asolt 14.10.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 (edytowane) Mów za siebie. Ja mam, używam i nie narzekam:) czyli najciemniej pod latarnią? obstawiam zatem miałowiec W czym problem?, czy to ze sie budowałem 28 lat temu Edytowane 14 Października 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.10.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 taka chyba była idea SCOP/SPF a jak się chce podkolorować wyniki, to podaje się tylko do CO.... Jesli sie liczy koszta CO, to warto znac SPF wlasnie dla CO. Bedzie dokladniej. CWU to juz bardzo indywidualna sprawa dosyc luzno zwiazana z samym domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.10.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 A to zuzycie nie zalezy od tego, jakich urzadzen i jak czesto sie w takim domu uzywa? Jak są energochłonne urządzenia, to mniej idzie na ogrzewanie. Źle izolowany dom zużywa na ogrzewanie 30kWh/m2 Ale weźmy dom nieizolowany 133m2 - to zużycie 5200kWh na ogrzewanie, 70m3 wody prysznicowej to 2200 kWh - razem 7400 . . COP kiepskiej pompy to 3.5 co daje 2100 kWh . Dziennie na dwie osoby na cele poza grzejne i chłodzące oraz wodę, zużywam 4kWh nz 4 osoby niech będzie 8.. a pal lich 10kWh - co daje 3300 rocznie ( zakładam, że średnio miesiąc nie ma nas w domu) - razem wychodzi 5400kWh z ostatniej FV za prąd. kWh=0.53zł x 5400 = 2900zł!! I to w domu nieizolowanym! Może więc warto fachowca spytać co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 14.10.2014 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Może więc warto fachowca spytać co i jak. może pan jakiegoś wskaże...bo chyba nie myślał pan o sobie? :bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.10.2014 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Jak są energochłonne urządzenia, to mniej idzie na ogrzewanie. Szczególnie od wiosny do jesieni Powtarzam. Co ma piernik do wiatraka? Czy jeżeli zrobiłbym projekt u asolta rachunki by mi spadły? O tym dyskutujemy? Pobudka TB! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.10.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Nie mój dom ma sporo lat i nie ma takiej instalcji ale przy remoncie tak własnie sobie zrobie, ale czesto bywam u kolegi u ktorego wykonywałem wszystkie instalacji łacznie ze sterowaniem pomieszczeniowym przekazuje mi wszystkie opinie na temat działania jego instalacji. Regulacja hydrauliczna wykonana raz, silowoniki i regulatory działają prawidlowo. Temperatura zasilania zgodna z obliczeniami, zapotrzebowanie na ciepło również. Czego chciec wiecej. Ja rozumiem ze koniecznie chcecie znalezc słabe punkty i projektu i regulacji temperatury pomieszczniowej, szukajcie dalej A czym grzeje? Pompa ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.10.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Jak są energochłonne urządzenia, to mniej idzie na ogrzewanie. Przeciez nie caly okragly rok ogrzewasz i nie wszystkim. Nie kazdy tez "smrodku" z suszarki do ciuchow chce uzyc jako CO. U mnie to leci w kosmos przez uchylone okienko na stryszku - i to nie tylko latem. Jest jeszcze oswietlenie wokol domu, hydrofor, pompa szamba, centralny odkurzacz, itd. Z tego nic nie zostaje w postaci ciepla w domu. Może więc warto fachowca spytać co i jak. Mam cicha nadzieje, ze nie masz na mysli siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.10.2014 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 To zadam jeszcze raz pytanie bo widzę, że się migasz. Jak mają działać siłowniki w układzie z pompą ciepła. I kiedy? asolt możesz wreszcie łaskawie odpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 14.10.