map78 14.10.2014 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 CWU tez grzejesz tylko do 35C? to by wiele tłumaczyło... Rozmawiamy o CO, a nie o CWU. CWU to sprawa bardzo indywidualna, np w domu średnio izolowanym 300m2 zamieszkiwanym przez 2 osoby wpływ na SCOP będzie miało marginalny, a już w 100m2 zamieszkiwanym przez 5osób i dobrze izolowanym kluczowy, dlatego podawanie sztywnego SCOP'u dla CO i CWU dla danego typu pompy uważam za bezsensowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 14.10.2014 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 CWU tez grzejesz tylko do 35C? to by wiele tłumaczyło... Właśnie jakoś ciężko znaleźć tabele z wyliczeniem cop np. 0/49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.10.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Zapytania były, są i będą, bo ludzie coś tam gdzieś słyszeli i idą za tym głosem. Na Tobie jako fachowcu ciąży odpowiedzialność żeby im wytłumaczyć czy takie rozwiązanie ma sens, czy nie. Zaczynasz gadać już jak karoka, który sprzedaje kotły na węgiel do małych i dobrze izolowanych domów tłumacząc, że to klient tak chciał Dlaczego 95% ludzi jak nie ma gazu w okolicy to od razu szukają kotła na ekogroszek? - NIEWIEDZA i z tym powinniśmy tu walczyć, a nie stosować jakieś personalne kuksańce. Takie pytanie? byłes lub mieszkałes w domu z NCO podłogówką wodną? Jezeli nie to nie wiesz czy ona ma sens czy tez nie. I tak dziwnie sie składa ze inwestorzy są zadowoleni i sobie chwalą to rozwiązanie. Sprawa wspołpracy takiego sterowania to inny problem. Dlaczego mam odradzac takie sterowanie? jezeli moi klienci je chwalą. oczywiscie są to zwiekszone koszty ale nie kazdy chce miec instalacje z minmalnym sterowaniem. Mam tez kilka przypadków sterowania temperaturą z systemu KNX, tez mam odradzac stosowanie inteligentnego domu tylko dlatego ze drogie rozwiązanie? Zdecydowania wiekszosc która oponuje przeciw takiej regulacji temperatury nie ma jej w domu, a przez to opinie na ten tamat sa mało wiarygodne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.10.2014 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Rozmawiamy o CO, a nie o CWU. CWU to sprawa bardzo indywidualna, np w domu średnio izolowanym 300m2 zamieszkiwanym przez 2 osoby wpływ na SCOP będzie miało marginalny, a już w 100m2 zamieszkiwanym przez 5osób i dobrze izolowanym kluczowy, dlatego podawanie sztywnego SCOP'u dla CO i CWU dla danego typu pompy uważam za bezsensowne. I masz rację, dla cwu COP zawsze bedzie nizszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 14.10.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Asolt, tylko szczerze - takie pytanie: Czy ogrzewasz / ogrzewałeś dom pompą ciepła? I czy mieszkasz / mieszkałeś w domu z ogrzewaniem podłogowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.10.2014 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Za co płacę 300zł miesięcznie? Kolejny do pary się znalazł Za prąd! 3200 ; 12 - dokładnie 266zł . Przecież to bardzo dużo za media ogrzewanie i chłodzenie na 4 osoby i dom 140m2! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.10.2014 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Zdecydowania wiekszosc która oponuje przeciw takiej regulacji temperatury nie ma jej w domu, a przez to opinie na ten tamat sa mało wiarygodne Dlaczego widzisz sprzecznosc w fakcie, ze jesli uznajemy jakies rozwiazanie za pozbawione sensu, to go u siebie nie stosujemy? To raczej normalna "reakcja zdrowego organizmu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 14.10.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Rozmawiamy o CO, a nie o CWU. CWU to sprawa bardzo indywidualna, np w domu średnio izolowanym 300m2 zamieszkiwanym przez 2 osoby wpływ na SCOP będzie miało marginalny, a już w 100m2 zamieszkiwanym przez 5osób i dobrze izolowanym kluczowy, dlatego podawanie sztywnego SCOP'u dla CO i CWU dla danego typu pompy uważam za bezsensowne. a nie jest tak, że SCOP podaje się do całości?? czyli CO+CWU?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.10.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 jak wiesz, mam kable, więc nie zapuszczam się w rejony mi nieznane, co i Tobie polecam ; niemniej z ciekawością czytam, jak wszechpotężną robotę odwala za mnie sterownik na ścianie - no i zwraca się za SAM KOSZT PROJEKTU; z tego, co tutaj ludzie piszą, w przeciwieństwie do projektu wodnej podłogówki DZIAŁA ZNAKOMICIE:) "Projektowanie" kabli czy mat grzewczych, nazwałbym bezczelnością. To są gotowe rzeczy z automatyką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.10.