg specyfikacji zawartych w DIN podaje dla Althermy SCOP = 2,7

nawiasem mówiąc to miód na moje ucho, ze wreszcie i do Ciebie dotarło, że SCOP PocoCito kręci się wokół 2... Wiedziałeś to wcześniej ale nastąpił konflikt interesów, prawda?

Wiem co piszę i o czym piszę, z pomiarów które podają moi klienci ten SCOP jest w okolicach 2,7. Ale tez pisze o pompie P-W, pompy gruntowe mają SCOP wyzszy. Twoj SCOP PocoCito inaczej mówiąc SCOP domu, taka sama durna wartosc tylko inaczej nazwana

Edytowane przez asolt

O moją pompę się nie martw;) pracuje bez zbędnych bajerów, poprawnie i jej SCOP z pewnością jest wyższy niż 2,5:)

Wyrażam jedynie swoja opinie, że wg mnie totalnym bezsensem jest instalowanie siłowników i obiegu wtórnego ze sprzęgłem tylko po to aby w okresach przejściowych podgrzewać łazienkę:eek: Ale jak kogoś stać na takie rozwiązania i uważa je za niezbędne to zamontuje - ja uważam, że nie warto, i tyle:)

A gdzie napisałem ze chce tylko podgrzewac łazienkę, o lazience pisał Zyzolek, a w okresach przejsciowych nie tylko podgrzewa sie łazienkę. Dal Ciebie to nonsens ale ja mam takie zapytania, teraz mam juz gotową odpowiedz, wytłumaczę ze wg kol. map78 z fm jest to kompletny bezsens, czy ich przekonam tego nie wiem.

Wiem co piszę i o piszę, z pomiarów które podają moi klienci ten SCOP jest w okolicach 2,7.

Ale tez pisze o pompie P-W, pompy gruntowe mają SCOP wyzszy. Twoj SCOP PocoCito inaczej mówiąc SCOP domu, taka sama durna wartosc tylko inaczej nazwana

czytasz i nie rozumiesz ale Ci nie wytłumaczę, bo nie to jest tematem wątku.

nie przerywaj sobie zatem i kontynuuj

Dla Daikina Althermy normy niemieckie podają SCOP=2,7, i taki tez parametr jest przyjęty w rozporzadzeniu metologii sporzadzania SE.

Podaj źródło, gdzie te normy mogę znaleźć, bo ja widziałem coś zupełnie innego. Altherma przy A-7/W35 ma COP na poziomie 2,8 - więc żeby SCOP wykręcić poniżej tej wartości to musiałaby być zainstalowana w bardzo surowym klimacie. Na pewno nie w Niemczech ani Polsce:no: gdzie średnia temp za sezon grzewczy to około +2st.

Podaj źródło, gdzie te normy mogę znaleźć, bo ja widziałem coś zupełnie innego. Altherma przy A-7/W35 ma COP na poziomie 2,8 - więc żeby SCOP wykręcić poniżej tej wartości to musiałaby być zainstalowana w bardzo surowym klimacie. Na pewno nie w Niemczech ani Polsce:no: gdzie średnia temp za sezon grzewczy to około +2st.

Zródlo jest na forum, niestety nie zapisałem linku, było tam zestawienie SCOP dla pomp róznych producentów, nie chciało mi sie szukac powtórnie, moze ten to wrzucił na fm niech poda jeszcze raz. Nie pamietam jakiej dotyczyo to lokalizacji.

Gość tymczasowy19

CWU tez grzejesz tylko do 35C?

to by wiele tłumaczyło...:lol2:

A gdzie napisałem ze chce tylko podgrzewac łazienkę, o lazience pisał Zyzolek, a w okresach przejsciowych nie tylko podgrzewa sie łazienkę. Dal Ciebie to nonsens ale ja mam takie zapytania, teraz mam juz gotową odpowiedz, wytłumaczę ze wg kol. map78 z fm jest to kompletny bezsens, czy ich przekonam tego nie wiem.

Zapytania były, są i będą, bo ludzie coś tam gdzieś słyszeli i idą za tym głosem. Na Tobie jako fachowcu ciąży odpowiedzialność żeby im wytłumaczyć czy takie rozwiązanie ma sens, czy nie.

Zaczynasz gadać już jak karoka, który sprzedaje kotły na węgiel do małych i dobrze izolowanych domów tłumacząc, że to klient tak chciał:(

Dlaczego 95% ludzi jak nie ma gazu w okolicy to od razu szukają kotła na ekogroszek? - NIEWIEDZA i z tym powinniśmy tu walczyć, a nie stosować jakieś personalne kuksańce.

Twoje tłumaczenie wcale mnie nie interesuje, masz cos do powiedzenia to mów, temat dotyczy wodnej podłogowki to dla przypomnienia

jak wiesz, mam kable, więc nie zapuszczam się w rejony mi nieznane, co i Tobie polecam :) ; niemniej z ciekawością czytam, jak wszechpotężną robotę odwala za mnie sterownik na ścianie - no i zwraca się za SAM KOSZT PROJEKTU;

z tego, co tutaj ludzie piszą, w przeciwieństwie do projektu wodnej podłogówki DZIAŁA ZNAKOMICIE:)