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Nie mój dom ma sporo lat i nie ma takiej instalcji ale przy remoncie tak własnie sobie zrobie, ale czesto bywam u kolegi u ktorego wykonywałem wszystkie instalacji łacznie ze sterowaniem pomieszczeniowym przekazuje mi wszystkie opinie na temat działania jego instalacji. Regulacja hydrauliczna wykonana raz, silowoniki i regulatory działają prawidlowo. Temperatura zasilania zgodna z obliczeniami, zapotrzebowanie na ciepło również. Czego chciec wiecej. Ja rozumiem ze koniecznie chcecie znalezc słabe punkty i projektu i regulacji temperatury pomieszczniowej, szukajcie dalej Ja nie szukam słabych punktów projektów, a tym bardziej Twoich projektów, jak idei regulacji temperatury pomieszczeniowej przy wodnej podłogówce. Szukam słabych punktów Twojej wiedzy na temat użytkowania tych produktów (PCi i OP). Widzisz opinie kolegi, czy klientów to zupełnie co innego jak realne zetknięcie się z tematem i to nie mówię o takim zetknięciu chwilowym, czy z doskoku tylko przemieszkaniu przynajmniej roku z danym systemem. Jakbyś miał podłogówkę, to byś wiedział, że jak włączysz ją rano na 2 godziny to efekt jej pracy odczujesz dopiero wieczorem, a jakbyś miał pompę ciepła to byś wiedział, że im prostszą instalację jej zafundujesz tym mniej zapłacisz zarówno przy instalacji jak i podczas eksploatacji. Niestety w tych tematach jesteś typowym teoretykiem i swoje sądy ferujesz jedynie w oparciu o to co gdzieś wyczytałeś lub ktoś Ci powiedział, a doświadczenia mających takie instalacje i niezgadzających się z Twoimi teoriami próbujesz dyskredytować wytykając brak doświadczenia budowlanego, projektanckiego, itp. Wybacz, ale dla mnie cenniejsza jest opinia użytkownika niż najlepszego nawet fachowca, czy projektanta - teoretyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.10.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Przeciez nie caly okragly rok ogrzewasz i nie wszystkim. Nie kazdy tez "smrodku" z suszarki do ciuchow chce uzyc jako CO. U mnie to leci w kosmos przez uchylone okienko na stryszku - i to nie tylko latem. Jest jeszcze oswietlenie wokol domu, hydrofor, pompa szamba, centralny odkurzacz, itd. Z tego nic nie zostaje w postaci ciepla w domu. Mam cicha nadzieje, ze nie masz na mysli siebie. Jeżeli rurki zasilamy z pompy ciepła, to nie układa ich się ja przy kotłowni w podłodze, tylko na suficie. Pozwala to na chłodzenie latem Ogrzewanie podłogi podczerwienią powoduje, że jest niższa temperatura wylewki, lepsze sterowanie, lepsze uwzględnianie zysków ( konwekcja z ludzi i sprzętu) . Ale wiedza o termodynamice i pompach ciepła jest dość mizerna. A ja... ja już nie montuję hydraulicznego, bo w domach izolowanych się nie sprawdza. Wynika to nawet z definicji domu izolowanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.10.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 asolt możesz wreszcie łaskawie odpowiedzieć? Odpowiem wieczorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.10.2014 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 J A ja... ja już nie montuję hydraulicznego, bo w domach izolowanych się nie sprawdza. Wynika to nawet z definicji domu izolowanego. No to co tu robisz w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.10.2014 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Jeżeli rurki zasilamy z pompy ciepła, to nie układa ich się ja przy kotłowni w podłodze, tylko na suficie. Nie nie, tak sie tego nie robi. Teraz w XXIw tylko tak budujemy: http://3.bp.blogspot.com/_rlsHYYagm-4/TTk92kTj11I/AAAAAAAAABg/JrkRy8seECg/s1600/dom_do_gory.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.10.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 (edytowane) Niestety w tych tematach jesteś typowym teoretykiem i swoje sądy ferujesz jedynie w oparciu o to co gdzieś wyczytałeś lub ktoś Ci powiedział, a doświadczenia mających takie instalacje i niezgadzających się z Twoimi teoriami próbujesz dyskredytować wytykając brak doświadczenia budowlanego, projektanckiego, itp. Wybacz, ale dla mnie cenniejsza jest opinia użytkownika niż najlepszego nawet fachowca, czy projektanta - teoretyka. Dla mnie tez, i własnie na takich opiniach sie opieram. A czy do projektowania czegokolwiek trzeba miec to w domu, jezeli tak by było to kto zaprojektuje, wielkie budowle i instalacji pojazdy i wiele innych urządzen. Co do teorii "moich" to są one zwarte w podecznikach, jak nic nie wymyslam swojego, są normy rozporządzenia i praktyka, dlaczego trzymanie sie tego wszystkiego jest jakims błedem? Ja nie jestem Edisonem, jezeli ktos ma w sobie zyłkę eksperymentatora to niech tak robi, ale niech nie twierdzi ze tylko tak trzeba. Edytowane 14 Października 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 14.10.