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 a nie jest tak, że SCOP podaje się do całości?? czyli CO+CWU?!? W opomiarowanych insyalacjach w ktorych pompa grzeje i CO i CWU tak wlasnie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.10.2014 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Za prąd! 3200 ; 12 - dokładnie 266zł . Przecież to bardzo dużo za media ogrzewanie i chłodzenie na 4 osoby i dom 140m2! Jak przejdę do Duona wyjdzie taniej A tak szczerze, to ja z rachunków jestem bardzo zadowolony, wiec nie wiem o czym ty do mnie mówisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.10.2014 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Za prąd! 3200 ; 12 - dokładnie 266zł . Przecież to bardzo dużo za media ogrzewanie i chłodzenie na 4 osoby i dom 140m2! A to zuzycie nie zalezy od tego, jakich urzadzen i jak czesto sie w takim domu uzywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.10.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 W opomiarowanych insyalacjach w ktorych pompa grzeje i CO i CWU tak wlasnie jest. Nie łączy się tych instalacji, Obniża to efektywność i nie ma chłodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 14.10.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 "Projektowanie" kabli czy mat grzewczych, nazwałbym bezczelnością. To są gotowe rzeczy z automatyką. Pan Andrzej ma w ofercie i taką usługę i strzyże i strzyże. Ale nie o nim to świadczy a o osobach, które taki projekt zlecają i kupują To coś na wzór pompowania kół azotem w samochodzie Ważne, ze klient zadowolony! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.10.2014 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Nie łączy się tych instalacji, Obniża to efektywność i nie ma chłodzenia. Obudz sie chlopie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.10.2014 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Asolt, tylko szczerze - takie pytanie: Czy ogrzewasz / ogrzewałeś dom pompą ciepła? I czy mieszkasz / mieszkałeś w domu z ogrzewaniem podłogowym? Nie mój dom ma sporo lat i nie ma takiej instalcji ale przy remoncie tak własnie sobie zrobie, ale czesto bywam u kolegi u ktorego wykonywałem wszystkie instalacji łacznie ze sterowaniem pomieszczeniowym przekazuje mi wszystkie opinie na temat działania jego instalacji. Regulacja hydrauliczna wykonana raz, silowoniki i regulatory działają prawidlowo. Temperatura zasilania zgodna z obliczeniami, zapotrzebowanie na ciepło również. Czego chciec wiecej. Ja rozumiem ze koniecznie chcecie znalezc słabe punkty i projektu i regulacji temperatury pomieszczniowej, szukajcie dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 14.10.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 (edytowane) Właśnie jakoś ciężko znaleźć tabele z wyliczeniem cop np. 0/49 uproszczony, ale chyba wystarczy... http://www.ecopol-system.pl/ogrzewaniepodlogowe/3/32.jpg Edytowane 14 Października 2014 przez tymczasowy19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 14.10.2014 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 (edytowane) Ja rozumiem ze koniecznie chcecie znalezc słabe punkty i projektu i regulacji temperatury pomieszczniowej, szukajcie dalej Mów za siebie. Ja mam, używam i nie narzekam:) Nie mój dom ma sporo lat i nie ma takiej instalcji ale przy remoncie tak własnie sobie zrobie. czyli najciemniej pod latarnią? obstawiam zatem miałowiec Edytowane 14 Października 2014 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 14.10.2014 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 W opomiarowanych insyalacjach w ktorych pompa grzeje i CO i CWU tak wlasnie jest. taka chyba była idea SCOP/SPF a jak się chce podkolorować wyniki, to podaje się tylko do CO.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.10.2014 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Pan Andrzej ma w ofercie i taką usługę i strzyże i strzyże. Ale nie o nim to świadczy a o osobach, które taki projekt zlecają i kupują To coś na wzór pompowania kół azotem w samochodzie Ważne, ze klient zadowolony! Mam, ale nie strzygę, klientów na to nie ma w odroznieniu od wodnej podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts