Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt ogrzewania podlogowego- fanaberia czy potrzeba????

stam222

Recommended Posts

Dla mnie tez, i własnie na takich opiniach sie opieram. A czy do projektowania czegokolwiek trzeba miec to w domu, jezeli tak by było to kto zaprojektuje, wielkie budowle i instalacji pojazdy i wiele innych urządzen. Co do teorii "moich" to są one zwarte w podecznikach, jak nic nie wymyslam swojego, są normy rozporządzenia i praktyka, dlaczego trzymanie sie tego wszystkiego jest jakims błedem? Ja nie jestem Edisonem, jezeli ktos ma w sobie zyłkę eksperymentatora to niech tak robi, ale niech nie twierdzi ze tylko tak trzeba.

ewidentnie projektujesz korespondencyjnie;

jest coś takiego jak nadzór autorski/projektowy ale co Ty masz nadzorować, jak nie masz wykształcenia budowlanego a co za tym idzie uprawnień wykonawczych nie mówiąć o projektowych

napisz, że to Twoje hobby i policzysz za drobną opłatą i nikt nie będzie się czepiał amatora - a niektórzy nawet pomogą, wyjaśnią i pokażą.

• Odpowiedzi 360
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ewidentnie projektujesz korespondencyjnie;

jest coś takiego jak nadzór autorski/projektowy ale co Ty masz nadzorować, jak nie masz wykształcenia budowlanego a co za tym idzie uprawnień wykonawczych nie mówiąć o projektowych

napisz, że to Twoje hobby i policzysz za drobną opłatą i nikt nie będzie się czepiał amatora - a niektórzy nawet pomogą, wyjaśnią i pokażą.

A czy to co złego ze korespodencyjnie, czy tak wszyscy nie wykonują projektów, co do uprawnien ma je mój pracownik i to mi całkowicie wystarcza, natomiast moje uprawnienia są w rejestrze ministerstwa ogolnie dostępnym. Chcesz miec nadzór autorski ? nie ma problemu, płacisz i masz. Chcesz pouczac uprawnionych projektantów?, chciałbym to zobaczyc.

Edytowane przez asolt

Chyba niezbyt szczęśliwy przykład strony. Tam są jeszcze drogie i mniej efektywne technologie z XX wieku - pompy z gruntowym DZ i pompy ON/OFF

Ale te technologie są nadal w użyciu, co więcej cały czas je się rozwija, więc chyba aż taki archaizm to nie jest;) Domów izolowanych w pańskim rozumieniu też się specjalnie dużo nie buduje - raczej durszlaki + kocioł na ekogroszek, a przy tym pompa gruntowa on/off to jak prom kosmiczny:)

A czy to co złego ze korespodencyjnie, czy tak wszyscy nie wykonują projektów, co do uprawnien ma je mój pracownik i to mi całkowicie wystarcza, natomiast moje uprawnienia są w rejestrze ministerstwa ogolnie dostępnym. Chcesz miec nadzór autorski ? nie ma problemu, płacisz i masz. Chcesz pouczac uprawnionych projektantów?, chciałbym to zobaczyc.

Korespondencyjnie to dobrze można skończyć Kurs Gotowania na Gazie.

co do uprawnien ma je mój pracownik i to mi całkowicie wystarcza, natomiast moje uprawnienia są w rejestrze ministerstwa ogolnie dostępnym

czyli klasycznie - piekarz zajmuje się budownictwem a podpis się załatwi, jakby co. Nie mam więcej pytań.

Korespondencyjnie to dobrze można skończyć Kurs Gotowania na Gazie.

czyli klasycznie - piekarz zajmuje się budownictwem a podpis się załatwi, jakby co. Nie mam więcej pytań.

Niestety tak się buduje w moim miescie facet bez uprawnień projektował bądz nadzorował większość inwestycji miejskich i niezliczone prywatne .Pozałatwiali jakieś projekty zastępcze i jest ok.

Ale te technologie są nadal w użyciu, co więcej cały czas je się rozwija, więc chyba aż taki archaizm to nie jest;) Domów izolowanych w pańskim rozumieniu też się specjalnie dużo nie buduje - raczej durszlaki + kocioł na ekogroszek, a przy tym pompa gruntowa on/off to jak prom kosmiczny:)

Sam Pan widzi jak ciemnota!

Czyli jednak, asolt robi do dupy :yes:
Wie Pan... nie wszystkich stać powiedzieć inwestorowi, że nie ma racji.

W komfortowym domu wstawia Pan sobie temperaturę, wilgotność i taka ma być 12 miesięcy. I dom nie powinien zużywać więcej jak 40kWh Ep.

A to poza widzą wymaga doświadczenia i odwagi.

Wie Pan... nie wszystkich stać powiedzieć inwestorowi, że nie ma racji.

W komfortowym domu wstawia Pan sobie temperaturę, wilgotność i taka ma być 12 miesięcy. I dom nie powinien zużywać więcej jak 40kWh Ep.

A to poza widzą wymaga doświadczenia i odwagi.

Liwko nie to chciał powiedziec, a przekonanie inwestorów to jest sztuka, a jej niestety nie posiadłem. Branza marketingowa to poza mną

Oczywiście, że sam mam ogrzewanie podłogowe podczerwienią, inaczej jak bym o tym pisał.

I tłumaczę termodynamikę i działanie pompy. Może I Pan Liwko załapie

Ogrzewanie podczerwienią powierzchni podłogi, jest ekonomiczniejsze niż grzanie wylewki, nie ogranicza wykończeń podłogi ( grube drewno, wykładziny), sufit lepiej odbiera zyski bytowe, NO I NAJWAŻNIEJSZE CHŁODZI.

Dlatego znający zasadę działania pomp ciepła projektanci, dają rurki na syficie. [ATTACH=CONFIG]284279[/ATTACH]

Wszystko fajnie, jest to jakaś ta alternatywa, zwłaszcza w przypadku modernizacji gdzie nie można zrobić ogrzewania podłogowego lub w przypadku niechęci do ogrzewania ściennego.

Jednak jest kilka ale - jak wygląda rozkład temperatur w pomieszczeniu - kiepsko.

Jaka jest zdolność do przekazywania ciepła z takiego ogrzewania sufitowego - kiepska w stosunku do podłogówki, ok 2 x gorsza.

Jaką ilość rurek ogrzewania rozmieszczonym w powietrzu i oddzielonych od pomieszczenia np. płytą g-k trzeba by zastosować by zastąpiła analogiczną ilość zalaną "radiatorem" w postaci posadzki dla domów o tym samym zapotrzebowaniu na ciepło - wielokrotnie większą.

Akumulacja więc i zdolność do ogrzewania w taniej taryfie - sporo gorsza.

etc etc

Słowem - takie ogrzewanie raczej do domów bardzo energooszczędnych.

Jedyna zaleta to ta skuteczność chłodzenia, ale w naszym klimacie to znacznie krótszy okres niż sezon grzewczy i znacznie mniejsze dt do wytworzenia pomiędzy otoczeniem a wnętrzem niż zimą.