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 a nie jest tak, że SCOP podaje się do całości?? czyli CO+CWU?!? Tak, tak jest, ale można taki SCOP podawać jedynie z opomiarowanej instalacji, a nie jak twierdzi asolt, jako jakąś przyjętą normę dla danej pompy. Takich norm nie ma, bo SCOP dla tej samej pompy będzie się bardzo różnił w zależności od instalacji w jakiej pracuje. Np w małym domu z ogrzewaniem grzejnikowym i dużym rozbiorem CWU zlokalizowanym u podnóża Tatr SCOP dla takiej Althermy może wynieść poniżej 2, a w domu większym z małym rozbiorem CWU w Szczecinie SCOP może być ponad 4 - i jaką normę tu stosować. Do szacowania SCOP'u służą odpowiednie programy, które uwzględniają te wszystkie zmienne, a nie żadne normy. Tutaj link do jednego z takich kalkulatorów - nie jest to profesjonalne narzędzie, ale można wyrobić sobie jakiś pogląd. http://www.portpc.pl/?page_id=344 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.10.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 No to co tu robisz w tym temacie? Napisałem jak się robi ogrzewanie podłogowe hydrauliczne zasilane pompą ciepła! Projektanci dają rurki na suficie. A nie chodziło w temacie o projekty ogrzewania podłogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.10.2014 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Nie nie, tak sie tego nie robi. Teraz w XXIw tylko tak budujemy: http://3.bp.blogspot.com/_rlsHYYagm-4/TTk92kTj11I/AAAAAAAAABg/JrkRy8seECg/s1600/dom_do_gory.jpg Jak ktoś nie wie, że pompa ciepłą chłodzi, że ogrzewanie powierzchni podłogi jest bardziej ekonomiczne i komfortowe niż całej płyty, to nic nie poradzę, nie jestem bolszewikiem i nie uważam, że jak miliardy much lubią goowno to wszyscy muszą to lubić. Chodzi o to, że projektanta ogrzewania hydraulicznego zasilanego z pompy ciepła, łatwo poznać, zna się na termodynamice i pompach - daje rurki nad gk w suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.10.2014 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Napisałem jak się robi ogrzewanie podłogowe hydrauliczne zasilane pompą ciepła! Projektanci dają rurki na suficie. A nie chodziło w temacie o projekty ogrzewania podłogi? Liwko masz tak zrobione? jezeli nie to po co sie tak rzucasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.10.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Tak, tak jest, ale można taki SCOP podawać jedynie z opomiarowanej instalacji, a nie jak twierdzi asolt, jako jakąś przyjętą normę dla danej pompy. Takich norm nie ma, bo SCOP dla tej samej pompy będzie się bardzo różnił w zależności od instalacji w jakiej pracuje. Np w małym domu z ogrzewaniem grzejnikowym i dużym rozbiorem CWU zlokalizowanym u podnóża Tatr SCOP dla takiej Althermy może wynieść poniżej 2, a w domu większym z małym rozbiorem CWU w Szczecinie SCOP może być ponad 4 - i jaką normę tu stosować. Do szacowania SCOP'u służą odpowiednie programy, które uwzględniają te wszystkie zmienne, a nie żadne normy. Tutaj link do jednego z takich kalkulatorów - nie jest to profesjonalne narzędzie, ale można wyrobić sobie jakiś pogląd. http://www.portpc.pl/?page_id=344 Chyba niezbyt szczęśliwy przykład strony. Tam są jeszcze drogie i mniej efektywne technologie z XX wieku - pompy z gruntowym DZ i pompy ON/OFF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.10.2014 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Liwko masz tak zrobione? jezeli nie to po co sie tak rzucasz? Oczywiście, że sam mam ogrzewanie podłogowe podczerwienią, inaczej jak bym o tym pisał. I tłumaczę termodynamikę i działanie pompy. Może I Pan Liwko załapie Ogrzewanie podczerwienią powierzchni podłogi, jest ekonomiczniejsze niż grzanie wylewki, nie ogranicza wykończeń podłogi ( grube drewno, wykładziny), sufit lepiej odbiera zyski bytowe, NO I NAJWAŻNIEJSZE CHŁODZI. Dlatego znający zasadę działania pomp ciepła projektanci, dają rurki na syficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts