Hippek 14.10.2014 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Dla mnie tez, i własnie na takich opiniach sie opieram. A czy do projektowania czegokolwiek trzeba miec to w domu, jezeli tak by było to kto zaprojektuje, wielkie budowle i instalacji pojazdy i wiele innych urządzen. Co do teorii "moich" to są one zwarte w podecznikach, jak nic nie wymyslam swojego, są normy rozporządzenia i praktyka, dlaczego trzymanie sie tego wszystkiego jest jakims błedem? Ja nie jestem Edisonem, jezeli ktos ma w sobie zyłkę eksperymentatora to niech tak robi, ale niech nie twierdzi ze tylko tak trzeba. ewidentnie projektujesz korespondencyjnie; jest coś takiego jak nadzór autorski/projektowy ale co Ty masz nadzorować, jak nie masz wykształcenia budowlanego a co za tym idzie uprawnień wykonawczych nie mówiąć o projektowych napisz, że to Twoje hobby i policzysz za drobną opłatą i nikt nie będzie się czepiał amatora - a niektórzy nawet pomogą, wyjaśnią i pokażą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.10.2014 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 (edytowane) ewidentnie projektujesz korespondencyjnie; jest coś takiego jak nadzór autorski/projektowy ale co Ty masz nadzorować, jak nie masz wykształcenia budowlanego a co za tym idzie uprawnień wykonawczych nie mówiąć o projektowych napisz, że to Twoje hobby i policzysz za drobną opłatą i nikt nie będzie się czepiał amatora - a niektórzy nawet pomogą, wyjaśnią i pokażą. A czy to co złego ze korespodencyjnie, czy tak wszyscy nie wykonują projektów, co do uprawnien ma je mój pracownik i to mi całkowicie wystarcza, natomiast moje uprawnienia są w rejestrze ministerstwa ogolnie dostępnym. Chcesz miec nadzór autorski ? nie ma problemu, płacisz i masz. Chcesz pouczac uprawnionych projektantów?, chciałbym to zobaczyc. Edytowane 14 Października 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.10.2014 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Napisałem jak się robi ogrzewanie podłogowe hydrauliczne zasilane pompą ciepła! Projektanci dają rurki na suficie. A nie chodziło w temacie o projekty ogrzewania podłogi? Czyli asolt robi do dupy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.10.2014 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Dlatego znający zasadę działania pomp ciepła projektanci, dają rurki na syficie. [ATTACH=CONFIG]284279[/ATTACH] Czyli jednak, asolt robi do dupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 14.10.2014 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Chyba niezbyt szczęśliwy przykład strony. Tam są jeszcze drogie i mniej efektywne technologie z XX wieku - pompy z gruntowym DZ i pompy ON/OFF Ale te technologie są nadal w użyciu, co więcej cały czas je się rozwija, więc chyba aż taki archaizm to nie jest;) Domów izolowanych w pańskim rozumieniu też się specjalnie dużo nie buduje - raczej durszlaki + kocioł na ekogroszek, a przy tym pompa gruntowa on/off to jak prom kosmiczny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.10.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Czyli jednak, asolt robi do dupy A Ty jak zrobiłes swoją podobno idealną podłgówkę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 14.10.2014 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 A czy to co złego ze korespodencyjnie, czy tak wszyscy nie wykonują projektów, co do uprawnien ma je mój pracownik i to mi całkowicie wystarcza, natomiast moje uprawnienia są w rejestrze ministerstwa ogolnie dostępnym. Chcesz miec nadzór autorski ? nie ma problemu, płacisz i masz. Chcesz pouczac uprawnionych projektantów?, chciałbym to zobaczyc. Korespondencyjnie to dobrze można skończyć Kurs Gotowania na Gazie. co do uprawnien ma je mój pracownik i to mi całkowicie wystarcza, natomiast moje uprawnienia są w rejestrze ministerstwa ogolnie dostępnym czyli klasycznie - piekarz zajmuje się budownictwem a podpis się załatwi, jakby co. Nie mam więcej pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.10.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 A Ty jak zrobiłes swoją podobno idealną podłgówkę??? Ja pislem gdzieś że mam idealną? Przypomnij. Ja pisałem, że mam podobnie spartoloną jak ty proponujesz. Znaczy się, wedle twojej metodologi mam bardzo dobrze zrobioną, ponieważ mam poprzykręcane obwody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 14.10.2014 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Korespondencyjnie to dobrze można skończyć Kurs Gotowania na Gazie. czyli klasycznie - piekarz zajmuje się budownictwem a podpis się załatwi, jakby co. Nie mam więcej pytań. Niestety tak się buduje w moim miescie facet bez uprawnień projektował bądz nadzorował większość inwestycji miejskich i niezliczone prywatne .Pozałatwiali jakieś projekty zastępcze i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.10.2014 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Dlatego znający zasadę działania pomp ciepła projektanci, dają rurki na syficie. Oj biedny ignorancie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.10.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Oj biedny ignorancie... To bezczelność!!! Jakim prawem uważa Pan, że doradziłem lub zrobiłem komuś wentylację grawitacyjną !!! Pan pokaże choć jeden post! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.10.2014 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Ale te technologie są nadal w użyciu, co więcej cały czas je się rozwija, więc chyba aż taki archaizm to nie jest;) Domów izolowanych w pańskim rozumieniu też się specjalnie dużo nie buduje - raczej durszlaki + kocioł na ekogroszek, a przy tym pompa gruntowa on/off to jak prom kosmiczny:) Sam Pan widzi jak ciemnota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.10.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Czyli jednak, asolt robi do dupy Wie Pan... nie wszystkich stać powiedzieć inwestorowi, że nie ma racji. W komfortowym domu wstawia Pan sobie temperaturę, wilgotność i taka ma być 12 miesięcy. I dom nie powinien zużywać więcej jak 40kWh Ep. A to poza widzą wymaga doświadczenia i odwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.10.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Wie Pan... nie wszystkich stać powiedzieć inwestorowi, że nie ma racji. W komfortowym domu wstawia Pan sobie temperaturę, wilgotność i taka ma być 12 miesięcy. I dom nie powinien zużywać więcej jak 40kWh Ep. A to poza widzą wymaga doświadczenia i odwagi. Liwko nie to chciał powiedziec, a przekonanie inwestorów to jest sztuka, a jej niestety nie posiadłem. Branza marketingowa to poza mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 14.10.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Oczywiście, że sam mam ogrzewanie podłogowe podczerwienią, inaczej jak bym o tym pisał. I tłumaczę termodynamikę i działanie pompy. Może I Pan Liwko załapie Ogrzewanie podczerwienią powierzchni podłogi, jest ekonomiczniejsze niż grzanie wylewki, nie ogranicza wykończeń podłogi ( grube drewno, wykładziny), sufit lepiej odbiera zyski bytowe, NO I NAJWAŻNIEJSZE CHŁODZI. Dlatego znający zasadę działania pomp ciepła projektanci, dają rurki na syficie. [ATTACH=CONFIG]284279[/ATTACH] Wszystko fajnie, jest to jakaś ta alternatywa, zwłaszcza w przypadku modernizacji gdzie nie można zrobić ogrzewania podłogowego lub w przypadku niechęci do ogrzewania ściennego. Jednak jest kilka ale - jak wygląda rozkład temperatur w pomieszczeniu - kiepsko. Jaka jest zdolność do przekazywania ciepła z takiego ogrzewania sufitowego - kiepska w stosunku do podłogówki, ok 2 x gorsza. Jaką ilość rurek ogrzewania rozmieszczonym w powietrzu i oddzielonych od pomieszczenia np. płytą g-k trzeba by zastosować by zastąpiła analogiczną ilość zalaną "radiatorem" w postaci posadzki dla domów o tym samym zapotrzebowaniu na ciepło - wielokrotnie większą. Akumulacja więc i zdolność do ogrzewania w taniej taryfie - sporo gorsza. etc etc Słowem - takie ogrzewanie raczej do domów bardzo energooszczędnych. Jedyna zaleta to ta skuteczność chłodzenia, ale w naszym klimacie to znacznie krótszy okres niż sezon grzewczy i znacznie mniejsze dt do wytworzenia pomiędzy otoczeniem a wnętrzem niż zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 14.10.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Kółko wzajemnej adoracji.Pompa ciepła rządzi, pompa ciepła radzi, pompa ciepła nigdy cię nie zdradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.10.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 To bezczelność!!! Jakim prawem uważa Pan, że doradziłem lub zrobiłem komuś wentylację grawitacyjną !!! Pan pokaże choć jeden post! A to juz wiesz dzieki czemu dziala WG? Czyz bys przeczytal jakas "fize" dla gimnazjalistow? Nie wierze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.10.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 A to poza widzą wymaga doświadczenia i odwagi. Ja podziwiam na tym forum nie tyle Twoja odwage, co wrecz brawure. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.10.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Jaka jest zdolność do przekazywania ciepła z takiego ogrzewania sufitowego - kiepska w stosunku do podłogówki, ok 2 x gorsza Nie pisz tak, bo Tomik Bzdur wyczytal na stare lata, ze jest cos takiego jak promieniowanie podczerwone. Wiesz jakie to przed nim mozliwosci otwiera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 14.10.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Nie pisz tak, bo Tomik Bzdur wyczytal na stare lata, ze jest cos takiego jak promieniowanie podczerwone. Wiesz jakie to przed nim mozliwosci otwiera? Nie wiem czy podczerwone ale podobno niemal tylko na promieniowanie można liczyć (90%), konwekcja to "cała" reszta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts