Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt ogrzewania podlogowego- fanaberia czy potrzeba????

stam222

Recommended Posts

• Odpowiedzi 360
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A to zuzycie nie zalezy od tego, jakich urzadzen i jak czesto sie w takim domu uzywa?
Jak są energochłonne urządzenia, to mniej idzie na ogrzewanie.

Źle izolowany dom zużywa na ogrzewanie 30kWh/m2 Ale weźmy dom nieizolowany 133m2 - to zużycie 5200kWh na ogrzewanie, 70m3 wody prysznicowej to 2200 kWh - razem 7400 . . COP kiepskiej pompy to 3.5 co daje 2100 kWh . Dziennie na dwie osoby na cele poza grzejne i chłodzące oraz wodę, zużywam 4kWh nz 4 osoby niech będzie 8.. a pal lich 10kWh - co daje 3300 rocznie ( zakładam, że średnio miesiąc nie ma nas w domu) - razem wychodzi 5400kWh z ostatniej FV za prąd. kWh=0.53zł x 5400 = 2900zł!! I to w domu nieizolowanym!

Może więc warto fachowca spytać co i jak.

Nie mój dom ma sporo lat i nie ma takiej instalcji ale przy remoncie tak własnie sobie zrobie, ale czesto bywam u kolegi u ktorego wykonywałem wszystkie instalacji łacznie ze sterowaniem pomieszczeniowym przekazuje mi wszystkie opinie na temat działania jego instalacji. Regulacja hydrauliczna wykonana raz, silowoniki i regulatory działają prawidlowo. Temperatura zasilania zgodna z obliczeniami, zapotrzebowanie na ciepło również. Czego chciec wiecej. Ja rozumiem ze koniecznie chcecie znalezc słabe punkty i projektu i regulacji temperatury pomieszczniowej, szukajcie dalej

A czym grzeje? Pompa ciepła?

Jak są energochłonne urządzenia, to mniej idzie na ogrzewanie.

Przeciez nie caly okragly rok ogrzewasz i nie wszystkim. Nie kazdy tez "smrodku" z suszarki do ciuchow chce uzyc jako CO. U mnie to leci w kosmos przez uchylone okienko na stryszku - i to nie tylko latem. Jest jeszcze oswietlenie wokol domu, hydrofor, pompa szamba, centralny odkurzacz, itd. Z tego nic nie zostaje w postaci ciepla w domu.

Może więc warto fachowca spytać co i jak.

Mam cicha nadzieje, ze nie masz na mysli siebie. :D

Nie mój dom ma sporo lat i nie ma takiej instalcji ale przy remoncie tak własnie sobie zrobie, ale czesto bywam u kolegi u ktorego wykonywałem wszystkie instalacji łacznie ze sterowaniem pomieszczeniowym przekazuje mi wszystkie opinie na temat działania jego instalacji. Regulacja hydrauliczna wykonana raz, silowoniki i regulatory działają prawidlowo. Temperatura zasilania zgodna z obliczeniami, zapotrzebowanie na ciepło również. Czego chciec wiecej. Ja rozumiem ze koniecznie chcecie znalezc słabe punkty i projektu i regulacji temperatury pomieszczniowej, szukajcie dalej

Ja nie szukam słabych punktów projektów, a tym bardziej Twoich projektów, jak idei regulacji temperatury pomieszczeniowej przy wodnej podłogówce.

Szukam słabych punktów Twojej wiedzy na temat użytkowania tych produktów (PCi i OP). Widzisz opinie kolegi, czy klientów to zupełnie co innego jak realne zetknięcie się z tematem i to nie mówię o takim zetknięciu chwilowym, czy z doskoku tylko przemieszkaniu przynajmniej roku z danym systemem.

Jakbyś miał podłogówkę, to byś wiedział, że jak włączysz ją rano na 2 godziny to efekt jej pracy odczujesz dopiero wieczorem, a jakbyś miał pompę ciepła to byś wiedział, że im prostszą instalację jej zafundujesz tym mniej zapłacisz zarówno przy instalacji jak i podczas eksploatacji.

Niestety w tych tematach jesteś typowym teoretykiem i swoje sądy ferujesz jedynie w oparciu o to co gdzieś wyczytałeś lub ktoś Ci powiedział, a doświadczenia mających takie instalacje i niezgadzających się z Twoimi teoriami próbujesz dyskredytować wytykając brak doświadczenia budowlanego, projektanckiego, itp. Wybacz, ale dla mnie cenniejsza jest opinia użytkownika niż najlepszego nawet fachowca, czy projektanta - teoretyka.

Przeciez nie caly okragly rok ogrzewasz i nie wszystkim. Nie kazdy tez "smrodku" z suszarki do ciuchow chce uzyc jako CO. U mnie to leci w kosmos przez uchylone okienko na stryszku - i to nie tylko latem. Jest jeszcze oswietlenie wokol domu, hydrofor, pompa szamba, centralny odkurzacz, itd. Z tego nic nie zostaje w postaci ciepla w domu.

Mam cicha nadzieje, ze nie masz na mysli siebie. :D

Jeżeli rurki zasilamy z pompy ciepła, to nie układa ich się ja przy kotłowni w podłodze, tylko na suficie. 11.jpgRTEmagicC_13.jpg.jpg

Pozwala to na chłodzenie latem

Ogrzewanie podłogi podczerwienią powoduje, że jest niższa temperatura wylewki, lepsze sterowanie, lepsze uwzględnianie zysków ( konwekcja z ludzi i sprzętu) .

Ale wiedza o termodynamice i pompach ciepła jest dość mizerna.

A ja... ja już nie montuję hydraulicznego, bo w domach izolowanych się nie sprawdza. Wynika to nawet z definicji domu izolowanego.

Niestety w tych tematach jesteś typowym teoretykiem i swoje sądy ferujesz jedynie w oparciu o to co gdzieś wyczytałeś lub ktoś Ci powiedział, a doświadczenia mających takie instalacje i niezgadzających się z Twoimi teoriami próbujesz dyskredytować wytykając brak doświadczenia budowlanego, projektanckiego, itp. Wybacz, ale dla mnie cenniejsza jest opinia użytkownika niż najlepszego nawet fachowca, czy projektanta - teoretyka.

Dla mnie tez, i własnie na takich opiniach sie opieram. A czy do projektowania czegokolwiek trzeba miec to w domu, jezeli tak by było to kto zaprojektuje, wielkie budowle i instalacji pojazdy i wiele innych urządzen. Co do teorii "moich" to są one zwarte w podecznikach, jak nic nie wymyslam swojego, są normy rozporządzenia i praktyka, dlaczego trzymanie sie tego wszystkiego jest jakims błedem? Ja nie jestem Edisonem, jezeli ktos ma w sobie zyłkę eksperymentatora to niech tak robi, ale niech nie twierdzi ze tylko tak trzeba.

Edytowane przez asolt

a nie jest tak, że SCOP podaje się do całości?? czyli CO+CWU?!?

Tak, tak jest, ale można taki SCOP podawać jedynie z opomiarowanej instalacji, a nie jak twierdzi asolt, jako jakąś przyjętą normę dla danej pompy. Takich norm nie ma, bo SCOP dla tej samej pompy będzie się bardzo różnił w zależności od instalacji w jakiej pracuje. Np w małym domu z ogrzewaniem grzejnikowym i dużym rozbiorem CWU zlokalizowanym u podnóża Tatr SCOP dla takiej Althermy może wynieść poniżej 2, a w domu większym z małym rozbiorem CWU w Szczecinie SCOP może być ponad 4 - i jaką normę tu stosować.

Do szacowania SCOP'u służą odpowiednie programy, które uwzględniają te wszystkie zmienne, a nie żadne normy. Tutaj link do jednego z takich kalkulatorów - nie jest to profesjonalne narzędzie, ale można wyrobić sobie jakiś pogląd.

http://www.portpc.pl/?page_id=344

Nie nie, tak sie tego nie robi. Teraz w XXIw tylko tak budujemy:

http://3.bp.blogspot.com/_rlsHYYagm-4/TTk92kTj11I/AAAAAAAAABg/JrkRy8seECg/s1600/dom_do_gory.jpg

Jak ktoś nie wie, że pompa ciepłą chłodzi, że ogrzewanie powierzchni podłogi jest bardziej ekonomiczne i komfortowe niż całej płyty, to nic nie poradzę, nie jestem bolszewikiem i nie uważam, że jak miliardy much lubią goowno to wszyscy muszą to lubić.

Chodzi o to, że projektanta ogrzewania hydraulicznego zasilanego z pompy ciepła, łatwo poznać, zna się na termodynamice i pompach - daje rurki nad gk w suficie.

Tak, tak jest, ale można taki SCOP podawać jedynie z opomiarowanej instalacji, a nie jak twierdzi asolt, jako jakąś przyjętą normę dla danej pompy. Takich norm nie ma, bo SCOP dla tej samej pompy będzie się bardzo różnił w zależności od instalacji w jakiej pracuje. Np w małym domu z ogrzewaniem grzejnikowym i dużym rozbiorem CWU zlokalizowanym u podnóża Tatr SCOP dla takiej Althermy może wynieść poniżej 2, a w domu większym z małym rozbiorem CWU w Szczecinie SCOP może być ponad 4 - i jaką normę tu stosować.

Do szacowania SCOP'u służą odpowiednie programy, które uwzględniają te wszystkie zmienne, a nie żadne normy. Tutaj link do jednego z takich kalkulatorów - nie jest to profesjonalne narzędzie, ale można wyrobić sobie jakiś pogląd.

http://www.portpc.pl/?page_id=344

Chyba niezbyt szczęśliwy przykład strony. Tam są jeszcze drogie i mniej efektywne technologie z XX wieku - pompy z gruntowym DZ i pompy ON/OFF

Liwko masz tak zrobione? jezeli nie to po co sie tak rzucasz?

Oczywiście, że sam mam ogrzewanie podłogowe podczerwienią, inaczej jak bym o tym pisał.

I tłumaczę termodynamikę i działanie pompy. Może I Pan Liwko załapie

Ogrzewanie podczerwienią powierzchni podłogi, jest ekonomiczniejsze niż grzanie wylewki, nie ogranicza wykończeń podłogi ( grube drewno, wykładziny), sufit lepiej odbiera zyski bytowe, NO I NAJWAŻNIEJSZE CHŁODZI.

Dlatego znający zasadę działania pomp ciepła projektanci, dają rurki na syficie. plafond-01.jpg