Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt ogrzewania podlogowego- fanaberia czy potrzeba????

stam222

Recommended Posts

CWU tez grzejesz tylko do 35C?

to by wiele tłumaczyło...:lol2:

Rozmawiamy o CO, a nie o CWU.

CWU to sprawa bardzo indywidualna, np w domu średnio izolowanym 300m2 zamieszkiwanym przez 2 osoby wpływ na SCOP będzie miało marginalny, a już w 100m2 zamieszkiwanym przez 5osób i dobrze izolowanym kluczowy, dlatego podawanie sztywnego SCOP'u dla CO i CWU dla danego typu pompy uważam za bezsensowne.

• Odpowiedzi 360
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zapytania były, są i będą, bo ludzie coś tam gdzieś słyszeli i idą za tym głosem. Na Tobie jako fachowcu ciąży odpowiedzialność żeby im wytłumaczyć czy takie rozwiązanie ma sens, czy nie.

Zaczynasz gadać już jak karoka, który sprzedaje kotły na węgiel do małych i dobrze izolowanych domów tłumacząc, że to klient tak chciał:(

Dlaczego 95% ludzi jak nie ma gazu w okolicy to od razu szukają kotła na ekogroszek? - NIEWIEDZA i z tym powinniśmy tu walczyć, a nie stosować jakieś personalne kuksańce.

Takie pytanie? byłes lub mieszkałes w domu z NCO podłogówką wodną? Jezeli nie to nie wiesz czy ona ma sens czy tez nie. I tak dziwnie sie składa ze inwestorzy są zadowoleni i sobie chwalą to rozwiązanie. Sprawa wspołpracy takiego sterowania to inny problem. Dlaczego mam odradzac takie sterowanie? jezeli moi klienci je chwalą. oczywiscie są to zwiekszone koszty ale nie kazdy chce miec instalacje z minmalnym sterowaniem. Mam tez kilka przypadków sterowania temperaturą z systemu KNX, tez mam odradzac stosowanie inteligentnego domu tylko dlatego ze drogie rozwiązanie? Zdecydowania wiekszosc która oponuje przeciw takiej regulacji temperatury nie ma jej w domu, a przez to opinie na ten tamat sa mało wiarygodne

CWU to sprawa bardzo indywidualna, np w domu średnio izolowanym 300m2 zamieszkiwanym przez 2 osoby wpływ na SCOP będzie miało marginalny, a już w 100m2 zamieszkiwanym przez 5osób i dobrze izolowanym kluczowy, dlatego podawanie sztywnego SCOP'u dla CO i CWU dla danego typu pompy uważam za bezsensowne.

I masz rację, dla cwu COP zawsze bedzie nizszy

Zdecydowania wiekszosc która oponuje przeciw takiej regulacji temperatury nie ma jej w domu, a przez to opinie na ten tamat sa mało wiarygodne

Dlaczego widzisz sprzecznosc w fakcie, ze jesli uznajemy jakies rozwiazanie za pozbawione sensu, to go u siebie nie stosujemy? To raczej normalna "reakcja zdrowego organizmu".

Gość tymczasowy19

a nie jest tak, że SCOP podaje się do całości?? czyli CO+CWU?!?

jak wiesz, mam kable, więc nie zapuszczam się w rejony mi nieznane, co i Tobie polecam :) ; niemniej z ciekawością czytam, jak wszechpotężną robotę odwala za mnie sterownik na ścianie - no i zwraca się za SAM KOSZT PROJEKTU;

z tego, co tutaj ludzie piszą, w przeciwieństwie do projektu wodnej podłogówki DZIAŁA ZNAKOMICIE:)

"Projektowanie" kabli czy mat grzewczych, nazwałbym bezczelnością. To są gotowe rzeczy z automatyką.

"Projektowanie" kabli czy mat grzewczych, nazwałbym bezczelnością. To są gotowe rzeczy z automatyką.

Pan Andrzej ma w ofercie i taką usługę :) i strzyże i strzyże. Ale nie o nim to świadczy a o osobach, które taki projekt zlecają i kupują ;)

To coś na wzór pompowania kół azotem w samochodzie :) Ważne, ze klient zadowolony!

Asolt, tylko szczerze - takie pytanie: Czy ogrzewasz / ogrzewałeś dom pompą ciepła? I czy mieszkasz / mieszkałeś w domu z ogrzewaniem podłogowym?

Nie mój dom ma sporo lat i nie ma takiej instalcji ale przy remoncie tak własnie sobie zrobie, ale czesto bywam u kolegi u ktorego wykonywałem wszystkie instalacji łacznie ze sterowaniem pomieszczeniowym przekazuje mi wszystkie opinie na temat działania jego instalacji. Regulacja hydrauliczna wykonana raz, silowoniki i regulatory działają prawidlowo. Temperatura zasilania zgodna z obliczeniami, zapotrzebowanie na ciepło również. Czego chciec wiecej. Ja rozumiem ze koniecznie chcecie znalezc słabe punkty i projektu i regulacji temperatury pomieszczniowej, szukajcie dalej

Gość tymczasowy19
Właśnie jakoś ciężko znaleźć tabele z wyliczeniem cop np. 0/49

uproszczony, ale chyba wystarczy...

http://www.ecopol-system.pl/ogrzewaniepodlogowe/3/32.jpg

Edytowane przez tymczasowy19

Ja rozumiem ze koniecznie chcecie znalezc słabe punkty i projektu i regulacji temperatury pomieszczniowej, szukajcie dalej

Mów za siebie. Ja mam, używam i nie narzekam:)

Nie mój dom ma sporo lat i nie ma takiej instalcji ale przy remoncie tak własnie sobie zrobie.

czyli najciemniej pod latarnią? obstawiam zatem miałowiec :)

Edytowane przez Hippek

Pan Andrzej ma w ofercie i taką usługę :) i strzyże i strzyże. Ale nie o nim to świadczy a o osobach, które taki projekt zlecają i kupują ;)

To coś na wzór pompowania kół azotem w samochodzie :) Ważne, ze klient zadowolony!

Mam, ale nie strzygę, klientów na to nie ma w odroznieniu od wodnej podłogówki